Sănătate cu alimente - Ciuperca piciorului

Gilda Fildan
- Dureroasă, urâtă, cu miros neplăcut de drojdie, ciuperca piciorului ar trebui vindecată acum, înainte de sezonul sandalelor. Priveliștea ei este respingătoare și nu poate fi expusă luminii soarelui, de care are mare nevoie pentru a se vindeca -

Ciuperca piciorului (denumire științifică: Tinea pedis) este o afecțiune foarte răs­pândită. Potrivit statisticilor medicale, aproximativ 70% dintre adulți au de-a face cu această infecție micotică măcar o dată în cursul vieții. Labele picioarelor sunt atacate de fungi care pot migra apoi în sus, pe corp, fixându-se și în alte locuri, de exemplu, în zona inghinală și în cea axilară. Aceste microorganisme sunt extrem de rezistente și se transmit prin îmbrăcămintea și lenjeria de pat nespălate.
Ciupercile își găsesc teren propice de prolife­rare în spațiile întunecoase, calde și umede, așa cum sunt bazinele de înot și dușurile, dar și pe picioarele transpirate, îmbrăcate în șosete și închise în pantofi. De aceea, în scopul prevenirii și tratării acestei micoze, medicii recomandă, în primul rând, ca picioarele să fie me­reu curate și uscate, iar acolo unde există pericol de contagiune, să se poarte papuci de ștrand. Dimpo­trivă, în locurile lipsite de risc, este indicat să umblați cât mai mult desculți, pentru a da picioarelor posibilitatea să se aeri­sească și, totodată, să beneficieze de acțiu­nea antiseptică a razelor solare. Ideală ar fi o săptămână pe malul mării, unde efectele combinate ale soarelui și ale apei sărate vă dau șanse optime de a-i veni ciupercii de hac. Dacă, totuși, ea reu­șește să supraviețuiască și să vă sâcâie cu senzații de arsură și mâncărime, cu un miros fetid, neplăcut, ba chiar observați că v-au apărut și fisuri pe piele, vă sfătuim să apelați la alimentele-medicament prezentate mai jos.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva ciupercii piciorului

*** Usturoiul
El ar trebui să fie prima dvs. alegere, deoarece este un antimicotic redutabil. Usturoiul proaspăt conține alicină, o substanță cu puternică acțiune antibacteriană, antivirală și antifungică. Numeroa­se studii realizate cu maximă acuratețe științifică atestă faptul că bulbul cu miros pătrunzător este deo­sebit de eficient în combaterea micozelor. Pu­tem cita un studiu britanic, la care au luat parte 47 de bărbați suferinzi de ciuperca piciorului. După 60 de zile de tratament cu usturoi, cercetătorii au constatat că toți se vindecaseră complet.
Atunci când vine în contact cu ciupercile, ustu­roiul le distruge instantaneu. Usturimea și mâncări­mile se vor calma, pur și simplu, cu băi la picioare. Puneți apă într-un lighean, adăugați căței de usturoi tăiați mărunt sau presați, puțin alcool sanitar, și țineți picioarele înăuntru cam 30 de minute.
În cazul când mirosul de usturoi vi se pare res­pin­gător și vă repugnă ideea unei băi "parfumate" astfel, vă propunem să încercați un remediu din medicina tradițională chineză. Zdrobiți câțiva căței și lăsați-i să stea 1-3 zile în ulei de măsline, apoi strecurați uleiul. Cu un ghemotoc de vată înmuiată în el, tamponați o dată sau de două ori pe zi lo­curile afectate. Puteți, de asemenea, să introduceți puțin usturoi presat într-o pereche de șosete curate și uscate, pe care le veți purta în timpul nopții. Dar atenție: la unele persoane cu pielea sen­si­bilă, usturoiul irită epiderma și provoacă forma­rea de bășici. Dacă simțiți usturimi în urma acestei administrări externe, renunțați la ea ime­diat.
Ca o a doua linie de apărare, se recomandă consumul de usturoi. Căci, într-o bătălie acerbă, e înțelept să ataci inamicul pe toate fronturile, nu-i așa? Cu siguranță, ați avut prilejul să se­sizați că, după ce ați mâncat ceva mai mult usturoi, tran­spirația dvs. îi preia mirosul caracteristic. Aceasta dovedește faptul că micoza poate fi com­bătută și din interior. Concomitent se obține și un alt rezultat pozitiv: întărirea sistemului imunitar, un avantaj foarte important în lupta cu ciupercile.
Deși se găsesc pe piață și diverse suplimente cu extracte de usturoi, noi vă sfătuim să-l consumați în forma lui naturală, care vă oferă o mulțime de prin­cipii active cu efect antimicotic, în vreme ce suplimentele nutriționale nu vă pun la dispo­ziție decât unul singur.

*** Lemnul-dulce
Dintre toate plantele medicinale, lemnul-dulce conține cei mai nu­meroși compuși antifungici. El poate elimina ciuperca piciorului, având totodată și o acțiune antiin­fla­ma­toare. Există și creme cu lemn-dulce, însă ceaiul e mai plăcut (și, de­sigur, mai ieftin). Ingredientul prin­cipal este rădăcina de lemn-dulce, la care se mai adaugă (opțional) ghimbir și scor­țișoară, la rândul lor deo­sebit de eficiente în tratarea mico­zelor. Turnați peste ele apă clocotită și lăsați-le un timp la infuzat, apoi stre­curați și beți ceaiul. Nu aruncați plantele fo­losite la prepararea lui, ci apli­cați-le pe locurile afec­tate de micoză.

** Oțetul
Studiile indică faptul că oțetul blochează dez­voltarea anumitor microorgansime, cum sunt bac­teriile și ciupercile. De aceea, mulți medici re­co­mandă băi la picioare cu un amestec compus din 2 părți apă caldă și 1 parte oțet. După ce ați stat 15-20 de minute cu picioarele în lighean, clătiți-le cu apă din abundență și ștergeți-le bine cu un prosop. Dacă doriți să intensificați suplimentar acțiunea antifungică a oțetului, puneți în apă și niște căței de usturoi tăiați mărunt (cu cât sunt mai proaspăt tăiați, cu atât efectul lor va fi mai puternic). Cerce­tările efectuate de specialiștii de la University of Iowa au condus spre concluzia că adaosul de ustu­roi crește eficiența antimicotică a oțetului.

** Bicarbonatul de sodiu
Picioarele transpirate oferă ciupercilor cel mai prietenos mediu cu putință. Așadar, înlăturând umi­ditatea, alungați totodată și ciupercile. O piele us­ca­tă este un element esențial în prevenirea și com­baterea micozei piciorului. Dacă vă pudrați picioa­rele după duș cu bicarbonat de sodiu, acesta va ab­sorbi umiditatea și va omorî ciupercile care vă de­ran­jează atât de tare. Sau puteți prepara din bicar­bonat amestecat cu apă o pastă cu care să vă ungeți locurile bolnave. Lăsați mixtura să acționeze cam 15 minute, apoi clătiți-vă și ștergeți cu grijă pi­cioarele - mai ales între degete, fiindcă în special acolo le place ciupercilor să se ascundă.
Acțiunea antiseptică a bicarbonatului de sodiu va fi și mai energică, dacă îl combinați cu plante și mirodenii apte să distrugă agenții patogeni. Pe pri­mele locuri în această privință se situează cuișoa­rele, oregano, rozmarinul și cimbrul. Dacă nu le aveți la îndemână, puteți întrebuința orice alte plan­te uscate și mirodenii (în cazul când vi le-ați procu­rat din comerț, verificați neapărat data de expirare inscripționată pe ambalaj). Toate, fără excepție, au un efect antiseptic, care diferă doar ca intensitate.

** Sosul de roșii
Deși nu va fi niciodată vândut în magazine ca remediu antimicotic, sosul de tomate conține multe principii active, capabile să omoare ciupercile. În­tâmplător, tocmai substanțele fungicide sunt cele care conlucrează pentru a-i da acel gust delicios, care ne încântă. Preparați-vă singuri propriul dvs. sos special, asezonat din belșug cu ingrediente anti­fungice. Folosiți în primul rând busuioc, tulpini de țelină, morcov, mărar, fenicul, usturoi, salvie și cimbru. Pur și simplu, condimentați sosul cu ceea ce aveți la dispoziție în bucătărie, încălziți-l și ser­vi­ți-l cu pastele dvs. preferate. Iar dacă nu vi se pare din cale afară de aventuros experimentul, apli­cați sosul de roșii între degetele de la picioare și lă­sați-l să acționeze câteva ore. De ce ar strica o în­cercare?

** Nucile

Miezul de nucă este foarte sănă­tos, după cum se știe, dar în războiul cu ciupercile ne interesează coaja. Spargeți nucile, aruncați cojile într-o găleată cu apă și lăsați-le să stea acolo timp de 24 de ore, după care le îndepărtați. Ați obținut astfel un amestec pentru uz extern, cu ac­țiune fungicidă deosebit de pu­ter­nică. Îl puteți completa cu pu­țin usturoi. Întrebuințați-l pentru o baie la picioare cu durata de 15-30 de minute.