Viața sentimentală a TAURULUI

Tana Rosca
Tipul de emoționalitate

Planeta Venus, guvernatoarea zodiei Taurului, se mândrește cu o mulțime de atribute: planeta banilor, planeta artei și a talentelor sociale, planeta iubirii romantice, a frumuseții... și ar mai încăpea destule, și toate pozitive. De aceea este supranumită "micul benefic". În zodia de pământ a Taurului, calitățile ei se văd mai pregnant decât în cea a Ba­lanței, pe care tot Venus o guvernează. De ce se în­tâm­plă așa? Răspunsul e simplu: Venus e o planetă feminină, Taurul este o zodie feminină. Balanța, în schimb, este o zodie masculină și apar­ține elementului aer, deci aici totul tre­buie să treacă prin filtrul minții. La Taur, Venus se manifestă cu naturalețe. Taurul nu-și propune să fie amabil, el este ama­bil. El nu-și propune să fie calm, el este calm. La el, firea plăcută și echili­brată e un dat cu care nu-și bate capul. Poate fi uneori sur­prins că oamenii se apropie cu simpatie de el, pentru că de multe ori nu este conștient de faptul că are o personalitate plăcută. Se poate întâmpla să se mire de ce lumea îi caută compania fără ca el să fi fă­cut nimic. În asemenea momente, e bine să-i adu­că în gând o mulțumire lui Venus, care l-a înzestrat cu un echilibru sufletesc sănătos, cu o doză apre­ciabilă de bun-simț și cu farmec. Ce fel de far­mec? O ilustrare la îndemână ar fi George Clooney, care fără să fi interpretat multe roluri de amorez, și nici de erou de acțiune (acestea fiind, în general, cele două tipuri de personaje care cuceresc inimile dom­nițelor), are una dintre cele mai înalte cote de popu­laritate la Hol­lywood și în lume. Un etalon al far­me­cului feminin, în cazul Taurului, este nemu­ritoarea Audrey Hep­burn, care a "alune­cat", fără vreun efort deosebit, de pe scena de balet, pe pla­tourile de filmare. Și la ea observăm un echilibru fin în nuanțarea rolurilor. Audrey Hepburn a reușit să dea viață, fără exagerări actoricești, unor per­so­naje dintre cele mai diverse, de la florăreasa agramată din My Fair Lady și până la Wait Until Dark, un thriller psihologic, în care grațioasa Hepburn dă viață unui personaj stângaci, fiind vor­ba despre o femeie oarbă. La fel de credibilă a fost și în "Vacanță la Roma", film inspirat de un episod amoros din viața prințesei britanice Mar­garet. Criticii au scris că Audrey Hepburn a ridicat mult ștacheta personajului prin modul în care a jucat în acest film. Interesant este că Regina Elisabeta a II-a, sora mai mare a prințesei Margaret, este năs­cută, și ea, în zodia Taurului.
Pornind de la cele două personaje-etalon, George Clooney și Audrey Hepburn, putem să-i ve­dem pe Tauri într-o lumină diferită față de cea a unui semn echilibrat dar cam plicticos și previzibil. În primul rând, să vorbim despre mișcare. Când spu­nem "taur", ne referim la un animal puternic, greoi și lipsit de atractivitate, dar când spunem zodia Taur, ne referim la ființe adesea mobile și grațioase. Fred Astaire și Shirley MacLaine sunt alți doi Tauri cele­bri pentru măiestria lor în ale dansului. Le vedem, desigur, stabilitatea și coerența, dar ne surprinde libertatea în exprimarea artistică, care de cele mai multe ori reușește să iasă din orice șabloane. Un ultim exemplu de frumusețe și echilibru în acest sens ar fi Michelle Pfeiffer, cu o viață personală bine ges­tionată și discretă.

Ce-și dorește Taurul într-o relație

Există, în esență, două tipuri de Taur. Primul este tributar plăcerilor, de la care se abține cu greu sau deloc. Este conștient de puterea sa de seducție și nu dorește să fie îngrădit de reguli. De cele mai multe ori, acest tip de Taur este onest, în sensul că spune sau arată fără echivoc că nu dorește să se angajeze într-o relație exclusivă. Semnele sunt cele clasice: se uită după alte persoane, când este la o în­tâlnire, se supără, când i se cer de­talii despre felul în care și-a petrecut timpul. În schimb, chiar și în re­lațiile pasagere, Taurul nu se poate abține de la a fi posesiv. Aten­ție, însă, posesivitatea nu în­seamnă că s-a îndrăgostit sau că este pe cale s-o facă. Este doar po­sesivitate - atât. Acesta părăsește zona de echi­li­bru și stabilitate pe care i-o oferă elementul pământ (Taurul este un semn de Pământ) și planeta Venus și se aventurează în labirintul sim­țurilor, în care riscă să se piardă sau să fie devorat de Minotaur, unul dintre simbolurile arhetipale ale neînfrânării. Acest tip de Taur își dorește, în primul rând, plăcerea senzorială. Se prea poate ca un ase­menea Taur să fi răspuns monosilabic la între­barea "Cine este cea mai frumoasă fe­meie?" cu replica "Urmă­toa­rea". Sau un asemenea compor­tament poate fi rezultatul unei relații sta­bile, care n-a funcționat. Se prea poate ca acesta să fi fost și cazul lui George Clooney, care după un mariaj de tinerețe eșuat, a trecut printr-o perioadă de burlăcie de peste două decenii, înainte de a-și pune din nou verigheta. Problemele pe care le au acești mino-Tauri țin însă de posesivitatea care îi carac­te­rizează. Pe de-o parte, nu vor să fie captivi în­tr-o relație, pe de altă parte, nu doresc să dea dru­mul per­soanei cu care sunt pe moment. Încurcăturile care rezultă sunt ușor de imaginat. Iată de ce o doză de artă actoricească le prinde bine.
Categoria cea mai frecventă de Taur este constanța întruchipată. Ba chiar persistența. Știți filmele acelea, în care avem un El care nu se lasă și nu se lasă până când stăpâna inimii sale nu devine a lui? Cel care o asediază cu atenția și atențiile sale, până când Ea cedează nu pentru că s-a lămurit că nu are cum să scape de El (o femeie știe întot­dea­una să scape de un bărbat care nu-i convine), ci pentru că își dă seama că el e cea mai bu­nă op­țiune? În mod normal, un astfel de scenariu func­ționează numai în filme... și în cazul Tau­rului. Cum susține însă o Tăuroaică un asemenea asediu? Va ști să se pună în valoare discret, dar in­­sistent, folosind un parfum cu o notă sedu­că­toa­re, cu inflexiunile dulci ale vocii și prin acel "ceva bun", de preferință făcut de ea, cu care îl tratează când îi e puțin foame, pentru că știe foarte bine că dra­gostea trece prin stomac. Are la fel de multă răb­dare ca un bărbat din Taur, dar e mult mai puțin in­sistentă, fără a pierde însă vreodată o ocazie de a-l face să o remarce. Femeia Taur știe prea bine că rolul bărbatului este de a cuceri, cel al femeii, de a seduce.
Primul și poate ce mai important ingredient pe care-l adaugă Taurul în compoziția relației este cal­mul. Oricât ar fi de îndrăgostit și oricât ar fi de senzual, Taurul nu intră în acea agitație fără rost în care intră mai toată lumea la începutul unei relații, cu celebrii fluturi în stomac, care, după părerea Taurului, oricum nu au ce căuta acolo, pentru că sunt necomestibili. Acest calm, însoțit și de căldura na­turală firii Taurului, îl fac pe partener să se rela­xeze. Alături de un Taur, viața începe să fie plăcută, normală și... previzibilă.
Dacă vă plac surprizele și vă așteptați la ele - pa­ra­doxal! - ele nu vor veni. Taurul e una dintre cele mai organizate zodii, nu degeaba i se spune "cel mai fix dintre semnele fixe", iar unde e organizare, sur­priza nu poate fi, în opinia sa, decât un fel de deranj. Dacă vă place să faceți surprize, aveți două po­si­bilități. Unu: vă stăpâniți sau, doi: îl pregătiți din timp pentru eventualitatea ca ceva neobișnuit să se producă. Dar simțul organizatoric al Taurului are și multe laturi pozitive, în sensul că nu vă veți trezi niciodată că vi se închide lumina, telefonul sau gazul pentru că nu au fost plătite în timp util. Pentru Taur, există invariabil un program administrativ, menit să țină în bună funcționare latura practică a existenței. Și pentru că-i place realmente să organizeze, în cazul că sunteți o fire mai boemă, veți scăpa de asemenea îndatoriri. La aceeași organizare vă puteți aștepta din partea Taurului și din punct de vedere social: miercuri mergem la ai tăi, joi jucăm bridge cu sora mea și cumnatul ei, ș.a.m.d. La îndemnul de a face ceva spontan, Taurul poate să-și consulte atent agen­da și să zică, senin, imperturbabil și amabil: "Da, peste zece zile, după ora cinci!".

Ce aduce Taurul într-o relație

Atât timp cât este lăsat să evolueze în ritmul lui (lent), va fi agreabil, calm și neașteptat de eficient. Dacă este grăbit, se pune de-a-ndărătelea, ilustrând celebra încăpățânare a semnului, iar eficiența scade. Desigur, se pune întrebarea cum poate o persoană care se mișcă fără nicio grabă, să fie atât de efi­cien­tă. Din perspectiva Taurului, întrebarea se pune alt­fel: cum de poate fi eficient cineva care se grăbește? Că doar e binecunoscut proverbul "Graba strică treaba". Tocmai pentru că el nu se zorește, nici nu greșește, iar ceea ce lasă în urmă nu mai necesită ni­ciun fel de modificare sau corectură. I-ai încre­dințat o sarcină Taurului, poți fi aproape sută la sută sigur că o va duce la bun sfârșit, fără greș. Alt avantaj al rit­mului molcom e faptul că nu obosește. Asta ex­plică de ce Taurul e în picioare și își continuă nea­bă­tut treaba, când toți rapizii stau epuizați, la ori­zontală. E bine să ai alături pe cineva atât de puțin pretențios, de conștiincios și de muncitor. Dar, să nu ne lăsăm păcăliți, când vine vorba despre distracție, lucrurile se schimbă. Acest venusian știe să se dis­treze cu aceeași seriozitate cu care muncește, doar că la capitolul plăceri este exigent, pentru că este un fin cunoscător. În concluzie, cu un Taur alături se muncește bine și se trăiește bine. Ar fi totuși două zone în care partenerul Tauru­lui trebuie să aibă grijă. Pentru că are un comportament egal și nu se tulbură ușor, e simplu să crezi că nimic nu poate să-l scoată din sărite, dar după ce ai reușit această performanță o dată, e greu de crezut că vrei să o repeți și a doua oară. Cei care au trecut prin asemenea experiențe și-au dorit de multe ori să fie capabili să se teleporteze. Odată stârnită furia Taurului, ea este greu de stăpânit și el nu se va liniști până când nu i se vor prezenta măcar scuze. Ran­chiuna lui nu este atât de durabilă ca cea a Capricornului, însă nici Taurul nu uită ușor o ofensă. Rezonabil din fire, Taurul este o persoană cu care se poate negocia. Bunul-simț nativ îl face să-și dea seama unde și cât este mai indicat să cedeze, decât să ajungă la o situație conflictuală. De aceea, este bine ca partenerul să fie atent la chestiunile care îi displac profund. Aici nu încape negociere, Tau­rul își transformă constanța în încăpățânare. Dar, de regulă, Taurul aduce într-o relație o atmosferă re­laxată. Cei mai mulți Tauri trăiesc dincolo de simpla apreciere a plăcerilor simple ale vieții, cum ar fi mâncarea, băutura, confortul și hainele frumoa­se, și intră în sfe­ra artistică. Taurul care spală vase cântând ar putea să ajungă cântăreț, cel care se joacă cu culorile, pic­tor. Astfel, Venus contribuie în relație cu un plus de frumusețe.

Compatibilități zodiacale

Bărbatul Taur și femeia Berbec
Piatra de încercare în această combinație este impulsivitatea ei, care trezește, aproape invariabil, încăpățânarea lui. Dacă vor să reușească, trebuie să decidă de la început cine ia deciziile, iar Berbecul e rareori dispus să cedeze acest prerogativ.

Femeia Taur și bărbatul Berbec
Acolo unde în cuplu bărbatul apar­ți­ne celui mai masculin semn al zo­dia­cu­lui (fiind guvernat de Marte), iar femeia unuia dintre cele mai feminine (fiind guvernat de Venus), echilibrul nu poate fi departe. El ia inițiativa, ea orga­ni­zează și se bucură împreună de rezultat.

Bărbatul Taur și femeia Taur
Aceste cupluri sunt rare, dar când apucă să se formeze, de obicei se în­tâm­plă ca la carte: "doar moartea îi poate despărți". Efortul inițial este cel mai mare, când fiecare trebuie să se obișnuiască cu tabieturile ce­luilalt. Sunt gazde și gospodari minunați, dar selec­tivi.

Bărbatul Taur și femeia Gemeni
Aici avem cuplul cu două viteze. Ea e pe repede înainte, el cu încetinitorul, de te miri cum de s-au întâlnit și, mai ales, cum reușesc să comunice?! Dar tocmai aici e cheia reușitei, căci lui nu-i prea place să vorbească, dar e un bun ascultător, iar ea are loc să se desfășoare.

Femeia Taur și bărbatul Gemeni
Rolurile par inversate, într-un cuplu în care bărbatul vorbește mai mult decât femeia, în schimb, știe să o facă să râdă, ceea ce e întotdeauna bine, în timp ce ea reușește să-l facă să mai stea și pe loc, fără să se agite, ceea ce e balsam pentru sistemul lui nervos.

Bărbatul Taur și femeia Rac
Cât de mult confort știu să creeze împreună aceștia doi, care au reputația de a fi cei mai grozavi bucătari și cele mai bune gazde din întreaga roată zodiacală! Dacă ea e în stare să-și extindă ospi­ta­litatea și dincolo de familie, pot deschide un res­taurant de succes.

Femeia Taur și bărbatul Rac
Cei doi se înțeleg ca fond, dar, cam de două ori pe lună, de Lună nouă și Lună plină, Racul trece prin stări pe care nici el nu le înțelege, darămite o Tăuroaică cu picioarele pe pământ. Ea îl stabilizează, el o scoate din fixisme.

Bărbatul Taur și femeia Leu
Ao- Leu! Aceste două semne fixe au în general nevoie de o lungă perioadă de acomodare, înainte de a se simți în largul lor împreună. El nu are neapărat o problemă cu faptul că ea simte nevoia să fie mereu în centrul atenției, dar nici nu este dispus să graviteze în jurul ei.

Femeia Taur și bărbatul Leu
Pentru că și Taurul apreciază un statut social ridicat, deși nu este dispus să lupte cu atâta ardoare pentru el ca ambițiosul Leu, ea va putea să-l ajute mult în acest demers, prin manierele plăcute și calitățile ei de amfitrioană.

Bărbatul Taur și femeia Fecioară
Atitudinea lui e pașnică și constructivă și se simte bine lucrând în ritmul lui liniștit. Ea e combativă și distributivă și se plictisește dacă trebuie să înce­tinească. Spiritul practic îi poate ține însă uniți, dacă ea îl lasă pe el să fie organizatorul și se ocupă de detalii, fără să critice.

Femeia Taur și bărbatul Fecioară
Ca s-o spunem pe-aia dreaptă, sunt destule mo­mente în care cei doi se pot exaspera unul pe celălalt. Dar pentru că pot funcționa bine ca echipă, dacă știu să-și împartă atribuțiile potrivit calităților fiecăruia, și coabitarea poate să devină funcțională.

Bărbatul Taur și femeia Balanță
Între aceste două semne venusiene, armonia este ușor de înfăptuit, pentru că ambele pornesc la drum cu intenția de a construi o relație. Niciunul nu aș­teap­tă ca lucrurile să func­ționeze de la sine, pentru că asta se întâmplă doar în filme.

Femeia Taur și bărbatul Balanță
Ideile lui o inspiră, iar realismul ei îl ajută să le con­cretizeze. Din cuplu nu lipsesc ro­man­tismul, tandrețea și senzualitatea. Pro­blema e că fiind amândoi guvernați de Venus, care nu e cea mai harnică din­tre planete, preferă de multe ori preo­cu­pările plăcute, celor utile.

Bărbatul Taur și femeia Scorpion
De cele mai multe ori, între sem­ne­le care stau față-n față pe cercul zo­diacal există o compatibilitate ma­ritală, dar Taurul și Scorpionul consti­tuie ex­cepția care confirmă regula. Cei doi ajung ine­vitabil la situații ireconciliabile.

Femeia Taur și bărbatul Scorpion
Oricât de puternică ar fi atracția fizică între aceștia doi (și ea poate atinge cote maxime, cel puțin în prima parte a relației), comunicarea nu e les­ni­cioasă. Pentru el, sentimentele ei pot deveni supă­ră­tor de intense, ei i se poate părea că el se limitează doar la viața practică.

Bărbatul Taur și femeia Săgetător
O aventură poate fi recomandată amândurora, căci scânteia pasiunii izbucnește deseori între semnele de pământ și cele de foc. Dar o legătură de durată se înfiripă mai greu, pentru că Săgetătorul nu are stare, iar Taurul nu prea are drag de mișcare.

Femeia Taur și bărbatul Săgetător
În cazul în care ea este pregătită să renunțe la posesivitate, să nu întrebe: "Unde te duci? Cu cine? Cât stai?". El se va întoarce cu plăcere la ea din di­ver­sele sale peregrinări, și-i va îmbogăți viața cu poveștile sale pitorești sau amuzante.

Bărbatul Taur și femeia Capricorn
Acesta este un cuplu solid, unit, bazat pe valori conservatoare. Pot realiza multe lucruri împreună, iar relația lor se aseamănă cu vinul: cu cât e mai veche, cu atât e mai bună. El are încredere profundă în ea, el o ajută să se bucure de viață.

Femeia Taur și bărbatul Capricorn
Așa arată o combinație bazată pe eficiență și planificare atentă. Cu toate acestea, nu este o relație plictisitoare, doar că cei doi preferă să iasă la joacă după ce și-au terminat treburile, nu îna­inte, căci atunci își pot permite cu adevărat să se distreze.

Bărbatul Taur și femeia Vărsător
Vin din lumi complet diferite. El e practic, realist și trăiește în prezent. Ea dorește să schimbe lumea, iar prezentul nu e pentru ea decât o rampă de lansare pentru viitorul la care aspiră. Amândoi sunt buni or­ganizatori, dar stilurile lor de viață se bat cap în cap.

Femeia Taur și bărbatul Vărsător
Dacă ea face parte din specia de Tăuroaice deo­sebit de docile, care nu se găsește pe toate drumurile (pacifismul nu înseamnă docilitate), s-ar putea să re­ziste la reacțiile sale imprevizibile, inclusiv la sur­prizele pe care el le adoră și ea le detestă.

Bărbatul Taur și femeia Pești
Fiecare dintre ei primește ce-și dorește de la ce­lălalt. Ea îi deschide o perspectivă către visare, către artă, în timp ce el o face să se simtă ocrotită și iubită, așa cum își dorește. Probleme se pot ivi doar dacă ea e prea nepractică sau cheltuiește peste măsură.

Femeia Taur și bărbatul Pești
Ei îi place să fie punctul lui de referință, polul lui de stabilitate. Venus a ei se înțelege foarte bine cu Jupiter, prima planetă guvernatoare a Peștilor. Dar dacă el e prea influențat de Neptun, îl poate percepe ca nefiind de nădejde, iar el o poate vedea ca fiind prea previzibilă.