Sperietoarea CEDO

Ciprian Rus
Mult-așteptata hotărâre-pilot a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), în privința con­di­țiilor din penitenciarele ro­mâ­nești a fost făcută pu­blică, în fine, în cursul acestei săptă­mâni.

Noua ma­jo­ritate rezultată după ale­gerile din decem­brie 2016 a trâmbițat panicard faptul că "ne paște, nu­maidecât, o amendă de 80 de mi­lioane de euro, dacă nu rezolvăm problema suprapopulării închiso­ri­lor". Care era soluția primului mi­nistru al Justiției din Guvernul Grin­deanu, Florin Iordache, știm deja: amnistia (care, evident, nu avea nici un efect asupra condițiilor din pușcării) și grațierea, cu trimiteri directe la cazurile de corupție din politica românească. Până la urmă, în fața uriașului val de proteste, ministrul Iordache și-a dat demisia, iar celebra ordonanță 13 a fost scoa­­să din uz. Însă sperietoarea ho­tărârii CEDO a fost în continuare fluturată de vântul aspru al pro­pa­gandei PSD. Numai că, în locul celor 80 de milioane de euro de ca­re se temea liderul Liviu Drag­nea, "amenda" primită de statul român s-a rezumat la puțin sub 18.000 de euro, bani ce vor fi plătiți, de altfel, unor deținuți care au demonstrat condițiile proaste din închisori. Decizia CEDO insistă pe faptul că, în multe cazuri, starea din închisori contravine Convenției Drepturilor Omului însă, departe de a acționa coercitiv, lasă guvernului o pe­rioa­dă de grație de 6 luni, care se poate extinde până la 9 luni, pentru a veni în fața Curții cu un set de pro­pu­neri clare pentru rezolvarea pro­ble­me­lor din sistemul carcelar.
Hotărârea judecătorilor CEDO atacă direct "urgența" cu care a ac­ționat, în miez de noapte, Florin Ior­dache, în cazul ordonanței 13. Mai mult decât atât, CEDO nu im­pune re­laxarea politicilor penale sau re­curgerea la grațieri, ci așteap­tă pla­nuri clare, fiabile, pe termen lung. În plus, într-o opinie care ur­mează de­ciziei CEDO, unul dintre ju­de­cători, Krzysztof Wojtyczek, subli­niază faptul că măsuri de relaxare a politicii penale, precum cele din OUG 13, au dus la proteste masive în România, insistând pe faptul că planurile trebuie să aibă o bază lar­gă de acceptare de către so­cie­tate. Așadar, noul ministru al Justiției, Tudorel Toader, are serios de lucru în următoarea perioadă, du­pă ce toc­­mai a anunțat o largă dez­batere pe marginea legilor jus­tiției. Mi­nis­trul Toader pare să aibă alt ritm de­cât predecesorul său. Acum, în­tre­barea e dacă Liviu Drag­nea e de acord cu cele 6 luni acordate de CEDO, sau va grăbi lucrurile, în stil propriu, printr-o remaniere de guvern...