Un alt "flagel" biruit de cercetătorii de la ROMVAC - PSORIAZISUL

Florentin Popa
Dr. LUCICA SIMA - "Cea mai mare răsplată e să ne vedem pacienții zâmbind"

Prima victorie

"Totul a pornit de la o simplă întâmplare", spu­ne dr. LUCICA SIMA, medic veterinar în cadrul Laboratorului de Cercetare al Companiei ROM­VAC. "Eram la un simpo­zion în Constanța, prin 2015, în cadrul căruia am prezentat rezultatele imunoglobulinei Y, din ouăle de găină, în diverse infecții bacteriene. La finalul expunerii, ne-a abor­dat o doamnă care suferea de un psoriazis vulgar generalizat și ne-a întrebat dacă am putea s-o aju­tăm să scape de boala care o adusese pe culmile disperării. «De 14 ani mă chinuie psoriazisul. În fiecare zi mă trezesc plină de scuame și răni, iar tratamentul convențional nu mă ajută cu nimic. Am încercat toate variantele, atât medicale, cât și natu­riste, dar degeaba! Atât de grav am fost afectată de psoriazis, încât am ieșit la pensie pe caz de boală. Credeți că imunoglo­bulinele ar putea avea vreun efect pozitiv în boala de care sufăr?» Nu ne gân­disem deloc la psoriazis până atunci, nu știam dacă imunoglobulinele acționează în bolile autoimune, ceea ce ne-a impul­sionat să ne în­drep­tăm cercetarea și în această di­rec­ție. I-am răspuns: «Încă nu știm, dar putem încerca». Activând într-un departament de cercetare, noi suntem din fire mai curioși și mai îndrăzneți, vrem să vedem ce se întâm­plă dincolo de anumite «bariere», altfel n-am ajunge la atâtea descoperiri. Chiar dacă Romvac este o instituție care lu­crează exclusiv pentru dome­niul veterinar, de aproape 50 de ani, din 2011, avem și un Departament de Cercetare în medicina uma­nă, unde au fost dezvoltate produsele din gama Imu­noinstant, care sunt autorizate și brevetate. Am chemat-o pe această doamnă la București, i-am prelevat probe de la nivelul plăgilor psoriazice, din care am identificat bacterii, le-am izolat, le-am cul­tivat, am creat vaccinuri pe care le-am inoculat găi­nilor, iar din ouăle lor am extras imunoglobuline specifice și am realizat un tratament personalizat. Practic, i-am oferit acelei doamne o terapie pentru toate infecțiile bacteriene descoperite la nivelul plăgilor psoriazice - un lucru pe care nu l-a făcut nimeni, niciodată, într-un cabinet de dermatologie! După aproximativ 40 de zile de tratament, ne-a co­mu­nicat la telefon, cu mare bu­curie, că inflamațiile i s-au retras, iar leziunile au început să se vindece încet, una câte una. Încura­jată de rezultate, a con­tinuat tratamentul încă trei, patru luni, timp în care scuamele i-au dispărut com­plet și a scăpat de du­rerile articulare, rezulta­tele fiind net superioare terapiei cortizonice. Iz­bânda ne-a bucurat foarte mult și ne-a impulsionat să ducem cercetările mai departe."

"Stimulent rapid al sistemului imunitar"

- Se știe că psoriazisul este o boală autoimună. Cum de sunt posibile asemenea rezultate?

- În acest moment, psoriazisul este consi­derat în toată lumea o afecțiune incurabilă, medicina clasându-l în categoria bolilor auto­imune, siste­mice, pentru care nu există tratamente specifice. Cauza apariției bolii nefiind identificată, singurul tratament recomandat de medici se adre­sează mani­festării afecțiunii la nivel tegumentar, respectiv, plăgilor psoriazice, dar de obicei, terapiile aplicate (diverse creme pe bază de cortizon) nu dau rezultate stabile în timp. Or, produsele din gama Imunoin­stant acționează ca imunomodulatoare na­tu­rale cu efect rapid. În momentul în care ingerăm un produs pe bază de imunoglobulină, aceasta se absoarbe prin mucoase, încă de la nivelul cavității bucale. Apoi trece cu ușurință în sistemul circulator, fiind transportată de sânge în întreg organismul, urmând să acționeze acolo unde este nevoie. Imu­noglobu­linele extrase din ouă hiperimune repară, practic, toate disfuncțiile imunitare ale organis­mu­lui. Așa­dar, administrarea pe cale generală a pro­du­selor pe bază de imunoglobulină este de maximă im­por­tanță în tratamentul psoria­zisului.

- Terapia este personalizată, în funcție de in­fec­țiile descoperite în plăgile psoriazice ale bol­na­vilor?

- Am realizat un tratament perso­nalizat doar pentru pacienta din Constanța, de la care, prac­tic, a pornit toată cercetarea. În prezent, avem la dispoziție gama Imuno­instant pentru uz intern, dar și soluții și creme de uz extern, cu spectru larg anti­bacterian, cu aju­torul cărora modulăm răspunsul imu­nitar al organismului și combatem, în paralel, infecțiile ce întrețin inflamația și celelalte manifes­tări cutanate ale bolii. Deoarece psoriazisul este o boală sistemică, care afectează practic între­gul or­ga­nism, recomandăm administrarea produse­lor din gama Imunoinstant în funcție de vechimea afecțiu­nii, de gravitate și de forma ei clinică. În timp ce medicamentele de sinteză recomandate în psoriazis se administrează o perioadă îndelungată, au contra­indicații, reacții adverse și efecte secun­dare multi­ple, produsele din gama Imunoinstant nu au contra­indicații decât pentru persoanele alergice la ou.

Încrederea, un remediu obligatoriu

- Concret, în ce constă tratamentul?

- De regulă, le recomandăm pacienților cu pso­riazis administrarea pe cale generală și locală a pro­duselor din gama Imunoinstant. Pentru un tratament complex, pacientul trebuie să consume zilnic o can­titate de imunoglobulină IgY, amestecată cu orice lichid (cu excepția produselor fierbinți). În paralel, va aplica local și o cremă pe bază de imu­noglo­bulină, pentru tratarea plăgilor psoriazice. Primele reacții semnalate de pacienți după începe­rea ad­mi­nistrării produselor Imunoinstant sunt dispariția pruritului și a altor reacții cutanate. În tim­pul trata­mentului, la fiecare evaluare, fotogra­fiem leziunile pacienților, pentru a putea urmări rezultatele tera­piei. Și suntem aproape de fiecare dată plăcut sur­prinși de efectele obținute.
Este indicat ca în paralel cu administrarea pro­du­selor noastre, pacienții să apeleze și la consiliere psihologică, pentru a-și schimba modul de gândire, după ce ani de zile au suportat suferința și izolarea pro­vocate de psoriazis. Ei trebuie încurajați perma­nent, pentru a le crește încrederea în sine, în lupta cu boala. Pe un tonus psihic crescut, rezultatele apar mult mai devreme! Se știe că, în cele mai multe din cazuri, cauza declanșatoare a psoriazisului este o emoție puternică, o traumă psihică sau un stres psi­hic major care generează răspunsul autoimun al organismului. Pacienții trebuie să apeleze la psiho­terapie, pentru a limita posibilitatea de recidivă a bolii, în prezența factorilor de stres declanșatori!

- Cât durează un tratament pentru ca rezul­tatele obținute să fie durabile?

- Vreau să pun accent pe un fapt constatat con­cret: noi, ca indivizi, suntem unici, și fiecare pacient reacționează în mod diferit la terapie. Tocmai din acest motiv, nu lucrăm după un protocol anume. Așteptăm 10-15 zile pentru a vedea răspunsul imun al organismului la produsele administrate, apoi "reglăm fin" protocolul terapeutic, astfel încât să ajungem la refacerea totală a structurii pielii.
Durata tratamentului este influențată de mai mulți factori. Cel mai mult contează vechimea bolii. Pentru că una e să tratezi un pacient care are leziuni psoriazice de un an și alta e să tratezi cazuri grave, cu leziuni permanente vechi de zeci de ani. De exem­plu, am avut în terapie un domn în vârstă de 75 de ani, care suferea de psoriazis de 55 de ani! În cazul lui, tratamentul a durat mai mult: circa 5-6 luni, până la dispariția leziunilor, și alte două luni, până la reducerea durerilor și a redorilor articulare. Am observat că durata tratamentului este în strânsă legătură și cu activitatea psihică a pacientului. Unei doamne din Ploiești i-au dispărut complet leziunile, după două luni de tratament, și țin minte că era foarte fericită când a venit la control, dar după alte cinci luni, i-a murit tatăl în brațe și, pe fondul aces­tui șoc psihic, boala a recidivat. A reluat trata­men­tul, dar a mers și la un psihoterapeut, iar după doar o sin­gură lună, a scăpat de leziunile psoriazice. Așa­dar, stresul psihic influențează foarte mult psoria­zisul!
Am avut și cazuri de copii cu psoriazis, la care tratamentul a avut efecte foarte bune și rapide, așa­dar, putem să spunem că tratăm psoriazisul la orice vârstă, fără a supune copiii la efectele secundare ale tratamentelor locale pe bază de cortizon. De altfel, marele avantaj al terapiei cu imunoglobulină este că se poate administra pacienților cu psoriazis o perioadă mai îndelungată, fără a avea efecte secun­dare adverse asupra organismului!

7 cazuri

- Printre cei peste 800 de pacienți cărora le-ați administrat produse din gama Imunoinstant, ați avut și cazuri spectaculoase de vindecări?

- Raportat la cazuistica noastră, am avut foarte mulți pacienți cu evoluție spectaculoasă. Vă pun la dispoziție și câteva imagini ale cazurilor prezentate, înainte și după tratament, pentru a vă face o părere despre eficiența produselor noastre.
1. O fetiță de 6 ani din Mangalia, care avea plăgi psoriazice pe tot corpul, s-a vindecat complet, după numai două luni de tratament.
2. O altă fetiță, de 13 ani, abandonase școala din cauza plăgilor psoriazice, care îi apăruseră inclusiv pe față și colegii râdeau de ea. După circa două luni de tratament s-a vindecat, și-a reluat studiile și se bucură de o viață normală.
3. O doamnă care locuiește în Londra suferea de cinci ani de o for­mă de psoria­zis pal­mo-plan­tar. Con­sultase și câțiva medici bri­­tanici, care nu i-au putut stabili diag­nos­ticul; au cre­­zut că e vorba de o mi­coză cu­ta­nată și un­ghia­lă, i-au smuls bie­tei femei un­ghiile de mai mul­te ori... Ajun­sese în­tr-o stare atât de gravă, în­cât nu mai putea să meargă din cauza plăgilor și a fost nevoită să-și întrerupă ser­viciul. A venit la noi, a luat tra­ta­mentul indicat, iar în două luni și ju­mătate, a scăpat de toate leziunile psoria­zice și de durerile articulare. Și-a reluat imediat serviciul și de atunci n-a mai avut alte pro­bleme.
4. Un domn căpitan de vas a fost nevoit să plece în cursă pe mare plin de plăgi psoriazice, dar în tim­pul voiajului a urmat întocmai tratamentul nos­tru și s-a întors perfect curat.
5. Am avut și cazuri mai grave, pacienți cărora trebuia să li se amputeze membre, din cauza psoria­zisului, și care au scăpat de operațiile mutilante în câteva luni, cu ajutorul preparatelor Imunoinstant.
6. Un pacient din Cluj, după nouă ani de psoria­zis, avea leziuni pe tot corpul. Ne-a spus că sângera continuu și dormea doar 3-4 ore pe noapte, vă dați seama cu ce chinuri se confrunta bietul om! După circa două luni de tratament, s-a vindecat complet! I-am prelevat probe de țesut și rezultatul biopsiei cutanate ne-a indicat faptul că structura pielii este perfect normală din punct de vedere clinic!
7. Am avut rezultate excelente inclusiv la pso­riazisul unghial, pentru care până în acest moment nu s-a descoperit vreun tratament în lume! Priviți aceste imagini care atestă efectul imunoglobuli­nelor!
(Acestea sunt doar câteva exemple dintre sutele de cazuri de pacienți tratați cu produse din gama Imunoinstant, atent monitorizați de specialiștii de la ROMVAC. Pe ecranul calculatorului se derulează sute de alte poze, multe dintre ele greu de privit, care atestă nu doar eficiența fantastică a trata­men­tului, ci și chinurile incredibile cu care s-au con­frun­tat pacienții. O boală despre care cunoșteam prea puține lucruri și pentru care, în sfârșit, s-a găsit un leac!)

- Ce trebuie să facă bolnavii care vor să ur­meze acest tratament?

- În momentul în care pacienții cu psoriazis ajung la Cabinetul de Terapii Alternative al Compa­niei Romvac, cea mai importantă etapă este stabili­rea diagnosticului. Din cei peste 800 de pacienți pe care i-am avut până acum sub observație, mulți din­tre ei n-au avut un diagnostic corect stabilit, chiar dacă erau luați în evidența medicilor derma­tologi. Ne-am dat seama că, în cazul psoriazisului, diag­nosticul clinic nu e suficient. Singura probă care poate face diferența dintre psoriazis și alte afecțiuni ale pielii (dermatoze, dermatite etc.) este biopsia cutanată, pentru că analizează mostra de țesut din punct de vedere structural. Mai mult, nimeni nu prelevează probe din leziunile psoriazice, să vadă dacă sunt suprainfectate cu bacterii. Când noi am recoltat astfel de probe, am constatat că circa 40% dintre pacienți erau suprainfectați cu diverse bac­terii, în special cu Stafilococul auriu MRSA, rezis­tent la antibiotice. Iar astfel de infecții întrețin in­flamația plăgilor psoriazice și întârzie vindecarea leziunilor!
De la o vreme, colaborăm cu mai mulți medici dermatologi, care ne ajută să facem o evaluare cli­nică foarte corectă, pentru a avea un diagnostic de certitudine. De pildă, o recomand tuturor bolna­vilor de psoriazis pe d-na dr. Roxana Dumitrescu de la secția de Derma­tologie a Spitalu­lui Clinic "Dr. Vic­tor Babeș", cu care avem o co­laborare excelen­tă pe această li­nie. Bolnavii tre­buie să aibă o tri­mitere de la me­dicul de familie către Spitalul "Vic­tor Ba­beș", doamna doctor le face biopsia cuta­nată, iar noi, când primim buletinul de analize, știm exact cum să a­plicăm terapia și de ce produse din gama Imu­noin­stant avem nevoie pentru vindecarea clini­că a bolii. Un lucru e sigur: în tratamentul clasic al psoria­zisului, dacă nu se ține cont de suprainfecțiile bac­teriene ale plăgilor psoriazice, rezultatele nu sunt definitive! Or, noi urmărim vindecarea clinică a psoriazisului, în care biopsia cutanată să ne confir­me că mostra de țesut analizată nu mai prezintă nicio modificare din punct de vedere structural! Din punctul meu de vedere, pacientul cu psoriazis tratat din punct de vedere clinic ar trebui urmeze toată viața cure anuale de întreținere cu imu­noglobulină Y, pentru a nu risca recidiva afecțiunii pe fond de stres emoțional. O fac deja mulți dintre cei care au scăpat definitiv de efectele dezastruoase ale bolii.

- O întrebare personală: dacă ați avea un caz de psoriazis în familie sau în cercul de prieteni, i-ați recomanda terapia cu imunoglobuline?

- Categoric da! Pentru că îi cunosc eficiența și știu că e total lipsită de efec­te secundare. Am ajuns la aceste rezul­ta­te după munca minuțioasă a între­gului colectiv de cercetare al ROMVAC, și pentru că ne pasă de sănătatea semenilor. Pentru noi, ca oameni, nu ca cercetători, cea mai mare sa­tisfacție e recunoștința pacienților. Să le vedem zâm­betul pe chip, după ani întregi de suferință.


D-na dr. LUCICA SIMA poate fi contactată la Cabinetul de Terapii Complementare al Companiei ROMVAC din Voluntari, Șoseaua Centurii nr. 7, tel. 0799.313.332, 021.350.31.09.
Detalii despre terapia cu imunoglobuline folosită în tratarea psoriazisului găsiți pe http://www.imunoinstant.ro/