Siguranța alimentară a românilor, în pericol!

Ciprian Rus
Doar ce ne-am întors cu colegii din de­plasarea din județul Galați.

Din tot ce am văzut acolo, cel mai mult ne-a impresionat încăpățânarea frumoasă a fermierilor de a răzbi nu doar pe plan local, ci și la export, în ciuda tuturor pie­dicilor pe care știm bine că statul român le pune oricui are un dram de spirit de inițiativă. Dincolo de modelul de succes al acestor oameni, pe care l-am ilustrat în chiar ediția precedentă a revistei, altceva a ieșit în evidență: furia oamenilor împotriva politicienilor care se gândesc doar la binele lor și care nu fac nimic pentru a ușu­ra viața acestor oameni deveniți robi pe pro­priile pământuri. Țărani dintr-o bucată, fără ipocrizii, oamenii au spus de la obraz ce aveau de transmis "la București". Și-am stat o clipă să ne gândim dacă nu cumva e prea dur ce spun oamenii. O fi fost dur, dar era, cu sigu­ranță, sincer și adevărat.
N-a trecut o lună și, împachetată în alte cuvinte, dar la fel de dure, realitatea cruntă din agricultură e confirmată nu de țăranii din Matca, ci de un raport oficial al Curții de Con­turi. Un raport de o contondență rar întâlnită, în care Curtea de Conturi acuză Ministerul Agriculturii că, din 2002 încoace, dar mai ales după perioada 2009, a distrus sistematic baza materială și genetică a sectorului de cercetare agricolă din România și a umilit corpul profesional al cercetătorilor.
"E greu de acceptat și de explicat faptul că, timp de aproape 7 ani, factorul guver­namental a asistat indiferent la degradarea sectorului cercetării agricole, la distrugerea bazei materiale și genetice, la diminuarea resurselor naționale de creativitate, la umi­lirea membrilor Academiei și a corpului pro­fesional al cercetătorilor, la creșterea im­porturilor de produse ale cercetării și de pro­duse agricole și, în final, la punerea sub sem­nul întrebării, pe termen lung, a securității și autonomiei alimentare naționale și a sigu­ran­ței alimentelor". Pare un editorial jurnalistic sau textul unei scrisori de protest, dar nu e: e, cuvânt cu cuvânt, concluzia unor experți care pun degetul pe rană și spun că, dacă se con­tinuă așa, guvernul pune în pericol siguranța alimentară a românilor.
Te îngrozești numai când citești ce a des­coperit Curtea de Conturi: abandonarea cer­cetării în mai multe domenii (leguminoase pentru boabe, plante medicinale și aromatice, ciuperci, legume rare, rase locale în derivă genetică de păsări de curte, porci din rasele locale Mangalița, Bazna, bovine din rasele Pinzgau de Transilvania, Dorna, Roșia dobro­geană, Sura de stepă), respectiv imposibi­li­tatea de a ține cercetătorii în țară.
Raportul notează că abia în 2016 Minis­terul Agriculturii a inițiat un proiect de lege pentru reorganizarea cercetării agricole. Dar e doar un proiect și nu pare a fi pe lista de priorități a noului guvern, ocupat să dea or­donanțe, noaptea, pe cu totul și cu totul alte do­menii.