Puterea vindecătoare a copacilor - ALUNUL

Gilda Fildan
Alunul (Corylus avellana) este un arbust foios din familia Betulaceae, răspândit pe trei continente: Europa (unde înaintează până în Norvegia), Asia și America.

La noi, poate fi întâlnit frecvent în pădurile de stejar sau fag, conviețuind cu alți arbuști sau crescând în luminișuri, ori răsă­rind din iarbă, la marginea pădu­rii. Îl găsim și în văile ape­lor curgătoare, însă - ra­reori, ce-i drept - chiar și prin­tre molizi, până la altitu­dini de 1.400 metri. Privit în­totdeauna cu simpatie, a do­bân­dit în decursul timpului felurite nume de alint. Astfel, în funcție de zonă, i se mai spu­ne și alunaș, alunel sau fundici.
În ciuda aspectului ei delicat, tufa de alun are o lon­gevitate apre­ciabilă: tră­iește 80-90 de ani. Este solid ancorată în sol, cu o rădă­cină pivotantă viguroasă, dezvoltată sub pământ până la adâncimea de 90 de centimetri. Coroana stu­foasă, for­­ma­tă din crengi drepte și lungi, răsfi­rate încă de la bază, poartă frun­ze de formă rotundă spre ovală, terminate într-un vârf ascuțit și acope­rite cu peri­șori aspri. Florile sunt de două tipuri: cele mascule, mâțișorii de un galben palid, atârnă câte doi-trei din loc în loc, măsurând 4-7 centimetri în lungime, în vreme ce florile femele, apărute în lunile februarie și mar­tie, se găsesc ascunse în inte­riorul unor muguri mici, roșii, abia desfăcuți.
Rămurelele flexibile ale arbustului se întrebuin­țează la diverse împletituri, cum ar fi mobila de grădină sau coșurile. Lemnul de alun, elastic și moa­­le, se mai folosește la confecționarea unor obiec­te strunjite, ca și la fabricarea cărbunelui pen­tru desen. Din semințe se obține prin presare un ulei cu multiple utilizări: în industria farmaceutică, în producția de articole cosmetice și săpunuri, ca lubrifianți destinați mecanismelor fine, cum sunt ceasurile. Turtele re­zultate în urma procesului de presare sunt la rândul lor valorificate în industria alimentară, ca materie primă pentru halva și cio­colată.

Mituri și basme

Mitologiile diferitelor popoare au atribuit alu­nu­lui semnificații de simbol - fie al păcii și al cu­noaș­terii, ca la celți, fie al fertilității, ca la scandi­navi, care au ales să-l consacre zeului Thor, stă­pânul tunetelor, fiul lui Odin.
De asemenea, îl regăsim și în basme. Cenușă­reasa primește în dar de la tatăl ei o crenguță de alun, pe care o plantează la mormântul mamei. Într-o versiune rusească a aceleiași povești (din care mai există în jur de alte 500 de va­riante, pe lân­gă cea arhicunoscută, a lui Charles Perrault), Ce­nușăreasa are trei alune magice, cu ajutorul cărora își procură rochia, pantofii și caleașca, fără de care n-ar fi putut merge la balul regal, unde urma să-l întâl­nească pe prințul ce-i era hărăzit.
Din nuiele de alun se făceau odinioară ba­ghe­tele cu care fântânarii descopereau sur­se de apă ascunse și se credea că, pentru ca ele să aibă în­tr-adevăr puteri magice, trebuiau tăiate în anumite zile, considerate faste: de Bo­botează, de Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică și de Sânziene. Iar unii sunt și astăzi convinși că o rămurică de alun pusă la pălărie îl poate feri pe călător de pericolele unei furtuni.

Utilizări terapeutice

Uleiul extras din alune conține substanțe valo­roase: grăsimi, proteine, vitamine și mi­ne­rale. El produce efecte hipotensive și ver­mi­fuge (împotriva teniei). Tenia este un parazit de care se scapă foarte greu. O puteți elimina, luând câte o lingură de ulei de alune pe stomacul gol, în fie­­care di­mi­neață, timp de 15 zile.
Mâți­șorii au acțiune sudori­fică și antipiretică, dar ceaiul pre­parat din ei se recomandă și la tul­burările de circulație, ca și la obezitate. Infuzați 10 minute o lingură de mâțișori în 200 ml apă clocotită și beți 1-2 căni pe zi.
Scoarța de alun se utilizea­ză ca re­mediu antitermic în mala­rie.
Frunzele au proprietăți as­tringente, vasoconstric­toa­re și hemostatice. O linguriță de frun­ze uscate și măci­nate, lăsate la infuzat 5-10 minute în 200 ml apă cloco­tită, ajută la stoparea hemo­ra­giilor in­terne. Decoctul obținut din 1 lingură de frunze, fierte 5 minute în 200 ml apă, se bea călduț și este indicat ca tra­tament pen­tru hemoroizi. Cu același decoct, de data aceasta rece, se badijonează de mai multe ori pe zi rănile care în­târzie să se cica­trizeze, ulcerațiile, pecinginea și bubele dulci. Dar atenție: persoanele care se știu aler­gice la alune n-ar trebui să încerce niciuna din procedurile și rețetele prezentate aici.

Rețete cu alune

Lichior de toamnă
Ingrediente: 250 g alune proas­păt culese și curățate de coajă, 700 ml rachiu de pere, 1 baton de vanilie tăiat în lung, 3 semințe de cardamom zdro­bite într-un mojar, 100 g miere, 125 ml apă caldă.
Mod de preparare:
* Tăiați mărunt alunele. Pu­neți rachiul și mi­rodeniile într-un bor­can, pe care îl veți așeza pen­tru ur­mă­toarele 4 săptămâni în­tr-un loc unde poate primi destulă lumină. Agitați-l zilnic.
* Filtrați depunerile de la fundul borcanului. Dizolvați mierea în apă și amestecați-o cu depu­nerile. Turnați lichiorul în sticle și nu le deschideți decât după alte 4 săptămâni.

Fursecuri de casă
Ingrediente: 50 g alune curățate de coajă, 100 g glazură de ciocolată amăruie, 1 linguriță de ulei de cocos, câteva cuișoare măcinate, 2 picături de ulei eteric de vanilie.
Mod de preparare:
* Puneți alunele într-un șervet de bucătărie făcut sul și rostogoliți-l încolo și încoace, apăsân­du-l cu mâinile, pentru a desprinde pielița brună de pe semințe. Îndepărtați-o și tăiați alunele în bucăți.
* Mărunțiți glazura și încălziți-o cu luare-amin­te în bain-marie, împreună cu uleiul de cocos. Amestecați bine. Adăugați alunele, pulberea de cuișoare și uleiul eteric de vanilie.
* Îndată de compoziția devine mai vârtoasă, luați cu o lingură mici grămăjoare din ea, așezați-le pe o hârtie de copt și lăsați-le să se întărească peste noapte.

Loțiune de corp
Ingrediente: 5 ml tinctură de alune, câte 5 pi­cături din uleiuri eterice de litsea cubeba și ienu­păr, 15 ml ulei de alune, 30 ml ulei de jojoba, 50 ml hidrolat de lavandă, 1 sticlă de 100 ml cu pulve­rizator.
Mod de preparare:
* Puneți tinctura de alune și uleiurile eterice în sticla cu pulverizator și agitați bine.
* Adăugați uleiul de alune, uleiul de jojoba și hidrolatul de lavandă.
* Agitați energic loțiunea înainte de fiecare în­trebuințare, pentru ca hidrolatul să se amestece cu uleiurile.
Utilizare: Se poate aplica dimineața și seara, pentru a îngriji pielea și a-i da fermitate. Scuturați bine sticla, pulverizați și apoi masați ușor.

Tinctură pentru îngrijirea pielii
Ingrediente: 13 frunze de alun, votcă (38%).
Mod de preparare:
* Tăiați mărunt frunzele și puneți-le într-un borcan cu capac. Turnați deasu­pra votcă, o cantitate suficientă pentru a acoperi complet frunzele.
* Lăsați borcanul să stea timp de 4 săp­tămâni într-un loc unde ajunge des­tu­lă lumină. Agitați-l în fiecare zi. După aceea, păstrați lichidul într-o sticlă de culoare închisă.
Utilizare: Tinctura are acțiune astringentă, va­so­constrictoare și cicatri­zantă. Datorită proprie­tă­ților ei, este deosebit de indicată pentru îngrijirea pielii.