"Postacii" lui Cioloș, premianți în Europa

Ciprian Rus
Multă bășcălie și-au atras pre­mie­rul Dacian Cioloș și colabo­ra­torii săi în decursul anului petrecut la Palatul Victoria și chiar și acum, luni bune după predarea man­da­tu­lui.

Guvernul Cioloș nu e scos din "Guvernul 0", în vreme ce "teh­no­crat" a devenit, peste noapte, sino­nim cu "incapabil". N-au scăpat nici chiar cei care s-au oferit "pro-bo­no" să ajute la mai bu­nul mers al lu­cru­rilor în România. E cazul grupului de ex­perți care s-a im­pli­cat în programul GovITHub, gân­dit de premierul Cioloș pentru fo­losirea minților strălucite din IT-ul românesc, în scopul eficientizării administrației și prin căutarea de soluții simplificate, digitale, la apă­să­toarea birocrație din țară. Oa­me­nii se oferiseră, fie ca voluntari, în jur de 300, fie ca bursieri, toți cu mare experiență în domeniu, oa­meni care ar fi câștigat mii și mii de euro în alte părți. Lucrau, la pro­priu, "pe genunchi", cu laptopurile pe holurile guvernului, pentru că nu li se găsise încă un loc al lor. Și, în timp ce ei dezvoltau proiecte cu mare impact în domeniile sănătății, al fondurilor europene, al plăților on­line sau al cazierelor auto (pro­iec­te pentru care firmele lui Sebas­tian Ghiță ar fi tăiat lejer chitanțe de milioane de euro!), șeful PSD, Li­viu Dragnea, îi lua la mișto, nu­mindu-i "postacii lui Cioloș".
Imediat după "Marțea neagră", când Guvernul Sorin Grindeanu a girat ordonanța 13, grupul de IT-iști s-a retras de la Palatul Victoria. Dar marele premiu pentru proiectul lor nu a întârziat să vină. Chiar săp­tă­mâna trecută, programul guver­na­mental GovITHub a câștigat premiul "Best Innovation Through Legislation" (cea mai bună ino­va­ție prin intermediul legislației) pen­tru Europa Centrală și de Est, în cadrul Festivalului Webit de la So­fia, unul dintre cele mai im­por­tante evenimente internaționale din domeniul IT, la care au participat lideri mondiali din domeniu, din peste 60 de țări!
Premiul câștigat de tinerii IT-iști chemați de Guvernul Cioloș să pu­nă umărul la o Românie mo­der­nă vine să continue o listă din ce în ce mai lungă și mai prestigioasă de recunoașteri internaționale, pentru membrii și colaboratorii fostului guvern tehnocrat. La mijlocul lunii martie, fostul ministru al Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a fost nu­mită secretar executiv al Con­ven­ției Organizației Națiunilor Unite pentru Biodiversitate, în vreme ce, la mijlocul acestei luni, fostul mi­nistru al Apărării, Mihnea Motoc, va prelua conducerea Centrului Eu­ropean pentru Politici Strate­gi­ce, biroul care îi oferă președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, analiza strategică pe pro­ble­me de apărare. Așa de "zero" erau tehnocrații din fostul guvern, încât se bat pe ei marile instituții internaționale, după ce noul guvern a reușit să se descotorosească de ei...