Răspuns pentru LUCICA POPESCU - Galați, F. AS nr. 1262 - "Caut tratament pentru colita colagenoasă"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Nu se cunosc cauzele exacte ale colitei cola­ge­noase, însă bacteriile și toxinele lor, sau o infecție virală, pot fi res­­ponsabile pentru apariția in­flamației și leziunilor colo­nului. Mai mult, co­lita cola­genoasă poate rezulta dintr-o reacție auto­imună, ceea ce înseamnă că sis­temul imunitar distruge celulele sănătoase ce alcătuiesc mucoasa colonică.
Semnele și simptomele (diaree cro­nică, dureri abdominale, balonare, scăderea în greu­tate, greață, incontinență fecală, deshidra­tare) sunt prezente de multe ori, cu multe luni înainte ca boala să fie diagnosticată.
Tratamentul colitei colagenoase va­riază în funcție de simptome și de gravi­tatea cazului. Un prim pas în combaterea acestei patologii este modificarea stilului de viață, care include reducerea canti­tății de grăsimi din dietă, eliminarea ali­men­telor care conțin cafeină și lactoză, dar și evitarea unor medicamente care conțin ibuprofen sau aspirină. În cazul în care modificarea stilului de viață nu este su­ficient, unele medicamente pot fi folo­site pentru a ajuta la controlul simpto­melor. Se administrează, de obicei, anti­in­fla­matorii, cum ar fi mesalamina (Ro­wasa sau Canasa) și sulfasalazina (Azul­fidi­ne), în scopul de a reduce îngroșarea epi­teliului colonic. Steroizii, inclusiv bude­sonida (En­tocor) și prednisonul sunt, de asemenea, utilizați pentru a reduce infla­mația. Această clasă de medi­camente este folosită doar pentru a controla un atac brusc de diaree. Uti­lizarea pe termen lung este evi­tată, din cauza efec­telor secundare, cum ar fi pier­derea de masă osoasă și hipertensiunea arterială.
Medicamentele antidiareice, cum sunt Pepto Bismol, Lomotil și Imodium oferă ajutor pe termen scurt.
Medicamentele imunosupresoare, cum ar fi azatioprina (Imuran) reduc inflamațiile, dar sunt rareori necesare.
Pentru cazurile severe de colită colagenoasă, care nu răspund la medicație, intervenția chirur­gicală pentru eliminarea unei părți a colonului poa­te fi necesară. Cu toate acestea, intervenția chirurgi­cală este rar recomandată.
Totodată, este bine de știut că acestă boală nu crește riscul unei persoane de a dezvolta un cancer de colon.
Ca tratament naturist complementar, recomand utilizarea unor remedii cu caracter antiinflamator, antidiareic și regenerator al mucoasei colonice, cum ar fi Eridiarom, L-glutamina, Alfalfa (lucerna), vitamina D (2000-4000 U.I.), Boswellia sau Curcumi­na (efect puternic antiinflamator), pulberea de Ră­chitan (4-6 lingurițe/zi) și consumul regulat de curmale (5-8 bucăți zilnic).
Să auzim numai de bine!


Dr. ANGELA HIMOVITH - tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21,
e-mail: dr.himovith@gmail.com


"Mama suferă de constipație"
(Răspuns pentru CRINA - București, F. AS nr. 1257)


Problema constipației este o problemă a seco­lului în care trăim, o problemă a lipsei de dragoste pentru noi, o problemă a lipsei de educație care trebuie făcută încă din momentul în care învățăm copiii să folosească olița, o problemă nu numai neplăcută, o problemă periculoasă. Bineînțeles că excludem persoanele la care, din nefericire, consti­pația se datorează anumitor afecțiuni grave.
Să nu uităm că organismul nostru are 4 sisteme de eliminare, dar cel mai important este colonul, pentru eliminarea materiilor fecale. De precizat, de asemenea, că alimentele cu care ne hrănim sunt cele care decid buna funcționare și îmbătrânirea mai rapidă sau mai înceată a sistemului nostru di­gestiv.
Dacă eliminarea materiilor fecale este un proces natural, care se întâmplă de la sine, făcând parte din sistemul nostru intern, care știe să se golească, să se curețe fără intervenția nimănui, în realitate, din diferite și variate motive, lucrurile nu se întâmplă așa. Apar probleme având multiple cauze: o ali­mentație plină de chimicale, lipsită de fibre sau prea multe fibre, lipsa de răbdare când suntem la toaletă, stresul zilnic, statul îndelungat pe scaun sau lipsa de mișcare, iar mai târziu - o dată cu înain­tarea în vârstă - încetinirea funcționării sistemului digestiv, când numărul celulelor nervoase ale intes­tinelor noastre se reduc la jumătate. Lipsa de ocu­pa­ție, sedentarismul și medicamentele, care pentru mai mult de 75% din­tre oamenii vârstei a doua fac parte inte­grantă a vieții de zi cu zi, sunt alte cauze ale constipației.
Când alimentele ajung în stomac prin esofag, stomacul le amestecă (el este un fel de mașină de spă­lat a organismului nos­tru), amestecă alimen­tele cu acizi și le divizează în diverși nutrienți. Cu cât înaintăm în vârstă, se mic­șorează nu numai cantitatea de sucuri gastrice-digestive, dar și sucul gastric conține mai puțin acid. Pentru a re­veni la o funcționare nor­mală a sistemului digestiv avem nevoie de timp, de la câteva săptămâni la câ­teva luni, chiar dacă marea majoritate a celor care suferă de o formă sau alta de constipație vor o re­zol­vare imediată, și atunci folosesc laxative sau diferite medicamente, fără avizul medicului, fără să știe că mai târziu, această imprudență poate să producă o afecțiune și mai gravă. Este ușor să îi dai unui om laxative sau plante care produc purgația, trimițându-l de 10 ori la toaletă, dar ce am rezolvat cu asta? Personal, dacă trebuie să recomand unei persoane care suferă de o consti­pație cronică, o me­todă eficientă, nu mă gândesc întâi cum să o ajut să elimine feca­lele, ci mă gândesc cum pot să repar ce s-a stricat în timp îndelungat. Produsul pe care îl reco­mand va fi un produs care să aibă acțiune asupra ficatului (pentru a mări cantitatea de săruri biliare); în același timp, vom avea în vedere sistemul nervos, pentru a în­tregi funcționarea celulelor nervoase ale siste­mului digestiv.
O altă parte care nu trebuie uitată, foarte im­portantă, este de îmbunătățire a circulației sanguine la nivelul țesuturilor sistemului digestiv, pentru regenerarea lor și, în special, a țesuturilor colonului. Odată cu regenerarea țesuturilor ajutăm și la o rege­nerare a florei intestinale, cu rol important în tran­zitul intestinal. Cum produsul nostru Digestton în­de­plinește toate calitățile de mai sus, vă reco­man­dăm să-l folosiți cu încredere și cu răbdare. Fiind un produs din plante, acțiunea lui se vede în timp. Să nu uităm că plantele create de Dumnezeu urmă­resc rezolvarea cauzei și nu a simptomului, consti­pația fiind un simptom, o neglijență, într-un cuvânt ignoranță.
Odată cu produsul menționat mai sus, vă reco­mand să încercați să vă obișnuiți ca din meniul dumneavoastră zilnic să nu lipsească fibrele și apa, care în afară de faptul că măresc volumul bolului alimentar, îl ajută să poată trece repede prin intes­tine.
Pentru femei, can­ti­tatea de fibre reco­man­dată este de 25 g, iar la bărbați de 35 g. Le pu­teți găsi în fruc­te, le­gume, cereale ne­de­cor­ticate, fulgi de ovăz etc.
Nu uitați de miș­care, de relaxare, și con­su­mați alimente cât mai sănătoase!
Vă doresc succes, mul­tă sănătate și dra­goste pentru propria per­soană!
Pentru orice întrebări și comenzi, puteți suna la tel.: 0748/11.24.20, 0748/11.24.21