Orbul care a văzut lumina - Minunea doctorului Demea

Ciprian Rus
Înghițit de întuneric

Imaginează-ți că ai o firmă solidă la Cluj, în­fiin­țată încă din '90, când ai luat-o pe drumul tău. Lucrurile merg acum de la sine, iar marea ta satis­facție rămâne aceea de a trece zilnic pe acolo, ca să-i vezi pe oamenii tăi și să te bucuri de munca lor.
Imaginează-ți că ai o cabană a ta, hăt, departe, în Apuseni. Abia aștepți să treacă iarna, ca să te poți retrage acolo, să te umpli de aerul tare al mun­telui și să-ți bucuri ochii cu verdele crud al pă­durii.
Imaginează-ți că, pasionat de sport și de foto­grafie, te urci la fiecare sfârșit de săptămână la volanul "jeep"-ului tău și bați țara în lung și în lat prin locuri nemaibătute, ca să ajungi la meciuri de fot­bal, să te pui în spatele porții și să faci foto­grafii.
Imaginează-ți că ești urmă­rit de mii de supor­teri, care, invidioși pe privilegiul tău, abia așteaptă să comenteze cu tine imaginile pe care le-ai realizat și să asculte poveștile tale din lumea sportului, "la prima mână".
Imaginează-ți apoi că ești un mare cititor de literatură și presă, genul de om care abia așteaptă să apară "Formula AS" la tarabe, ca să descopere universuri noi, pe care să le des­coperi și tu, la prima ocazie.
Și mai imagi­nea­ză-ți că ai doi copii minunați și o nepo­țică de doi anișori, aflată la vârsta pri­melor po­vești cu zâ­ne, care e tot ce ai mai scump pe lume...
Și-apoi, ima­gi­nea­­­ză-ți că, brusc, într-o noapte, simți o durere insupor­tabilă la o­chiul drept, o durere care se ascute, când dă de lumină, fie ea cât de mică și fi­ravă și că singura ta scă­pare e să te as­cunzi în obscu­ritate, într-o noapte fără de sfâr­șit, din care nu auzi decât vocile celor dragi, ames­te­cate cu gân­durile negre care îți vâ­jâie în cap: ce se în­tâm­plă cu mine? Cât voi trăi în întune­ric? Oa­re orbesc?

Un prieten dispărut

Îl știu pe Zoli de mai bine de 15 ani, de pe vre­mea când eu eram tânăr jurnalist, iar el, antre­prenor de succes în Cluj, colaborator fidel al zia­ru­­lui la care scriam. Zoli lucra "pro bono", dar cu o rigoare nemțească, născută din pasiunea lui uriașă pentru sport și pentru presă. Peste săptă­mână, trăgea din greu la firma sa, iar "week­end"-urile îl găseau pe la Sânni­colau Mare, Zalău sau Lupeni, peste tot pe unde jucau pe-atunci echi­pele de suflet ale Clujului, Universitatea și CFR. Pe vremea aceea, când aparatele digitale nu se inven­taseră, meciurile nu se tele­vizau, iar ziarele locale nu își per­miteau să trimită corespondenți în depla­sări, Zoli venea, duminică de duminică, dol­dora de poze și de povești, pe care cititorii abia aș­tep­tau să le savureze. Ani de zile, miile de suporteri din Cluj au "văzut" deplasările echipelor favorite și lumea pestriță a stadioanelor de provincie prin "ochiul" de foto­reporter al lui Zoli Cantor. Zoli chiar avea ochi de artist, iar asta ținea, mai mult de­cât de-orice, de felul lui entuziast de a fi. Și golu­rile! Nu rata unul! Și bucuriile! Toate portretele lui Zoli erau vii, pentru că în spatele aparatului era un om plin de bucu­ria lucrului pe care-l făcea, un om care știa să vadă, să aleagă esența, particularitatea aceea care deosebește marii fo­tografi și marile fo­to­­grafii.

Calvarul

Am realizat târ­ziu că Zoli nu mă mai sună la telefon. M-am gândit că și-a luat o pauză de odihnă ori că e prins, ca un bunic tânăr și fericit, cu nepo­țica "Gogo". Am tot a­mâ­nat să-l sun, până când, într-o zi, m-a sunat el. Voia să mă întrebe cum ajun­ge mai ușor de la aero­port, la o clinică din Bucu­rești.

- Dar ce pro­blemă ai, Zoli?

- Sunt ter­mi­nat! De șase luni nu mai văd deloc, și ultima șansă e un transplant de cor­nee... Am mers deja la nouă me­dici, cei mai buni din Cluj, am mers și în Germania, am mers și în Un­garia, unde e o mare clinică uni­ver­si­­tară. Mi-a apărut un fel de in­fecție la ochi și, în câteva zile, nu mai vedeam nimic. Nu numai că nu mai văd, dar mă doare așa de tare, că nu pot dormi nopțile. Îmi simt globul ocular ca pe o minge de foc! De 6 luni, nu mai pot vedea lumina soarelui, stau închis în casă, într-o cameră obscură. Nu mai pot merge la firmă, nu mai pot conduce mașina, nu mă mai pot juca cu nepo­țica, sunt un om mort. În Româ­nia nu mi-au putut pune un diag­nostic. Mi-au dat să iau un sac de picături și de medicamente și, de luni de zile, merg din rău în mai rău. Doctorul din Germania mi-a spus că am un herpes pe cornee și că nu există leac pentru așa ceva. La Debrecen mi-au zis că, după minimum 6 luni, dacă dis­pare infecția, s-ar putea face un transplant de cornee. Dar cine îmi tratează infecția? Asta nu e viață! Mi-am pregătit un pumn de medicamente și, dacă nu apa­re o minune, o termin cu calvarul ăsta!
Într-un final, după zeci de drumuri zadarnice, Zoli s-a în­tors la Policlinica Spitalului Mi­li­tar din Cluj. Disperată că nu găsea nicicum o re­zolvare, o doctoriță de acolo își ia inima în dinți și îl îndrumă spre cabinetul doctorului Horea Demea. "Ar mai fi o ultimă încercare. Dar vedeți că omul la care vă trimit e, așa, un pic mai altfel...".
"Într-o oră eram la cabinetul lui! M-a trecut pe la toate aparatele sale - are cele mai bune aparate din Cluj! - și mi-a pus, în fine, un diagnostic: «Ke­ra­toconjunctivita Achanthamobica - ulcer cornean în formă severă cu localizare centrală și opacifiere, cu extindere pe 80% din suprafață, suprainfectat. Practic, keratoconul produce subțierea corneei, după care apar deformări și o bombare ale supra­feței acesteia». Problema era dacă, dincolo de diag­nostic, doctorul Demea avea o soluție care să mă scape de infecție și să îmi vindece corneea... M-a întrebat dacă sunt de acord să merg pe mâna lui, să urmez un tratament 100% naturist, fără chimicale, dublat de un regim alimentar. I-am zis că încerc orice! După patru luni de tratament miraculos, ie­șeam din casă ca orice om normal. Apoi am început un tratament cu vitamine, cu picături din India și creme cu vitaminele A și B12 și, în tot timpul ăsta, nelipsitele sucuri de morcov, cu sfeclă și cu afine... În patru luni, dintr-un caz de suicid, eram un om nou!"

Panoplia cu cazuri imposibile

"Să știți că am mai apărut în «Formula AS»", mă întâmpină, zâmbind, doctorul Demea, în cabi­netul său micuț din centrul Clujului. "A venit la mine un pacient care de șapte ani suferea de diplo­pie, vedere dublă. Asta e o calamitate! I-am prescris un ochelar pe care i l-am comandat direct din Sue­dia. Avea în jur de 12 dioptrii prismatice de montat pe fiecare ochi. Dacă reușești să rezolvi problema, reacția e fenomenală, scapi de tulburări de echili­bru, scapi de dureri de cap... Omul era cititor de «For­mula AS» și a povestit în revistă că eu l-am sal­vat de coșmarul pe care-l trăia. M-a căutat apoi mul­tă lume și atunci am aflat că o făcea ca urmare a unei recomandări care apăruse într-o revistă în care credeau", spune doctorul, în timp ce ne ser­vește cu un "energizant" din lapte de turmeric, ames­tecat cu tot felul de semințe orien­tale, preparat chiar de el.
Cum dă peste un caz grav, care nu se poate rezolva în România, doctorul Demea începe, febril, să caute, să se documenteze, să vadă cine se pricepe cel mai bine la problema respectivă, cum poate lua legătura cu specialistul respectiv, ca să rezolve, și el, cazuri grele, la noi în țară. "Tot timpul am mers pe principiul ăsta: dacă nu sunt primul, să fiu cel mult al doilea. Îmi plac domeniile de nișă, îmi place foarte mult să mă informez, să fiu la curent cu ulti­mele noutăți". Din colțul lui, de pe scaunul de pa­cient, Zoli îmi face semn, dintr-o privire, că abia acum urmează partea interesantă. Îmi povestise că doctorul are o poveste mai specială, dar, ca unul care m-a însoțit la multe interviuri, mi-a lăsat plă­cerea să aflu singur povestea...

O carieră târzie

De fapt, Horea Demea s-a apucat de studiul Oftalmologiei abia la 43 de ani! Pe atunci, era unul dintre cei mai cunoscuți tineri anesteziști din Cluj. Terminase facultatea cu 9,90, își putea alege orice specializare, dar provocarea terapiei intensive l-a atras cel mai mult. Numai că atunci când "bolilor" binecunoscute din sistemul medical de stat li s-a alăturat și o gravă boală profesională, Horea Demea s-a văzut nevoit să renunțe la pasiunea tinereții sale. "De la un moment dat, gazele anestezice îmi făceau foarte rău. Făceam și 15 anestezii pe zi! Acum sunt aparate relativ noi, care mai trag gazul acela, dar pe atunci erau niște hârburi... Când pui gaz pe mască pacientului, pe acolo mai scapă. Iar acumularea asta duce la leziuni de ficat, de rinichi, la posibilitatea de apnee. Am mers la un neurolog renumit, care mi-a zis să schimb urgent mediul de lucru...".
La vârsta la care alții se gândesc deja la pensio­nare, Horea Demea trebuia să o ia de la capăt. "Ce Dumnezeu să fac?! Cum soția mea era medic oftal­molog, am înființat centrul acesta de consultații avan­sate în oftalmologie. Când mi-a povestit cum făcea în rezidențiat poze de retină pe un aparat vechi pe film, m-am pus imediat să caut care e teh­nica cea mai bună a momentului. Am discutat direct la Zeiss. «Un retinofotograf care face treabă bună costă 50.000 de euro». Ai de capul meu! Mi-am făcut un plan, am mers la bancă și am luat un credit. Aveam aparatul, dar îmi trebuia și «chinezul» din spatele lui. Așa că, la 43 de ani, m-am apucat de al doilea Rezidențiat, în Oftalmologie. În paralel, am început și doctoratul, la Faculta­tea de Fizică, pe tema tomo­grafiilor în coerență optică (OCT), pe care eu le realizam deja cu un alt aparat, pe care l-am luat pentru cabinet. În tot acest timp, în paralel cu rezi­dențiatul și cu doctoratul, lucram și aici, cu bol­navii".
Vorbește pe tonul cel mai natu­ral posibil, cu aerul omului care e absorbit total de ceea ce face. "Am vrut să fim cei mai buni pe partea de diagnostic, iar pentru asta, am luat credite peste credite, de soția mea mai-mai să intre în depresie!". Schimbarea dramatică de speciali­zare a în­semnat pentru Horea De­mea și o schimbare de viață. Are mai mult timp pentru el și pentru familie, mai mult timp pentru lec­tură și mai mult timp să aprofun­deze principiile naturiste, după care își ghidează viața. "Vă place laptele de turmeric? Nu-i așa că deja vă simțiți mai bine?", glumește și nu prea doctorul Demea.
În noua meserie, doctorul De­mea a împrumutat multe din rigoa­rea impusă de Terapia Intensivă. "Soția râde, că țin toată aparatura, claie peste gră­madă, în cabinet. Dar mie așa îmi place, să am mereu totul la îndemână, ca la T.I.". Tot de acolo i se trage și predilecția pen­tru cazu­rile-limită. "Sunt pasio­nat de apara­tura medi­cală și am făcut totul ca să avem ce e mai bun în domeniu, să pu­nem cele mai precise diag­nostice. Dar, dincolo de diag­nos­tic, când e vor­ba de tra­tament, me­reu mai ai de învățat...".

- Și Zoli? întreb. Pe el cum l-ați salvat?

"Zoli avea o ulce­rație, o leziune care tot săpa în cornee. Uneori, când apar ulcerații din senin, ele sunt cauzate de un parazit numit Acan­tha­moeba, care se canto­nează acolo și, la orice încercare de a-l ucide prin­tr-o terapie de fază acută, se transformă în­tr-un chist rezistent la me­dicație. Trebuie să ai răb­dare, să rulezi multe me­dicamente, ca să dai pes­te combinația salva­toare. Poți merge într-o piscină, cum e cazul lui Zoli, ma­re pasionat de înot, să ai o mică leziune corneană despre care nu știi și iei parazitul din apă, fără să știi. Și ce să faci tu, ca medic, când vezi o ulcerație, și nici nu știi despre ce e vorba: o fi parazitul, o fi o suprain­fecție cu bac­terii, o problemă virală? Tu vezi doar ulce­rația. Iar la noi se merge pe ideea: dai un anti­biotic și aștepți ca organismul să facă restul. Lumea medi­cală e întotdeauna pregătită pentru soluții de scurtă durată, dar nu pentru un ceva de lungă durată. Or, în terapia intensivă, eu am învățat să aștept, să am răbdare. Cam asta a fost strategia și în cazul lui Zoli. Am indicat o sumă de antiseptice oculare, pe care le-am tot rulat.
A doua problemă la Zoli era cum reparăm acele răni de pe cornee. Am citit des­pre un preparat din planta Centella Asiatica, care e fenomenală. Cen­tella l-a ajutat foarte mult, pentru că vindecă fără ci­catrici", spu­ne doctorul clujean. Dar marea găsel­niță a sa a fost folosirea așa-numitei "tera­pii-vam­pir", terapia cu plas­mă, pe care o folosesc ortopezii și stomatologii. "Ortopezii prepară plasmă și o injectează la nivelul articulațiilor cu probleme. La fel, stomatologii o folo­sesc mai ales la paro­don­toză. Ei, eu am făcut la fel pentru leziunile de cornee. I-am pregătit plasma în siringuțe, care se păstrează la frigider și se folosesc pe post de picături. La nive­lul ochiului, marea problemă e că trebuie să vindeci rănile fără să lași cicatrici, că atunci nu ai rezolvat nimic. Nu e ca la mână, unde poate rămâne o ci­catrice...".
Povestit de doctorul Demea, tratamentul pare floare la ureche. Dar povestite de Zoli, care a trăit un an de zile cu spaimele întunericului, intervențiile doctorului clujean au o aură de mister. "Tratamentul cu plasmă a durat 4 luni. Practic, plasma îmi rege­nera țesuturile. Nu la multă vreme după ce începu­sem tratamentul, m-am reîntors în Ungaria, la un consult, căci nu rupsesem relația cu doctorul de acolo. Când a văzut cum arăta corneea, ungurul și-a chemat toate asistentele să vadă minunea. Nu îi venea să creadă că tratamentul lui a dat așa rezul­tate! Dar nici minunea nu era a lui, nici tratamentul. Minunea era a doctorului Demea", râde Zoli.

*

"Dar știi care e marea surpriză după tratamen­tul doctorului De­mea? Eu am avut toată viața diop­trii mari, -4. Ei bine, acum am renunțat complet la ochelari! In­fecția s-a vindecat, corneea s-a refăcut complet, dar ceea ce e cu adevărat miraculos e că eu văd să citesc acum fără ochelari. Văd și penul­timul rând de litere la consult, mai folosesc doar niște ochelari de soare, cu dioptrii 0". Zoli își pune apoi ochelarii galbeni, de ciclist, și o ia spre casă. "Nepoțica «Gogo» mă așteaptă la joacă", îmi spune, și demarează în trombă. După 6 luni de întuneric, nu vrea să mai întârzie nici o clipă la în­tâlnirea cu "lumina ochilor" lui.

Fotografii: Zoli Cantor