Florile lunii MAI: Cicoarea, păducelul și trandafirii

Ilie Tudor
Luna mai, luna florilor, a dragostei, a na­turii exuberante este un adevărat elixir pentru sufletul omenesc.

Lumina tot mai strălucitoare a soarelui, reflectată în luciul apelor ori în verdele ierbii, cerul vioriu și profund, cântecul păsărilor, beția de miresme și de culori răspândită de exploziile florale îndeamnă sufletul să treacă peste zăgazuri, să-și regăsească inocența și bucuria. De asta ne place așa de mult primăvara! Pentru izvorul de bucurie pe care reînvierea naturii îl dezleagă în noi. În vechile tratate de alchimie se spune că în lunile de trecere dintre primăvară și vară energiile tainice ale naturii ating apogeul, îm­pingând spre împlinire și rod tot ce-i viu.

Ochiul cerului, din pajiștile cu flori: Cicoarea

Cu siguranță o cunoașteți - crește în luminișuri, în fânețe și pe marginea drumurilor. Are tulpini verde deschis și florile de un albastru luminos, ca cel al cerului din diminețile senine de primăvară. Mo­destă și adesea nebăgată în seamă, cicoarea (Cichorium intybus) este un adevărat remediu de sănătate datorită rădăcinilor sale, un tonic nervos remarcabil. Cafeaua din rădăcinile de cicoare în­vio­rează mintea și psihicul, îndepărtează oboseala și astenia, stimulează digestia și mărește capaci­tatea de efort intelectual. Descoperită în Prusia ca înlocuitor al cafelei în timpul blocadei impuse în secolul al XVIII-lea de către Napoleon Bonaparte, băută pe rupte în anii războiului în orașele săsești din Ardeal, sub numele de Frank-Cafea, cicoarea are toate șansele să devină stimulentul nervos și psihic nenociv din secolul XXI, tot mai conștient de capcanele alimentare care le amenință oame­nilor viața, în frunte cu nocivele derivate de cafea.

Rețetă

Cafea din rădăcini de cicoare
Se obține casnic, din rădăcinile cicoarei uscate, prăjite pe o plită încinsă și apoi măcinate, dar mai simplu este să o luați gata prelucrată din maga­zinele naturiste și Plafaruri. Vă recomandăm ca­feaua de cicoare pură, fără alte adaosuri ori aroma­tizanți. Pentru a obține din ea o "cafea" bună, se pun într-un ibric (250 ml) cu apă clocotită 2-3 lin­gurițe de pulbere de cicoare, după care se pune pe foc mic vreme de 2 minute și se amestecă încon­tinuu. Se lasă să se răcească 10 minute, apoi se fil­trează și se servește ca atare (dacă suportați gustul amar) sau cu 1-2 lingurițe de miere. Iată câteva re­comandări ale acestei "cafele" extrem de să­nătoase:
* Astenie, surmenaj intelectual, depresie ușoa­ră - se beau trei pahare din acest preparat pe zi, între mese.
* Dificultăți de concentrare, stare de somno­lență - se ia o ceașcă de cafea de cicoare îndulcită cu miere din belșug.
* La copiii fără apetit - se recomandă să bea o ceșcuță din această cafea, cu câteva minute înainte de masă.
* Dureri de cap, stări de indispoziție pe fon­dul unor probleme biliare sau hepatice - se bea cafea de cicoare, neîndulcită.


Miresuca lunii mai:Păducelul

Florile lui poartă culoarea purității, a eterni­tății, a păcii sufletești și a aspirațiilor înalte. În­gerii - mesagerii lui Dumnezeu - sunt întot­deauna înfățișați în straie de un alb imaculat și extrem de strălucitor, la fel ca și zânele și alte spirite bune din credințele străvechi. Albul este fără îndoială culoarea care poate vindeca orice suferință sufletească și orice boală, meritând cu prisosință calificativul de culoare miraculoasă. Pen­tru a vă convinge de acest lucru, contemplați un măr înflorit, un păducel, o tufă de iasomie ori puritatea nemărginită a florii albe de crin. După câteva minute de contemplație, fără îndoială ca veți sesiza efectul calmant al culorii, pacea pe care vi-o așterne în gânduri și în trăiri. Nu e nevoie decât de puțină bunăvoință pentru a vă concentra conștient asupra petalelor albe și parfumate, minunându-vă de marele geniu al Creatorului. Ce să alegeți din câte flori albe transformă primăvara în mireas­mă? Vă spunem noi: păducelul! De ce? Pentru că albul lui fecio­relnic este într-un acord deplin cu forța vindecătoare a plantei, unul dintre cele mai puternice "medicamente" ale naturii.
Păducelul (Crataegus mono­gyna, C. oxyacantha) este un ar­bust care în luna mai dă un aer de sărbătoare pajiștilor și lumi­nișurilor din zonele de deal și de munte, cu inflorescențele sale albe și parfumate, care picură liniște. Pentru a putea beneficia din plin de efectele tămăduitoare de suflet ale acestei plante, vă re­comandăm în continuare un preparat simplu.

Rețetă

Infuzie combinată de flori de păducel
Șase lingurițe de pulbere de flori se lasă la în­mu­iat într-un vas în care s-a pus o cană și jumătate de apă, de seara până dimineața, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea umezită cu apă se opărește cu încă o cană și jumătate de apă, după care se lasă la răcit și se filtrează; se combină maceratul cu infuzia. Se bea de trei ori pe zi, pe stomacul gol, un pahar din acest ceai. Spre deosebire de "ceaiul clasic", această infuzie com­binată este foarte eficientă, rezultatele tratamen­tului fiind puternice și rapide. Iată câteva indicații ale sale:
* Stări de nervozitate, iritare, furie - dacă aceste emoții nocive sunt o pre­zență constantă în viața dvs., o cură de 1-2 luni cu acest preparat din păducel este binevenită, având un efect echili­brant psihic, blând și totodată puternic.
* Probleme cardiace, probleme ner­voase - studii recente au pus în evi­dență faptul că preparatele cu flori de păducel favorizează oxigenarea creie­rului, îmbunătățesc circulația cerebrală, normalizează activitatea nervoasă. Cu­rele de lungă durată cu infuzie combi­nată de flori de păducel au din acest motiv un efect benefic în afecțiunile menționate.
* Stări de angoasă, de teamă fără motiv (anxietate) - se face o infuzie com­binată după aceeași rețetă, doar că nu va fi fă­cută numai din păducel, ci dintr-un amestec de flori de păducel și flori de sunătoare, în proporții egale.


Împăratul grădinii: Trandafirul

Există zeci și sute de specii și varietăți de tran­dafiri, fiecare cu efecte coloristice diferite. Pe lân­gă culoarea roșie, strălucitoare, mai există nenumă­rate nuanțe suave de roz, galben și alb. Două dintre speciile de trandafiri, cel de dulceață (Rosa cen­tifolia) și cel de Damasc (Rosa Damascena), au și un parfum cu virtuți terapeutice deosebite. Aducerea lor în cameră este recomandată persoanelor ner­voase și anxioase, cărora le este teamă de intimitate (sunt un remediu străvechi contra frigidității), care au frecvent insomnii ori un somn neodih­nitor. Dacă vreți să folosiți ceva mai mult din frumusețea și prospețimea trandafirilor, vă recomandăm două remedii.

Rețete

Macerat de trandafir
Se obține casnic foarte ușor: 2-3 linguri de petale de tranda­fir se pun la macerat de seara până dimineața într-o cană (250 ml) cu apă plată sau de izvor. Dimineața, lichidul se filtrează și se folosește cât mai proaspăt sau se păstrează maximum 12 ore la frigider. Se folosește în tratamentul nervozității, al diferitelor fobii, al frigidității și durerilor de cap. Se beau 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol, îndulcite cu puțină miere.
Apa de trandafir din comerț, pe care o găsim în magazinele naturiste, este obținută prin procesul de distilare a petalelor de trandafir, pentru obține­rea parfumurilor. Ea are o ușoară nuanță gălbuie, un parfum puternic și este folosită mai ales pentru uz extern, ca antiseptic, ori cosmetic. Aceasta este de fapt cunoscuta apă de colonie. Compresele cu această apă de trandafir sunt un elixir pentru ten - păstrând pielea proaspătă și catifelată, pentru ochi - reducând cearcănele și inflamația.

Oțet de trandafir
Într-un borcan de 800 ml se pun petale de tran­dafir proaspete, tăiate mărunt, până la umplerea borcanului, dar fără a le îndesa. Deasupra se toarnă oțet natural din mere, amestecând mereu, așa încât petalele de trandafir să fie foarte bine pătrunse. Se închide borcanul ermetic și se lasă să se macereze acest amestec la umbră, vreme de 14 zile, după care se filtrează și se trage în sticluțe mici și închise la culoare. Se folosește de regulă pentru tratarea durerilor de cap, a nevralgiilor și a răcelilor, sub formă de fricționări pe gât, umeri, ceafă și tâmple. Mirosirea oțetului de trandafir este un elixir contra leșinului și a migrenei.