Răspuns pentru - ANONIM, F. AS nr. 1234 - "Mă balonez, indiferent ce-aș mânca"

Redactia
Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradițională chineză - București, str. Vasile Lascăr 169, sector 2, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

Balonarea este o indispoziție abdominală pro­dusă de unele afecțiuni precum indigestie, anemie, cancer, diferite tumori, gastrită, hepatită cronică, afecțiuni ale bilei, hernie hiatală, colon iritabil, constipație. O altă cauză ce nu poate fi văzută la analize este cea a sângelui toxic, ceea ce înseamnă trigliceride, colesterol mare, ficat gras, stres, seden­tarism, obezitate. În medicina chineză, când vorbim de balonare, vorbim și de stomac rece, stomac cald, dezechilibru al splinei sau ficatului etc.

Recomandări:
* În cazul balonării, se va evita consumul de pâine albă, fruc­te și legume, întrucât acestea favo­rizează fer­men­­tația intestinală (ceapa, fasolea, mazărea, us­turoiul, lintea, țelina).
* De asemenea, e bine să se renunțe la fumat, la consumul de alcool, prăjeli, paste făinoase, gră­simi.
* Să nu mâncați mâncăruri prea reci sau prea calde.
* Să nu mâncați prea mult odată.
* Să evitați mâncarea sărată și afumată.

Ce trebuie să faceți:
* Dimineața, înainte de micul dejun, se reco­man­dă a se bea un pahar cu apă călduță de circa 200-300 ml.
* În timpul mesei, să se mănânce alimentele tăiate în bucăți mici, să se înghită încet, nu repede.
* Să se evite sucurile acidulate.
* Dacă vă simțiți obosiți înainte de masă, faceți o pauză și relaxați-vă cu o baie răcoritoare a feței și a brațelor.
* Să nu mâncați atunci când sunteți supărat, trist sau aveți o îngrijorare, ci să vă concentrați asupra a ceea ce mâncați.
* A se consuma orez, pește, carne de pui, brânză.

Rețete utile în caz de balonare:
* Ceai din coji de mandarine: tăiați coaja unei mandarine în bucăți mici și puneți-o la uscat. După o săptămână sau chiar mai mult timp, preparați un ceai. Puneți 5-6 bucăți din coajă la fiert, în 300 ml apă. Beți de două ori pe zi acest ceai.
* Ceai din ridiche albă: înlăturați coaja și tăiați ridichea în bucățele mici. Puneți câteva bucăți la fiert și beți ceaiul de două ori pe zi.
* Supă din ridiche albă: înlăturați coaja și tăiați ridichea bucăți. Puneți-o la fiert într-o oală cu oase de vită sau pui. Condimentați după gust.
* Ceai din păducel chinezesc: se beau două căni pe zi.

Tratamente
Balonarea nu este o simplă indigestie, ci repre­zintă o dereglare a sistemului imunitar. Pentru echi­librare, se recomandă masaj abdominal (300 de cercuri concentrice) - se pornește din zona piep­tului spre stânga și se micșorează cercurile, când ajungem în dreptul ombilicului, apoi se pornește în sens invers, cu cercuri mici, dinspre ombilic, până în zona pieptului; homeopatie, remedii ce conțin plante chinezești: QING BI SAN (pentru balonare produsă de toxine, de colesterol, hepatită cronică, bilă leneșă, steatoză hepatică) și WEI KANG (pentru balonare produsă de gas­trită, ulcer, indi­gestie, constipație, hernie hiatală).
De asemenea, pentru balonare se poate purta o centură cu plante chinezești. Echilibrează energia și tratează balonarea produsă de stomacul rece.
Pentru dereglarea sistemului imunitar din cauza balonării, se recomandă și ședințe de acupunctură.