Revanșa lui Hagi

Ciprian Rus
La un moment dat, în timpul meciului din ultima etapă de campionat, când mai erau vreo 20 de minute până la cucerirea titlului cu Viitorul, Gică Hagi era cât pe ce să intre pe teren, să închidă un spațiu la mijloc, să bage o alunecare, să facă un fault, pentru ca ai săi să mai respire un mi­nut...

Anii au trecut, dar pofta de fotbal a lui Gică Hagi e mai mare ca oricând. Cu cât a investit mai mult, cu cât a riscat mai mult, pariind nebunește pe tineri, în detrimentul unor veterani cu experiență, cu cât a ajuns mai departe, cu cât atacurile adversarilor au fost mai dure, cu cât ironiile la adresa felului său precipitat de a se ex­prima au fost mai acide, cu atât mai mult a crescut, parcă, pofta de fotbal a lui Gică Hagi și dorința lui de a demonstra cârtitorilor cât de mult s-au înșelat în privința calităților lui de antrenor și manager.
E o vorbă care spune că fotbalul îi premiază, adesea, pe cei generoși. Dacă e chiar așa - la cât e plină de cinism lumea noastră - premiul pentru Gică Hagi, prin câștigarea campionatului cu Viito­rul, echipa pe care o patronează și o antrenează, a venit exact la timp. Pentru că, spre deosebire de alții, care continuă să profite o viață pe seama numelui lor, Gică a pornit de jos și a întors foarte mult din ceea ce fotbalul i-a oferit pe vremea când era printre cei mai buni zece fotbaliști din lume ai generației sale. Și nu a investit veleitar, pe vedete de mucava, cum au făcut-o patronii cu bani din fotbalul nostru, de la Becali la Ioan Niculae și Po­rum­boiu, ci a investit în copii, în tineri, în educarea lor pentru marea performanță.
"Visez ca, la un moment dat, Naționala Ro­mâniei să fie formată din 11 jucători care au trecut prin Academia noastră", îi mărturisea Gică Hagi bunului său prieten și partener de aventură Zoli Iasko, fostul său coleg de la Luceafărul. Iar ceea ce părea curată nebunie e cât pe ce să devină realitate. Doi jucători de la Viitorul sunt deja titulari în trupa lui Christoph Daum, iar alți nouă-zece dintre copiii cu care Hagi a câștigat, la sfârșitul săptămânii tre­cute, titlul de campion al României, formează deja baza naționalelor de tineret.
De fapt, victoria lui Gică a venit la timp pentru el, dar a venit la timp și pentru fotbalul românesc, căruia îi aduce o gură de aer proaspăt și noi motive de optimism. O demonstrează dragul și entuziasmul cu care toată lumea fotbalului a salutat succesul lui Gică Hagi.