ENGELBERT HUMPERDINCK în concert aniversar - "O să cânt atâta vreme cât o să mă țină vocea"

Dana Ene
Engelbert Humperdinck, supranumit și "Regele Romanțelor", revine la Bucu­rești pentru un concert-eveniment: "A 50-a Aniversare".

Nu e vorba de aniversarea zilei de naștere (cântărețul are 81 de ani), ci de o celebrare muzicală, a 50-a aniversare a șlagărului ce l-a făcut celebru, "Release Me" (1967), deschizându-i dru­mul spre glorie. De-a lungul carierei sale, Engelbert Humperdinck a câștigat 63 de discuri de aur și 35 de platină, un Glob de Aur, precum și patru nomi­nalizări la premiile Grammy, a lansat peste 50 de albume, zeci de single-uri devenite rapid celebre, succese care i-au aprins o stea nu doar pe cerul muzicii internaționale, ci i-au dăruit una și pe pă­mânt, imprimată în asfaltul din Hollywood, pe Walk of Fame, celebra "galerie" a artiștilor.
Plin de energie, la cei 81 de ani, Engelbert nu și-a pierdut nici vocea, dar nici șăgalnica sclipire din ochi. Nu mai este cuceritorul de altădată, dar reușește să facă și azi doamnele să ofteze. "O să cânt atâta vreme cât o să mă țină vocea. Nu mă spe­rie orele multe de muncă, dar sunt seri în care vocea mea nu mai are chiar răsunetul de altădată și atunci mă simt de parcă mi-am înșelat ascul­tătorii. Din fericire, serile astea nu sunt chiar atât de multe. Nu aș putea să fac play-back, ca alții", se confesa într-un interviu. Și dovadă că vocea îl ține e faptul că și-a programat câteva zeci de con­certe, în toată lumea.

Șansa vieții: Patricia

Engelbert Humperdinck, pe numele său real Arnold George Dorsey, s-a născut pe 2 mai 1936, în Madras, India Britanică (azi Chennai). Tatăl lui era un militar din Țara Galilor, iar mama, jumătate indiancă, jumătate nemțoaică. S-a născut și a cres­cut în sânul unei familii numeroase, căci este cel de-al nouălea copil al cuplului, care a avut în total șapte fete și trei băieți. Familia s-a mutat în Leicester, Anglia, în timpul celui de-al doilea răz­boi mondial, pe când Arnold încă nu avea 10 ani. Aici a început să studieze saxofonul. La 15 ani, încu­rajat fiind de prieteni și de conținutul unei halbe de bere, avea să urce pentru prima dată pe scena unui pub, ca să le cânte mesenilor. I-a plăcut atât de mult experiența, încât a fugit de la școală și a început să-și câștige pâinea cântând prin cluburi și baruri, doar că succesul n-a venit la întâlnire, iar după ce s-a căsătorit, în 1964, Arnold a fost la un pas de-a renunța la muzică. "Am întâlnit-o pe Pa­tricia în 1956, imediat după ce m-am întors din armată. Cum am dat cu ochii de ea la o seară dan­santă, mi-am dat sea­ma că ea e aleasa ini­mii me­le. Am așteptat vreo șapte ani până să ne căsătorim, spe­rând tot timpul ăsta că voi reuși să dau lovitura în muzică. Nu am reu­șit... Eu nu­mesc anii ăia ani de foa­mete. Dar Patricia a crezut în mine și m-a spriji­nit, chiar și atunci când tatăl meu, exas­pe­rat de situația noas­tră, a încercat s-o atra­gă de partea lui, ca să mă convingă să-mi găsesc o meserie «serioasă». «Dă-i o șansă, o să vezi că o să fie vedetă!», i-a răspuns ea. Fără dra­gostea și sprijinul ei, nu aș fi reușit", se confesa artistul.

În galop, către succes

La 31 de ani, reușește, în sfârșit, să pătrundă pe piața muzicală brita­nică. Sfătuit de prietenul său, Gordon Mills, care era și impresarul lui Tom Jones, adoptă numele de sce­nă En­gelbert Humper­dinck. "Gor­don ne-a botezat pe amân­doi - Thomas John Woodward a devenit Tom Jones, iar mie mi-a zis Engelbert Hum­perdinck, după com­pozitorul ger­­man care a com­pus ope­reta «Han­sel și Gretel». Și tot el a decis: Tom o să fie rocker-ul și tu cânți baladele", mărturisește în bio­grafia lui. Cu inima oarecum îndoită, s-a lăsat pe mâna lui Gordon și, în scurt timp, a devenit vedetă. Melodia "Re­lease Me", lansată în 1967, avea să îl propulseze pe culmi mai înalte decât se așteptase vreodată, bătând în to­puri chiar și noua melodie a celor de la The Beatles - "Penny Lane". Șlagărul lui Humperdinck s-a vândut în pes­te 127.000 de exem­plare într-o singură zi, un succes care l-a pro­pulsat pe cântăreț peste noapte, dintr-o zonă săracă a Londrei, într-o vilă luxoasă din Surrey, unde era vecin cu John Lennon. "Aveam un câine mai năzdravăn care se ducea și fura mân­care de la casa lui Lennon și o aducea la noi. Nu o dată l-am auzit pe John strigând din toți plă­mânii: «Spu­ne-i lui Hum­­perdinck ăla să își țină câinele departe de mine»".
După succesul obți­nut cu "Release Me", melo­diile lui își fac re­pede loc în topuri. În­cepe să sus­țină și câte 200 de concerte pe an, atât în Europa cât și în America, care îi devine astfel a doua casă. Nu­mai că strălucirea sce­nei îl amețește. "Nu am fost chiar un playboy, dar mi-au plăcut petre­ce­rile... Patricia știe de «scăpă­rile mele». Am rănit-o cu multe dintre aceste aven­turi, dar m-am întors mereu la ea, pentru că doar pe ea am iubit-o cu adevărat", mărturisea artistul într-un interviu. Cei doi au împreună patru copii, trei băieți - Scott, Jason și Bradley și o fiică, Louise. În viața lui pa­ralelă, Engelbert a pierdut două pro­cese de pater­nitate, ajungând să plătească pensie alimentară pentru încă două fiice, pe care nu a dorit să le cu­noască, născute în urma unor aven­turi.
Cel mai nou disc al artistului se numește "En­gel­bert Calling" și a fost lansat în 2014. Conține duete cu artiști cunoscuți, precum Elton John, Cliff Ri­chard, Olivia Newton-John, Il Divo sau Willie Nelson.
Pe lângă cariera muzicală de invidiat, Engelbert s-a dovedit a fi și un bun întreprinzător, înmulțin­du-și banii obținuți din muzică în afaceri imobiliare de succes.

Concertul Engelbert Humperdinck, care ar fi trebuit sa aiba loc pe 13 iunie, la Sala Palatului, se amana pentru toamna. Evenimentul va avea loc tot la Sala Palatului, pe 21 noiembrie. Biletele se găsesc în rețeaua "Iabilet". Prețurile sunt cuprinse între 275 lei VIP și 90 lei, cat. IV.