BOOKFEST ÎN CIFRE

Ines Hristea
- Un milion de cărți, 70.000 de vizitatori! Și totuși, suntem pe ultimul loc din Europa la citit -

Salonul Internațional de Carte Bookfest a fost inaugurat miercuri, 24 mai, într-un spațiu extins la 12.000 de metri pătrați, cu 20% mai ma­re decât cel din anul anterior. La ceremonia introductivă, oaspeți de o­noare au fost am­ba­sa­do­rii Israelului, Statelor Uni­te ale Americii și Sue­diei. De altfel, Suedia a fost țara-invitată a acestei edi­ții, a XII-a, a salo­nului. Numă­rul editurilor care s-au în­fă­țișat la întâlnirea cu iu­bitorii de carte, în stan­duri mai mari sau mai mici, mai dichisite sau mai frus­te, s-a ridicat la peste 200. Au fost or­ga­ni­zate peste 400 de evenimente - lansări de carte, se­siuni de autografe, workshop-uri ori pre­zen­tări interactive, dedicate în special copiilor - și s-au etalat peste un milion de volume. Vânzările în­registrate au reprezentat un record datorat pre­zen­ței a peste 70.000 de vizitatori! Asistăm, oa­re, la un reviriment al pieței de carte româ­nești? Situația reală nu este chiar atât de op­timistă. Într-ade­văr, în ultimii trei ani, prin com­parație cu pe­rioada precedentă, s-a constatat o ușoară creștere a vânzărilor, însă curentul acesta ascendent dă semne că se îndreaptă spre punctul de stagnare. Judecând în context european, tabloul e și mai sumbru: conform celui mai recent studiu re­ali­zat de Eu­rostat, România continuă să se plaseze pe ul­ti­mul loc din Eu­ropa la con­su­mul de car­­te, pen­tru că doar 2,8% din­tre ro­mâni ci­tesc măcar 10 cărți pe an. Ne aflăm, a­șa­dar, în ur­ma bulga­rilor, al căror procent de citi­tori este de patru ori mai mare ca al nostru, în urma Serbiei, unde pro­centul este de 16%, și cu mult în urma Is­landei, țara care ocupă primul loc în acest cla­sament, înregistrând un procent de peste 15 ori mai mare - 93% dintre islandezi citesc cel puțin o carte pe an. Totuși, pentru că se spune că spe­ran­ța moare ultima, să apelăm și la studiul rea­lizat de Institutul Național de Cer­cetare în Cul­tură, care indică faptul că profitul din activitățile creative și de cultură s-a dublat în ultimii trei ani, piața de carte situându-se pe locul al 3-lea în topul domeniilor analizate.
Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Răzvan Exarhu, Vintilă Mihăilescu și Alex Tocilescu au fost printre cei mai vânduți autori la Bookfest.
În calitate de vizitator al salonului de carte, am două ob­ser­vații per­so­nale, deci su­biective: am remarcat, ală­turi de un nu­măr impre­sio­nant de per­soa­ne, standul Editurii "Ba­roque Books & Arts", care a reprezentat o fer­me­­că­toa­re explozie de culoare și o mostră in­du­bitabilă de bun-gust, iar, în cadrul standului Editurii "Curtea Veche Publishing", sesiunea de auto­grafe a lui Răzvan Exarhu, prilejuită de apariția vo­lumului său, "Fericirea e un ac de sigu­ran­ță", care a fost extrem de savuroasă, după chi­pul și asemănarea autorului. De-altfel, foarte cu­rând, în paginile "Formulei AS", veți putea citi un interviu amplu și captivant cu Răzvan Exarhu.