Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Frumusețe cu ierburi și flori

Redactia
Nimic nu impresionează mai mult ochiul unui bărbat, decât o femeie frumoasă.

Și asta se în­tâmplă de când lumea. Pentru ea s-au purtat războaie, pentru ea s-au scris poezii, pentru ea s-au ridicat temple. Cine n-a auzit de fru­musețea nemuri­toare a Cleopatrei sau a Ele­nei din Troia? Dar, orice femeie este fru­moasă, dacă are un ten cu­rat, luminos, și o scân­teie de fericire în ochi.
"Frumusețea și vitalitatea sunt darurile na­turii pentru cei care trăiesc în armonie cu ea", spunea Leonardo da Vinci. Întoarceți-vă deci la natură și profitați de ierburile și florile pe care vara le-a risipit prin grădini. Vă spunem noi ce să culegeți:
* Lavandă - înviorează tenul, combate ac­neea și conferă pielii elasticitate. Este recomandată pentru toate tipurile de ten.
* Mentă - închide porii, revigorează pie­lea, sporește circulația subcutanată, are pu­ternice proprietăți anti-aging.
* Roiniță - calmează pielea iri­tată sau sensi­bilă, are acțiune antioxidantă și tonică asupra pielii mature sau ridate.
* Iasomie - datorită efectului său de re­glare a can­tității de sebum, este reco­man­dată în special tenurilor cu tendință de în­gră­șare.
* Tătăneasă - se folosește pentru ten iri­tabil, pă­tat, ofilit.
* Gălbenele - îmbunătățesc elasti­cita­tea și men­țin tonusul pielii, întârzie forma­rea ridurilor și catifelează pielea.
* Nuc - reglează productia de sebum și cal­mea­ză roșeața și iritațiile. Frunzele de nuc sunt reco­man­date în special tenului gras.
* Coada-șoricelului - are efect antiseptic, ajută la reducerea punc­telor negre și a coșurilor.
* Iederă - întinde pielea, calmează iritațiile.

Preparate cosmetice pentru întreținerea tenului

Apă cosmetică
Se prepară din plante aromatice (roiniță, iaso­mie, la­vandă sau mentă).
Mod de preparare: o ceașcă de plantă aroma­tică, de pre­ferat proaspătă, mărunțită groscior, se amestecă cu 20 ml de alcool sau orice distilat din fruc­te obținut în gospodărie. Se ține la macerat 24 de ore. Se adaugă 100 ml de apă puri­ficată și o lin­guriță de talc. (În comerț sunt aparate și filtre sim­ple cu care putem obține apă puri­ficată în gospo­dărie.) Se păstrează timp de o săptămână, agitân­du-se puter­nic în fiecare zi, apoi se filtrează. Se folosește pentru degresarea și curățarea te­nu­­lui, înainte de aplicarea unei creme der­matologice sau cosmetice.

Infuzie
Se obține din frunze și flori de: gălbe­nele, nuc, coa­da-șo­rice­lu­lui, roiniță, men­tă, lavandă, iaso­mie.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărun­țită gros­cior se amestecă cu 250 ml apă fiartă. Se dă într-un clocot și se lasă la infuzat 30 minute, după care se fil­trează prin tifon sau printr-un strat subțire de vată.

Decoct
Se obține din părți aeriene de iederă sau rădăcini de tătă­neasă.
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată și mărun­țită groscior se fierb la foc mic timp de 30 minute în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală. Aceasta din urmă se va umecta cu puțină apă înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extractivă se va pierde datorită îmbibării filtrului din vată.
Infuzia și decoctul se folo­sesc pentru spălarea tenului îna­inte de administrarea de cre­me sau alte preparate cos­metice.

Peeling cosmetic
Se obține din rădăcină de tătă­neasă și semințe de struguri albi.
Mod de preparare: părți egale de rădăcină de tătă­neasă și semințe de struguri albi, mă­cinate, se amestecă cu un piure (terci) obținut din dovleac fiert (în locul dovleacu­lui fiert se pot folosi iaurt ori smântână cu procentaj mic de grăsi­me). Se adaugă câteva picături de ulei de măsline și miere, omoge­ni­zându-se până se ob­ține o pastă. Se lasă în repaos apro­ximativ o jumătate de oră, apoi se masează pielea prin fric­ționări ușoare, circulare, timp de câte­va minute, după care se spală. Se re­co­mandă pentru pielea ridată, verge­turi, celulită, leziunile cicatriciale lă­sate de acnee.
Pudra abrazivă pentru obținerea peeling-ului se poate procura și de la Farmacia Faltis din Brăila.

Unguente și creme
Se pot obține unguente și creme din: gălbenele, tătă­neasă, tes­covină.
Sunt două tehnici de preparare a unguentelor în gospodărie:
Metoda 1: 100 grame de tinctură de plantă, obținută după metoda clasică, se evaporă la foc mic într-un vas emai­lat sau din inox până se obține un extract siropos, de consis­tența mierii. Când este cald încă, se adaugă 50 g untură topită obținută din slănină de porc, 30 g margarină și apro­ximativ 10 ml ulei de floarea-soarelui. Se ia de pe foc și se continuă omoge­nizarea până la răcire.
Metoda 2: 4 linguri de plantă uscată și măcinată fin se lasă la macerat cu 4 linguri de alcool concen­trat de 95 de grade timp de 24 de ore. Separat se topesc împreună 50 g de untură de porc, 30 g mar­garină și 10 ml de ulei de floarea-soarelui. Unguen­tul rezul­tat se amestecă cu planta scoasă de la ma­cerat. Se fierbe la foc mic aproximativ 15 minute, pentru evaporarea totală a alcoolului, și se filtrează cât este cald.
Precizări:
* Dacă doriți să hidratați unguentul, prin adău­gare de apă, și să-l transformați într-o cremă cosmetică, care este mai plăcută la administrare, înlocuiți 10 grame din cantitatea de margarină cu 10 grame de lanolină.
* Compoziția cremei se poate îmbunătăți dacă îi adăugăm substanțe cum ar fi: bu­tir de cacao, cetaceum (sper­man­țet), ceară de albine. Acestea se pot procura de la Farmacia Faltis.
* Creme de față de foarte bu­nă calitate se obțin cu un extract moale de tescovină.
Acesta se prepară astfel: o canti­tate de 100 ml de tinctură de tesco­vină se ține la foc mic într-un vas de inox până ajunge la 20 de grame (când va avea consistența mierii). Acesta se amestecă cu un unguent preparat după metoda de mai sus. Extractul moale din tes­covină este des folosit în cremele contra îmbă­trânirii și antirid.

*

Rețetele cremelor vi se par prea laborioase? Vara vă îndeamnă să vă petreceți timpul liber prin parcuri, în loc să stați în bucătărie? Nu-i nimic! Farmacia Faltis are în por­to­­foliu o gamă variată de preparate dermatologice, derma­to­cosmetice și cosmetice pentru tratarea și întreținerea tenului: * Crema de față U (pentru ten us­cat); * Cre­ma de față G (pentru ten gras); * Crema de față N (pen­tru ten nor­mal); * Crema de față M (pentru ten mixt); * Cre­ma de față A (pentru ten pătat); * Crema An­tioxidantă (pentru toate tipurile de ten, ten matur); * Cre­ma an­ti­rid (pentru ten ma­tur); * Cre­ma antiacneică - poate combate atât acneea infecțioasă, cât și pe cea indusă de secreția ridicată de sebum; * Crema pentru cu­pe­roză.
Avantajul cremelor preparate de Farmacia Fal­tis constă în faptul că se prepară în loturi mici, ne­fiind necesară adăugarea conservanților sau a stabilizatorilor, factori importanți în apariția even­tualelor reacții alergice. Termenul de valabilitate al cremelor este de șase luni de la data preparării și 30 de zile de la data deschiderii ambalajului.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Pre­paratele farma­ceutice proprii pot fi vi­zualizate pe site-ul far­maciei, http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.