MARIA LINDA (TVR 1) - "Sunt o brașoveancă pursânge"

Ines Hristea
- Ne zâmbește dimineață de dimineață, de pe micul ecran. Dacă vreți să vă meargă bine, începeți-vă ziua cu "1 Matinal", de pe TVR 1. Veți primi informații corecte, dar și o doză de energie bine oxigenată, de la Brașov -

Doamna avocat a cotit-o la timp!

- Ești una dintre aparițiile cele mai noi și extrem de plăcute din echipa TVR 1. Începând din această primăvară, alături de Dorin Chio­țea, prezinți "1 Matinal", o emisiune-magazin care, deși are un ton mai lejer, îi informează pe te­lespectatori cu privire la știrile cele mai im­portante ale zilei. Ești implicată în redactarea și selecția lor sau ești doar simplu prezentator?

- De redactarea informațiilor, propriu-zis, nu mă ocup, deși - culmea! - cariera în televiziune mi-am început-o ca redactor de știri. Cinci ani am făcut munca asta! Ceea ce nu înseamnă că la matinal doar "mitraliez" niște fraze. Dorin și cu mine nu intrăm pe post așa, complet aerieni. În niciun caz! Facem parte din echipa "1 Matinal" pe deplin, adică ne docu­men­tăm temeinic pe fie­care subiect în parte, ne ocu­păm de invitații pe care îi aducem în platou, sun­tem implicați amân­doi și pe partea de con­ținut, nu suntem doar niște "figuri" pe ecran. Cu atât mai mult cu cât miza e mare: ceea ce ne do­rim noi, întreaga echipă, este ca la "1 Matinal", pe un ton destins și cu bună dis­poziție (totuși, e vor­ba de diminețile tele­spec­tatorilor, pe care nu vrem să le stricăm), să fur­nizăm informații im­portante, scurt și clar, încât ele să fie înțelese pe loc, de absolut toată lumea, indiferent de vârstă sau pre­gătire. Ceea ce nu e chiar așa de ușor. Inclusiv pe invitații noștri îi rugăm să se exprime limpede și la obiect.

- Ești absolventă de Drept și Jurnalism. Nu ți-ai simțit vocația de la început?

- Dreptul a fost o facultate pe care am făcut-o din obligație, spre deosebire de Jurnalism, unde m-am dus din pasiune. La Drept am ajuns la in­sistențele părinților. În familia noastră există un adevărat cult pentru acest domeniu: indiferent încotro privești, pe ramurile arborelui genealogic, găsești avocați, juriști, procurori, judecători... Așa că am fost împinsă de la spate pe această cale, ca să duc tradiția mai departe, deși nu aveam de­loc atracție pentru zona asta. Dovadă că, până la urmă, am "cotit-o". Dar, la momentul acela, abia ieșită din liceu, eram încă prea crudă ca să mă opun, mai ales tatei, militar de carieră, care, când decreta ceva, apoi așa se făcea! (râde)

- Cum ți-a ieșit în drum jurnalismul?

- Era o dorință foarte puternică în mine să explorez domeniul ăsta. De altfel, încă din perioada studiilor am început să colaborez la două posturi de radio din Brașov, orașul meu de obârșie: "Radio Impuls" și "Radio Unu". Dar imediat după ce-am terminat Dreptul, am pornit-o către București. Așa, pur și simplu. Nu cunoșteam pe nimeni aici. Mi-a fost îngro­zi­tor de greu la început: eram ca frunza în vânt, nu aveam cu cine să mă sfătuiesc, nu știam încotro să mă îndrept, mă sprijineam doar pe credința că, în jurnalism, numai aici, în Capitală, pot să reu­șesc. Până la urmă, mi-am luat inima-n dinți și m-am dus la Vlad Petrea­nu, care pe vremea aceea era director editorial al de­partamentului de știri de la Antene. Am avut noroc. L-am convins și am de­ve­nit re­dactor de știri, iar pe postul ăsta am făcut cea mai bună școală de jurna­lism. După cinci ani însă, simțeam nevoia de o nouă provocare. În­cepusem să intru într-o oarecare rutină, iar cu rutina și cu lucrurile prea simple eu nu m-am împăcat ni­cio­dată. Am mers la șeful meu, mi-am spus oful și el, înțele­gă­tor, a găsit soluția: pu­team să de­vin prezentatoare a ști­rilor spor­ti­ve. Zis și făcut: am in­trat în pre­­gătiri asidue, ca­re au du­rat câ­te­va luni și au in­clus și lec­ții de dicție, căci încă mai vorbeam ar­de­lenește. La fi­nal, și noaptea dacă mă trezeai, puteam să port o discuție com­pe­tentă în dome­niu. Apoi, cu doar câ­teva zile înainte să intru pe post, șeful m-a chemat și m-a anunțat că si­tuația s-a schim­bat: n-o să mai pre­­zint sport, ci meteo. Am fost stu­pe­fiată! În afară de punctele car­­di­nale, habar n-aveam ce în­seamnă meteo. M-am ambiționat însă și n-am dat înapoi. Peste vreo trei zile, am ieșit pe post și, într-un minut și ju­mătate, cât a durat acea primă intervenție, nu m-am bâlbâit și n-am spus nicio pros­tie. (râde)

- De la știri la meteo nu era o retrogradare?

- Eu nu m-am gândit așa. Știu că majoritatea oa­me­nilor au impresia că pre­zentatorii de meteo sunt simple apariții pe ecran, că doar citesc de pe prompter un text și cu asta basta. În realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Ca prezentator de meteo, nu primești de la specialiști decât niște date tehnice absolut sumare, pe care tu trebuie apoi să le modelezi, astfel în­cât să obții un text corect și co­e­rent. În plus, la Antena 3, pre­zen­ta­to­rii de meteo nu au promp­ter. Ești obligat să vorbești liber. Iar pentru mi­ne, asta a fost din nou o școală extraor­di­nară! Ca­re, iată, îmi fo­losește și azi, la "1 Ma­tinal", un­de nu avem prompter. Și eu, și Do­rin vorbim liber.

La drum, când cântă cocoșii

- Ești brașoveancă. Vii din Ardeal, dintr-un oraș de munte curat și frumos, total opus po­luării și hărmălaiei din București. Ai reușit să te acomodezi?

- Da. Acum Bucureștiul îmi place mult. Parcu­rile, în special. Sunt un om care face mult sport, dar niciodată nu mă închid într-o sală cu aparate, ci ies în natură, așa că parcurile sunt locurile mele preferate din București. Dar, sincer, acel "acasă" din adâncul sufletului a rămas zona Brașovului. Sunt o brașoveancă pursânge. Pentru mine, Brașovul e cel mai frumos oraș de pe pă­mânt, iar brașovenii sunt cei mai frumoși oameni de pe pământ. E clar că, la ca­pitolul ăsta, obiec­tivi­tatea zboară pe fereastră! (râde) Probabil că există mă­car un sâmbure de ade­văr în teoria aceea care spu­ne că, indi­ferent cât de departe ai ajunge, locul în care te-ai născut îți rămâ­ne în inimă și me­reu ești atras către el. În plus, na­tu­ra și muntele mi-au fost încrustate în ființă încă de mică. La fie­care sfârșit de săp­tă­mână și în toate va­canțele, mer­geam în dru­me­ții cu fa­milia: am "răscolit" toa­te dealurile, toate văile, toa­te piscurile și toate cot­loanele munților și pădu­rilor. Iar călătoriile astea erau niște lecții fantastice de istorie și de geo­grafie. La 9:30 dimineața, tata dădea plecarea. Cine nu era la mașină la ora aia rămânea acasă, fără posibilitate de apel. Militarul din el nu tolera o întârziere nici măcar de o jumătate de minut! Ca să nu ratăm excursia, eu și fratele meu ajunsesem să ne trezim la cântatul cocoșilor și să coborâm la mașină cu mult înainte de 9:30. Odată porniți însă, tata începea să ne spună cele mai minunate povești, despre locurile spre care ne îndreptam. Era excepțional în rolul ăsta, iar noi, copiii, îl ascultam fascinați!

- Ai un loc preferat în Brașov?

- Oaza mea de pace și de verde și sursa mea de energie e la vreo 20 de kilometri de Bra­șov. Acolo, fa­mi­lia noastră are un teren măricel, un­de, de-a lungul timpului, am ridicat o căbănuță rustică și ne-am organizat în așa fel încât să ne producem singuri hrana: cultivăm ceapă, roșii, verdețuri, avem și o mică livadă cu pruni și meri, creștem câțiva curcani și iepuri... În ziua de azi, din ali­men­tele pe care le cumperi nu mai știi ce e sănătos și ce nu, așa că încercăm să ne ferim de achizițiile din magazine și din piețe. După fiecare weekend pe­trecut acolo (asta înseamnă aproa­pe toate weekend-urile), când mă întorc la casa din București, am în mașină lădițe cu tot felul de bunătăți, provizii de hrană curată, cât să-mi ajun­gă pentru o săptămână. Și să știi că toți membrii familiei muncim ca să avem ce mân­ca! Eu mă pricep cel mai bine la săpat, doar co­si­tul îmi ri­dică probleme, nu izbutesc deloc să de­prind miș­carea aceea semi-circu­lară, care apa­rent e atât de simplă. Și-apoi, în paradisul acela despre care-ți vorbesc, mama a plantat o mul­țime de flori, care de care mai frumoase, și pe care le în­grijește cu o tan­drețe și cu un devo­ta­ment de-a drep­tul îndu­io­­­șă­toare. Pădurea nu e nici ea de­parte, iar un­de­va, în zare, se profilează mun­ții...

Dragoste, dar fără dulcegării

- Când nu ești pe mi­cul ecran și nici la Bra­șov, ce faci? Există timp și pentru altceva?

- Din păcate, timp li­ber am foarte puțin. Uite, chiar acum, când stăm de vorbă, eu primesc conti­nuu tele­foa­ne și e-mailuri legate de subiectele vii­toa­re. Așa că în puținul timp liber care îmi ră­mâ­ne, pe lângă sport, de care sunt dependentă, îmi pla­ce mult să citesc, să "de­vo­rez" fil­me și să mă în­tâl­nesc cu pri­e­tenii, care nu sunt mulți, dar sunt vechi și de nădejde. Sunt foar­te selectivă la acest ca­pitol. În­tâm­pin cu multă pru­den­ță ori­ce per­soană care în­cear­că să se apro­pie de mine. Trebuie să trea­­că timp ca să mă lămuresc asu­pra calității ei și abia apoi o accept ca prieten. Însă, în clipa în care con­sider că omul res­pec­tiv e un camarad ade­­vărat, sunt prezentă perma­nent pen­tru el. Prac­tic, îl con­sider ca făcând parte din fa­mi­lia mea: care e cea mai importantă și pentru ca­re sunt în stare să fac orice. Și, ca să în­chei, în va­canțe, fie ele mai lungi sau mai scurte, îmi place la ne­bu­nie să călă­toresc, să descopăr priveliști noi și culturi diferite... Asta e ceea ce mă intere­sează.

- Iubirea nu e și ea importantă?

- Dragostea este esențială. E motorul exis­ten­ței mele, e ceea ce mă motivează mai presus de orice: dragostea pentru familie, dragostea pentru un partener de viață... Dacă n-am pomenit nimic de iubire e așa, din discreție.

- Ce filtre folosești când alegi în iubire?

- Bărbatul care ar putea să mă intereseze tre­buie să fie echilibrat, motivat în ac­­tivitățile lui și să am ce să învăț de la el. În­tot­deauna mi-au plăcut oamenii de la care am de în­vățat. Altfel, am senzația că pierd timpul. A, și foar­te im­por­tant: să nu fie genul acela de partener ca­re func­ționează pe bază de dul­cegării. Nu agreez cinele ro­mantice, așa cum vedem prin filme, detest să mi se atri­­buie porecle-alintă­toa­re, din categoria "iepu­raș", "pui­șor" ori "îngeraș". Numele meu e Linda, e clar, e simplu! Și încă un de­taliu: trebuie să fie un om dintr-o bucată, co­rect, ferm, cu o atitudine pe care să și-o ex­pri­me ci­vilizat (dar s-o ex­pri­me!) și im­par­țial. Când eu greșesc cu ceva, să aibă tăria să-mi spună di­­rect, iar când el gre­șeș­te cu ce­va, să aibă tăria să recu­noas­că.

- Pari hotărâtă în op­țiunile tale! Om crescut în aerul tare al Brașovului. Dar pe tine cum te descrii?

- În primul rând, sunt un om ambițios. Nu există să-mi pun ceva în minte și să nu realizez. Sunt un om ca­re își face planuri de vii­tor. Viața mi-a de­monstrat că planurile sunt utile, atât doar că trebuie să fii sufi­cient de ma­leabil și de in­te­ligent, încât să le ajus­tezi, în funcție de cir­cumstanțele reale. Să visezi e extraordinar, dar nu întot­dea­una rea­li­tatea se potrivește în pro­porție de 100% cu visurile. Esențial e să pui cele două talere în echilibru. Și, apropo, sunt o per­soa­nă echilibrată și, cum spu­neam mai de­vreme, în ceea ce-l pri­vește pe EL, sunt o persoană din­tr-o bucată: spun lucrurilor pe nu­me. În termeni eleganți, dar mă ex­prim. Mai ales când mă lovesc de pre­fă­cuți, de obraznici sau de mitocani... Nu suport mitocănia, în orice fel s-ar ma­nifesta: în limbaj, în gesturi, în ati­tudine. Sunt un om corect și de cuvânt, așa cum m-au edu­cat părinții. Și sunt un om vesel, care zâm­bește și râde mult. Un zâmbet, din când în când, face bine: și ție, dar și celor ce se află în preajmă. E cea mai frumoasă ex­pri­mare a opti­mismului.