Prințul Charles: elogiu României

Ciprian Rus


"Am fost întrebat de multe ori, de ce vin atât de des în România? Ce o face atât de specială, de atractivă? Pentru mine, răspunsul e clar: voi, prietenii mei români, peisajul vostru natural, cultural, tradițiile voastre, dar și ca­pacitatea voastră de inovare și schim­bare, ceea ce sunteți după secole de is­torie, identitatea voastră și ceea ce puteți face, energia schimbării pe care o puteți mobiliza, acestea sunt faptele care vă fac speciali în lume. Arhitectura voastră, peisajele voastre agri­cole, biodiversitatea, pajiștile și livezile, mozaicul habitatului și diversitatea comunităților și a tradițiilor voastre. Toate acestea, împreună, sunt o comoară - comoara voastră de oferit lumii. Mi se pare că, uneori, nu sunteți deplin conștienți de ele. Deci, când vă uitați în viitor, vă rog să aveți aceste valori în minte: sunt unice".
"Marca voastră ca țară e exact acest mix de valori și tradiții autentice, arhitectura, gustul hranei voastre, țesătura ancestrală a comunităților voastre, biodiversitatea unică și capacitatea voastră de a inova - toate acestea vă fac speciali, și de aceea mă întorc întotdeauna în România, și de aceea o parte a sufletului meu e întotdeauna aici. Viața modernă nu înseamnă să uiți valorile trecutului și să în­lo­cuiești totul cu lucruri noi, ci să combini într-un mod inteligent valorile fundamentale ale culturii și tradiției, cu inovație și tehnologii noi, fără a tăia legătura între societatea umană și natură. România are o istorie fascinantă și diversă, moștenită de la daci, pe care a construit o viață bazată pe o relație armonioasă cu natura. E o bogăție care poate fi un avantaj pentru România modernă. Ar fi minunat, în­tr-adevăr, dacă școlile din România ar cultiva ideea că natura și tradițiile sunt un avantaj pentru viața modernă a țării. E singurul mod în care poți construi un viitor în care România ar avea un loc unic, ino­vând, fără a-și pierde prețiosul suflet".
Am reprodus doar două fragmente din emo­țio­nantul discurs ținut de Prințul Charles al Marii Britanii la Cluj-Napoca, după primirea titlului de Doctor Honoris Causa, din partea Universității "Babeș-Bolyai". Prințul nu ratează nici un prilej pentru a-și clama, din nou și din nou, atașamentul față de România. O face programatic, în speranța că, poate, vom înțelege cândva marele dar pe care îl avem. Și pune nu doar emoție în ceea ce spune, ci dă și direcția pragmatică, clară, pe care ar trebui să se dezvolte România, dacă vrea să fie unică și să nu-și piardă "prețiosul suflet".
La două zile de la discursul Prințului Charles, miniștrii din Guvernul Grindeanu făceau valuri, abe­rând c-ar fi mai bine să schimbăm "frunza lui Udrea" cu oaia, pe logo-ul turistic al Ro­mâ­niei... Ce diferență între viziunea Prințului Charles și rea­li­tatea de la București!