Să respirăm cu degetele!

Gilda Fildan
- Respirația cu vârfurile degetelor! - expresia sună atât de misterios, încât suntem siguri că v-a stârnit curiozitatea. Să vedem ce se ascunde în spatele ei -

Fluxul respirației este strâns legat de con­fortul nostru interior. Când suntem ten­sionați, respirăm grăbit, întrerupt, într-un ritm neregulat, iar această încordare se transmite în toate zonele corpului nostru. Și invers: o respirație egală și relaxată destresează corpul în ansamblul său și înseninează starea de spirit. Aplicând o anu­mită presiune pe vârfurile degetelor de la mâini, se declanșează impulsuri respiratorii care au efectul unei destinderi în corp: bazin, abdomen, cutia tora­cică sau în centura scapulară. Inspirația și expirația se intensifică și se pot mo­difica, de asemenea, și pauzele dintre respirații. Oare ar trebui să ne mire faptul că, indiferent ce activități am desfășura în cursul zilei, apropiem, uneori, vârfurile degetelor unul de altul, într-un gest de care nici măcar nu suntem conștienți? Când arătătorul și degetul mare se alipesc, persoana respectivă își regăsește calmul. Vă prezentăm mai jos cinci exerciții, de alăturare a degetelor, pe care vă îndemnăm să le încercați.


1. Degetul mic și inelarul
Împreunați vârfurile degetelor 4 și 5 de la mâna dreaptă, cu degetele 4 și 5 de la mâna stângă. Observați în care parte a corpului vă percepeți acum mai intens res­pirația.
Ce efecte obțineți - Exercițiul li­niș­tește și relaxează, stimulând în același timp fluxul respirator și funcționarea organelor din cavitatea abdomi­nală. Seara, veți constata că ador­miți mai repede.

2. Degetele mijlocii
Presați unul de altul vârfurile de­ge­telor mijlocii de la ambele mâini și urmări­ți-vă respirația. În care loc din partea superi­oa­ră a corpului percepeți acum fluxul respira­tor?
Ce efecte obțineți - Aerul pătrunde în re­giunea mediană a cutiei toracice, în ve­cină­ta­tea diafragmei, iar fluxul respirator influen­țează pozitiv câteva organe, cum sunt inima, sto­macul și rinichii. Exer­cițiul are o ac­țiu­ne liniștitoare asu­pra inimii, pe care o ar­mo­ni­zea­ză, asi­gu­rându-i echi­­li­brul.

3. Degetele mari și arătătoarele
Lipiți vârfurile degetelor mari și ale arătătoarelor, apăsându-le ușor, pe du­rata câtorva respirații. Urmăriți cum re­ac­ționează respirația dvs. la aceasta și ce di­recție ia fluxul ei.
Ce efecte obțineți - Se activează res­pi­rația în zona umerilor, a cefei și a capu­lui, ceea ce alungă oboseala. Exercițiul învio­rează, limpezește mintea și este ideal pentru a înlesni concen­tra­rea și a stimula creativi­ta­tea.

4. Toate cele zece degete
Alipiți față în față vârfurile celor zece degete de la mâini și țineți înche­ieturile falangelor ușor îndoite. Observați în ce fel este influențată res­pirația dvs. de această poziție. Unde simțiți fluxul res­pirator?
Ce efecte obțineți - Veți avea o res­pirație completă, profundă, care vă va revigora și energiza.

5. Ambele mâini
Duceți mâinile în fața pieptului și îm­preunați cele zece degete pe toată lun­gimea lor, lăsând un mic spațiu între palme. Relaxați umerii și observați cum acționează această pozi­ție asupra respirației și a stării dvs. de spirit.
Ce efecte obțineți - O poziție identică a mâi­nilor există și în yoga. Ea vă conferă echi­libru și însuflețire. Este de mare ajutor în mo­mentele de suprasolicitare și oboseală ex­tre­mă, deoa­re­ce liniștește gândurile, vă dă­ruiește claritate și armonie interioară.
Durata exercițiilor: zece respi­rații sau mai mult.

Sugestii pentru practica zilnică

* Exersați stând pe un scaun sau pe un taburet. Așezați-vă cu spatele drept, nu pe tot blatul scaunului, ci doar pe trei­mea lui anterioară.
* Asigurați-vă că trunchiul dvs. se află în poziție perfect verticală. Tălpile se spri­jină pe podea, depărtate la distanța șol­du­rilor.
* Alipiți falangele superioare (nu nu­mai vârfurile degetelor), presându-le ușor.
* Țineți mâinile lejer în fața abdome­nu­lui, între ombilic și capătul sternului, sau spri­jiniți-vă antebrațele pe coapse.
* În timpul exercițiilor, observați cum res­pirația dvs. vine și pleacă. Nu vă grăbiți și mențineți atenția permanent concen­trată.
* Repetați exercițiile de două ori, cu câte șapte respirații fiecare. Cu condiția să exersați zilnic, puteți începe după două săp­tămâni să sporiți treptat numărul res­pi­rațiilor și durata exercițiilor.