KINGS OF LEON, pentru prima dată în România

Dana Ene
- Muzicienii americani din Nashville, Tennessee, inaugurează sezonul concertelor ținute pe stadioane, sperând să umple Arena Națională din București. Un vis ușor de împlinit, dacă ne gândim că au în România o mulțime de fani, care așteaptă de-o veșnicie să-i vadă, pe viu -

Îmbinând mai multe stiluri la modă: hard rock, alternative rock și garage rock, "regii" din Nash­ville au reușit să se impună mai întâi pe piața brita­nică, obținând primele poziții în "Top 40 Single", două premii BRIT, un premiu "Juno", iar primele lor trei discuri au cucerit poziții fruntașe în top "5 UK Albums". Cu atâția lauri pe frunte, au reu­șit să cucerească și piața americană, care le-a sporit gloria. În 14 ani de carieră, cei patru membri ai trupei Kings Of Leon au lansat 7 discuri, vândute în peste 18 milioane de exemplare, și au câștigat o mulțime de premii, printre care și două premii Grammy: unul pentru "Sex on Fire", în 2009, și altul pentru "Use Somebody", în 2010.
Concertul pe care îl vor prezenta la noi face parte din turneul de promovare al celui mai recent album al lor - "WALLS", lan­sat în 2016. Discul marchează întoarcerea pe scenă a trupei, după doi ani de libertate nețărmurită în stilul clasic al rockerilor americani: droguri, alcool și sex. Din feri­cire, și-au dat seama la timp că se aflau la un pas de ruină și au luat o pauză pentru recuperare.

Băieții pastorului și muzica laică

Trupa Kings of Leon este alcătuită din frații Anthony Caleb Followill ( 35 ani, solist, chitară ritmică), Ivan Nathan Fol­lowill (37 ani, tobe, percuție) și Michael Jared Followill (31 ani, chitară bas), și vărul lor, Cameron Matthew Followill (33 ani, chitară). Primii trei sunt fiii unui pastor penticostal care în copilărie au dus o viață nomadă, însoțindu-și tatăl în călă­toriile lui de predicator prin sudul Statelor Unite. S-au născut în localități diferite și au fost școliți "acasă" de mama lor, care era cas­nică, sau erau înscriși pe la mici școli parohiale, atunci când familia se oprea ceva mai multă vreme într-un loc. Adesea, după predicile tatălui, Caleb, Nathan și Jared cântau imnuri religioase pentru enoriași, imnuri pe care le tot repetau pe bancheta din spate a mașinii, în timp ce călătoreau. Au dus o viață austeră, poate exagerat de austeră pentru niște copii care, în 1997, atunci când tatăl lor a re­nunțat la biserică și a divorțat de mama lor, s-au răzvrătit luându-și lumea în cap.
Nathan și Caleb s-au mutat lângă Nashville și au început să cânte mai întâi muzică country, apoi au făcut cunoștință cu muzica celor de la The Rol­ling Stones și The Clash, care i-au influențat enorm. Au început să cânte o variantă de rock sudist, cu influențe de blues și cu mesaje anti-drog și alcool, dar melodiile lor nu aveau priză la public. În 1999, au găsit niște producători dispuși să le acorde o șansă în muzică, dar nu ca duo, așa că i-au cumpărat o chitară bas fratelui mai mic, Jared (elev de liceu pe atunci), apoi l-au răpit, pur și simplu, de-acasă, pe vărul lor primar, Matthew. I-au promis mamei acestuia că îl iau la ei doar pentru câteva săptămâni, dar săptămânile s-au trans­format în luni și apoi în ani. Plini de entuziasm, cei patru Followill pun bazele trupei Kings Of Leon, Leon fiind chiar nu­mele bunicului lor patern. "Ne-am închis în pivniță cu 2-3 țigări de marijuana și ne-am pus pe compus. Mama venea din când în când să ne mai aducă câte ceva de mân­care. Apoi, când producătorul acela s-a în­tors, aveam nu una, ci 4 melodii gata", po­vestea Nathan într-un interviu. Însă melo­diile acelea nu au fost suficiente pentru un nou album. Și-au lansat primul disc - "Youth & Young Manhood" - abia în 2003 și au început să guste cu adevărat succesul abia după albumele "Because of the Times" (2007) și "Only by the Night" (2008). Iar dacă la începutul carierei cântau împotriva drogurilor și-alcoolului, acum încep să și le însușească, fără discernământ. Nu mai sunt cântăreții sărmani din Tennessee. Au avion pri­vat, sunt cazați la hoteluri de lux, sunt invitați la petreceri nebune, cu oameni de afaceri și artiști cunoscuți... "Am început să ne îndepărtăm încet, încet, unul de altul. Mergeam la interviuri cu fratele meu și nu mă mai gândeam la el ca la fratele meu, ci ca la «bateristul trupei». Am devenit parteneri de afa­ceri, și nu frați. Am pierdut ce era cel mai important pentru noi - prietenia", povestea Caleb, cel care a fost la un pas de a claca, căci făcuse și cele mai multe abuzuri. În 2011, apare pe scena din Dallas atât de intoxicat, încât este pur și simplu incoerent. Furioși, frații lui sunt la un pas să-l ia la bătaie. Se iscă o ceartă teribilă între ei, iar Caleb pleacă acasă, în mijlocul turneului, anulând mai apoi celelalte concerte programate. Iau o pauză ce durează mai bine de șase luni.
În 2013, trupa lansează un nou disc - "Me­chanical Bull", dar relația dintre frați era încordată. "Nu îmi amintesc mare lucru din perioada aia. E ca și când aș fi avut insolație. E total neclară în capul meu... Am ajuns aproape să ne batem pe scenă, dar cumva mă bucur că s-a întâmplat așa. A trebuit să ne trezim la realitate. Am privit lu­cru­rile într-o nouă perspectivă", spunea Caleb într-un interviu recent. În 2014, atât el, cât și Matthew, au intrat pentru o bună bucată de timp la dezal­coolizare. Lucru bun, căci astfel au reînnodat rela­țiile dintre ei și au mers mai departe. Azi au un disc nou, WALLS - 2016, bine primit de fani și de criti­că, iar melodia lor "Waste a Moment" a ajuns pe locul 1 în topul Billboard's Alternative Songs.
(Biletele pentru concertul Kings of Leon de la Arena Națională din 17 iunie, ora 19.00, au prețuri cuprinse între 95 și 500 lei VIP și pot fi găsite on­line pe bilete.ro.)