RODICA CULCER despre... Războiul de pe acoperișul puterii

Redactia
- În PSD se ascut tot mai mult săbiile. Conflictul dintre Liviu Dragnea și prim-ministrul Sorin Grin­dea­nu, devine tot mai acut. Se va tranșa prin de­bar­carea premierului? Mai are Dragnea con­tro­lul par­ti­dului într-atât încât să procedeze la o schim­ba­re a în­tregului Cabinet, fără costuri politice ma­jore?

Când Liviu Dragnea și oamenii lui vorbesc des­chis despre posibilitatea înlăturării premierului nu avem de-a face cu un joc, ci cu o falie, care, de altfel, a apă­rut imediat după protestele din februarie și s-a adân­cit după ce premierul s-a aliniat la cerințele UE, privind lupta anticorupție, fie și declarativ, și a făcut front comun cu ministrul Justiției, în privința legilor de mo­dificare a Codurilor penale, deși Liviu Dragnea tuna și fulgera împotriva lui Tudorel Toader. Cu alte cuvinte, premierul a refuzat să facă jocurile cerute de Dragnea și gașca lui, pentru salvarea corupților. Ten­siu­nilor pe tema justiției li s-au adăugat cele legate de diferite inte­rese economice ale clanului Dragnea, cum ar fi, po­trivit presei, refuzul premierului de a ceda Pri­măriei Generale salba de lacuri din Nordul Capitalei sau intenția sa de a reforma ANAF, unde protejații dom­nului Dragnea nu fac nimic pentru a îmbunătăți colectarea taxelor și im­po­zitelor. În paralel, Sorin Grindeanu s-a asigurat de spri­jinul CE și a început să-i adune în jurul său pe PSD-iștii nemulțumiți de stilul dictatorial al lui Dragnea și de acapararea întregii pu­teri în mâinile lui. Conflictul este deci real, dar liderul PSD nu-l poate tranșa ușor, pentru că 1. ar fi mult prea penibil ca PSD-ALDE să inițieze o moțiune de cen­zură împotriva pro­priului guvern 2. nu toți miniștrii vor demisiona la or­di­nul lui Dragnea și 3. nomi­na­lizarea unui ipotetic vii­tor premier este prerogativa lui Klaus Iohannis, nu a lui Liviu Dragnea, ceea ce poate genera situații nepre­vă­zute și greu de controlat pentrul liderul PSD. Dar chiar dacă va renunța, cel puțin tem­porar, la înlătu­rarea lui Sorin Grindeanu, poate și în urma unor pre­siuni din partea UE, Liviu Dragnea nu va înceta hărțu­irea aces­tuia, ceea ce va crea, fără îndo­ială, probleme și tensiuni po­litice. Așadar, indiferent cum se va termina acest pe­nibil episod al istoriei noas­tre post-decembriste, viitorul sună prost, cel puțin pe termen scurt.

- Prevalându-se de o hotărâre interpretabilă a Curții Constituționale, coaliția de guvernare inten­ționează să introducă un prag valoric pentru abuzul în serviciu. Credeți că, în ciuda protestelor societății civile și a opiniilor exprimate de experți inde­pen­denți, PSD și ALDE vor merge până la capăt de astă dată? Și dacă da, de ce?

- Sigur că PSD și ALDE vor duce proiectul pra­gului pentru abuzul în serviciu până la capăt, mai ales după de­cizia CCR, care obligă, practic, Parlamentul, să sta­bi­lească un prag valoric pentru această infrac­țiune. Intere­santă această răzgândire a CCR, care, ini­țial, când a ce­rut redefinirea abuzului în serviciu, nu a pus problema pragului. Tot ce mai au de făcut PSD-ALDE, pentru a-și atinge obiectivul, este să impună un prag valoric cât mai ridicat, pentru a-și salva corupții, adică funcționarii publici și demnitarii care au produs prejudicii impor­tan­te. Când va fi publicată motivarea hotărârii CCR, vom ști dacă judecătorii au vrut doar să-i salveze de la închisoare pe acei funcțio­nari publici care au făcut gre­șeli minore, caz în care pragul ar trebui să aibă un cuan­tum relativ mic, sau au dorit să-i facă scăpați pe corupții care au produs prejudicii importante, caz în care pragul va fi într-un cuantum important. Prin vocea lui "Florin Iordache-altă întrebare", PSD a cerut deja un prag ridicat, care ar putea atinge chiar 400 000 de lei, adică dublul celui propus inițial de OUG 13. Primul beneficiar, după cum bine se știe, ar fi liderul PSD Liviu Dragnea, ju­de­cat acum într-un proces pentru instigare la abuz în servi­ciu, dar i s-ar adăuga mai mulți parlamentari, pri­mari și foști miniștri. Peste 2000 de dosare de abuz în ser­viciu aflate în lucru la DNA ar fi astfel clasate, mun­ca procu­rorilor dovedindu-se zadarnică, și multe din cele 1900 de per­soane trimise deja în judecată ar scă­pa și ele de pușcărie. Chestiunea are implicații și pen­tru conflictul Dragnea -Grindeanu. Florin Ior­da­che a cerut stabilirea pragului valoric prin ordonanță de urgență, probabil pentru ca Liviu Dragnea să poată be­­­neficia de el înainte de sen­tința finală. Sorin Grin­deanu însă a refuzat aceas­tă solu­ție, spunând că aș­teap­tă motivarea CCR, pentru a ela­bora un proiect de lege care va fi supus Parla­mentului, ceea ce înseamnă, pur și simplu, că i-a re­fuzat lui Liviu Dragnea un colac de salvare. Cum să nu vrea Drag­nea să scape de el?