DURERILE DE SPATE - Sfaturi de prim-ajutor

Andrei Cheran
- Puține suferințe îi chinuie pe oameni așa de mult! Durerile de spate au devenit o boală la modă, un subiect de discuție la ordinea zilei, mai ales că soluțiile se lasă încă așteptate. Cuțitul? Adesea, operațiile sunt de prisos. Adversarii lor se numără chiar din rândul specialiștilor, care ne sfătuiesc să facem tot ce se poate, înainte de a ajunge la bisturiu -

Fiecare dintre noi a avut sau va avea într-o zi probleme cu spatele. Mai mult decât orice altă suferință, durerile de spate îi incită atât pe pacienți, cât și pe unii medici să re­cur­gă la terapiile alternative. Durerile vertebrale du­rează de cele mai multe ori câteva zile sau, în cele mai grave cazuri, săptămâni. Când ele țin mai mult, este necesar să consultăm medicul, pentru că pot rezulta dintr-o cauză gravă. Totuși, cel mai des, ele sunt rezultatul unor probleme minore ale meca­nicii vertebrale sau al poziției incorecte a corpului. Te­rapeuții care se ocupă cu medicina alternativă estimează că aceste dureri pot fi reduse cu cel puțin 70% doar făcând niște exerciții extrem de simple.

Gesturile preventive

Încă de la originile sale, acum câ­teva milioane de ani, omul a tre­buit să se lupte cu disconfortul creat de dure­rile de spate. Coloana sa ver­tebrală, adap­­tată la început la pos­tura și la mersul în patru labe, nu a evoluat sufi­cient pentru a func­ționa per­fect în po­ziție verticală. Coloana vertebrală este solicitată de fiecare efort muscular, oricât de mic al fi el. De aceea, de cele mai multe ori, ne este greu să atribuim durerile verte­brale unei cauze pre­cise. În unele cazuri, ele dispar la fel cum au apă­rut. Iată de ce regula noastră în viața cotidiană tre­buie să fie prevenția, aplicată în cele mai banale împre­ju­rări, cum ar fi trezitul din pat și îm­brăcatul. Intrate în reflex, ele vor tre­bui să fie băgate în seamă, dacă vrem să nu suferim.

Îmbrăcatul

Oricare ar fi originea dure­ri­lor de spate, sfaturile care urmează vă ajută să înce­peți ziua fără să îl solici­tați prea mult. Evitați să vă așezați și să vă aplecați în față pentru a vă îmbrăca. Aceste două mișcări solicită spatele, fără să fie nevoie.
1. Pregătiți-vă hainele de-o manieră care să vă permită să vă treceți prin ele brațele și picioarele, repede și ușor.
2. Dacă vă este greu să vă puneți colanții sau pantalonii, încercați să vă îm­brăcați întinși pe spate, în pat. Ridicați-vă genunchii la nivelul pieptului, pentru a trece veșmintele peste glezne, apoi întindeți picioarele, pentru a-i trage în sus. Nu trebuie să îndoiți spatele când ajungeți la coapse.

Ridicatul din pat

1. Aduceți genunchii la nivelul coapselor, și rostogoliți-vă pe o parte.
2. Puneți picioarele pe podea și folosiți brațele pentru a vă ridica. Când vă culcați, procedați invers.

Ridicatul și așezatul în fotoliu sau pe un scaun

1. Puneți-vă picioarele cât mai aproape de marginea fotoliului.
2. Îndepărtați genunchii până la nivelul ume­rilor pentru a vă păstra echilibrul. Țineți spatele drept și așezați mâinile pe brațele fotoliului.
3. Ridicați-vă încet de pe scaun, sprijiniți-vă cât mai bine pe mâini, pentru a va ridica.
4. Pentru a vă așeza, țineți picioarele ușor depăr­tate, cam la nivelul umerilor, și cât mai aproape de mar­ginea fotoliului. Așezați-vă încet, ținând spatele drept. Puneți mâinile cât mai repede pe brațele foto­liului.

Mișcările necesare și cele care ne fac rău

* Dacă nu aveți probleme vertebrale, începeți lupta cu durerile printr-un program de întindere și de întărire musculară.
* Acordați atenție maximă celei mai mici dureri de coloană vertebrală.
* Deosebiți senzația de efort de cea de durere. Aceasta din urmă este semnalul că vă aflați pe un drum periculos. Opriți mișcările imediat.
* Păstrați poziția corectă a spatelui (să fie mereu drept) pentru a profita la maximum de exerciții.
* Indiferent de ce exerciții alegeți, evitați să îndoiți spatele.

Ajutorul specialiștilor

Marea majoritate a durerilor ver­tebrale pot fi tratate cu ajutorul tehnicilor medicinei alternative, cum ar fi chiropraxia, osteopatia, me­toda Mezieres, acupunctura, posturologia. Multe dintre aceste dureri au ca loc de pornire zona lombară. Medicina alternativă poa­te să atenueze, ba chiar să facă să dispară această cauză, aducând o ușurare imediată.
Cu toate acestea, când durerile au o origine mai gravă, de exem­plu o boală de rinichi, de unde și dureri în zona lombară, sau o pleu­rezie, ele trebuie tratate neapărat prin intermediul medicinei clasice.

Chiropraxia
În primul rând va fi întreprins un exa­men clinic pentru a afla precis diagnos­ticul din spatele suferinței. Pentru dure­rile de spate, pacientul va fi tratat în po­ziția șezând, cu spatele drept sau culcat pe o parte, pentru a-i permite terapeu­tului să acționeze la nivelul articulației vertebrale cu pro­bleme. O împingere ușoa­ră și rapidă poate deschide articu­lația rapid, re­dân­du-i mobilitatea.

Posturologia
Se adresează paci­en­ților care au pro­ble­me cu poziția cor­pu­lui, ce pot fi ușor ob­servate atunci când stau jos sau merg. O ți­nută corectă, învățată cu ajutorul specia­lis­tului, duce la dispariția durerilor dorsale și cer­vicale.

Acupunctura
La primul consult, specialistul va vrea să afle întregul istoric al problemelor dor­sale ale pacientului, informându-se, de asemenea, și de modul său de viață. Acele ce îi vor fi așezate la nivelul spatelui și pi­cioarelor au ca obiectiv restabilirea echi­librului organismului și blocarea du­rerii.

Osteopatia
Osteopatul va proceda în primul rând la o examinare a pacientului. Dacă se dovedește că durerea vine de la discurile vertebrale, el va începe prin a destinde mușchii din acea zonă, iar mai apoi va întinde, încet, coloana vertebrală, pentru a diminua presiunea de pe discul lezat. Cât timp durerea persistă, pacientul va evita să se aplece și să ridice greu­tăți. Vor fi ne­­cesare mai mul­te șe­din­țe.