PAGINA PENTRU DOMNI - Lecția de ras barba

Rodica Demian
- Bărbieritul zilnic irită pielea și favorizează apariția firelor subcutanate (încarnate). Unele gesturi simple ușurează alunecarea lamei pe obraz, iar uneori este suficientă doar schimbarea modelului de aparat de ras, pentru ameliorarea stării tenului -

În cele ce urmează vă oferim câteva reco­man­dări pentru a calma iritația cauzată de băr­bierit și pentru a le veni de hac cu blândețe perilor în­carnați și fără a face uz, în mod exce­siv, de creme de față sau de loțiuni after shave.

Ce se-ntâmplă de fapt?

În timpul rasului, lama "smulge" celulele epi­dermei și, fără această protecție exterioară, pielea se poate usca și irita. Un bărbierit prea rapid sau neadaptat sporește riscul de reacție inflamatorie, mai ales la bărbații cu pilozitate creață. Iar în ceea ce privește firele de păr încarnate, acestea pot provoca o inflamație sau chiar o mică infecție lo­calizată. Ele sunt adeseori rezultatul unui ras "prea de-aproape", care a deteriorat foliculii de la baza părului: în acest caz, firele de păr intră sub piele și pot devia de la "traseul" lor obișnuit. La fel se întâmplă și cu unele fire de păr creț, care se re­tractează, în spirală, în foculii lor.

Scoaterea unui fir de păr subcutanat

* Dacă este vizibil aproape de nivelul pielii, pu­teți încerca să-l smulgeți ușor.
* Acoperiți, în prealabil, zona respectivă cu o compresă cu apă caldă și lăsați-o acolo circa 5 mi­nute, pentru a înmuia părul și pielea. Trageți ușor afară vârful firului de păr cu o pensetă sterilizată și aplicați un dezinfectant local.

Totul despre aparatul de ras

* În cazul firelor de păr subcutanate recurente, schimbați, pentru început, aparatul de ras. Dacă folosiți un aparat mecanic, cu lamă simplă, treceți la un model de aparat electric, și invers.
* În prezent, există numeroase aparate cu lame duble sau triple, pentru un bărbierit "foarte de-aproape". Iar aceste modele pot favoriza apariția firelor de păr încarnate, pentru că, înainte de-a fi tăiate, ele sunt trase, astfel că, retractându-se, intră sub piele. Dacă aveți această problemă, optați pentru un aparat de ras tradițional, cu lamă mică.
* În cazul inflamării unui fir de păr încarnat, schimbați lama, pentru a nu vă re-expune pielea germenilor responsabili pentru infecție. Iar dacă doriți să reuti­lizați o lamă, sterilizați-o în prea­labil, cu o bucată de vată îmbi­bată cu alcool de 90°.

O piele curată

Înainte de-a vă rade, fricțio­nați-vă pielea cu o mănușă de luffa sau cun un prosop aspru. Masajul exfoliant va elimina celulele moarte care pot obtura porii, o excelentă măsură preventivă împotriva firelor de păr încarnate. Aveți însă grijă să nu iritați pielea fricționând-o prea viguros.

Tehnica adaptată

* În timpul bărbieritului, respectați sensul în care crește părul. Pe gât, de pildă, lama trebuie să trea­că mai degrabă de sus în jos, decât invers. În felul acesta, veți limita riscul de a vedea firele re­tractându-se sub piele.
* Și nu faceți greșeala de a întinde pielea în timpul rasului, pentru că firele de păr vor fi tăiate prea scurt și vor avea tendința să intre sub piele.

Prevenirea iritațiilor

* Peroxidul de benzoil, care intră în compoziția a numeroase creme și loțiuni împotriva acneei, contribuie la reducerea inflamațiilor cutanate și a coșurilor produse de ras. Dar atenție! Peroxidul de benzoil poate avea un efect iritant asupra pielii. În acest caz, aplicarea trebuie întreruptă.
* Loțiunile pe bază de acizi de fructe sau acizi hidrolizați (AHA) au un efect exfoliant asupra pielii și ajută la limitarea numărului firelor de păr subcutanate. A­plicați dimineața (după ras) și seara, o loțiune pe bază de AHA, pe zonele supuse unui bărbierit regulat. Fiți însă atenți: acizii de fructe pot fi iritanți, mai ales pe pielea umedă. Începeți aplicarea din două-n două seri, pentru a ob­serva orice reacție de into­le­ranță.
* Pentru a reduce infla­mațiile, aplicați o cremă pe bază de hidrocortizon, respec­tând cu scrupulozitate modul de utilizare. (Atenție: în mod normal, trebuie evitată aplica­rea pe față a unor creme pe bază de steroizi. Dacă vreți, totuși, să le folosiți, optați pen­tru cel mai redus dozaj: hi­drocortizon de 1% și doar pen­tru o perioadă scurtă).

Schimbați-vă obiceiurile

* Renunțați să vă radeți de foarte aproape, limitând astfel riscul de iritație și de apariție a firelor de păr încarnate.
* Nu vă radeți, dacă nu e neapărat necesar (în weekend, sau în vacanță, de pildă).
* Folosiți din timp în timp creme sau loțiuni de depilare (există și pentru bărbați), dar res­pectați cu strictețe instrucțiunile și limitați utilizarea lor la maxi­mum două zile pe săptămână, pentru a reduce riscul iritațiilor cutanate.
* Schimbați lama din aparat după trei sau patru utilizări. Dacă lama e ușor tocită, veți fi obligați să exercitați o presiune mai mare asupra pielii, agravând iritația.
* Aparatele de ras de unică folosință pot fi utilizate și de 3-4 ori, dar nu și dacă aveți barba aspră. În acest caz, schimbați aparatul după fiecare bărbierit.
* Ideal este să alternați rasul cu lamă pe pielea înmuiată cu rasul electric. Folosiți variantele alter­native, vreme de o lună, după care schimbați. Der­matologii ignoră cauza, dar această alternanță re­duce iritația produsă de aparatul de ras.

Calmarea iritațiilor

* Aloe vera posedă virtuți cosmetice ce nu mai trebuie demonstrate: este planta ideală pentru tratarea pielii iritate. Dacă aveți aloe vera în casă, rupeți extremitatea unei frunze și aplicați puțină sevă transparentă direct pe piele.
Puteți folosi, de asemenea, un produs pentru îngrijirea pielii pe bază de extract de aloe vera. Este de preferat să optați pentru un gel cu aloe vera 100%.
* Avocado este bogat în vitamine și în uleiuri esențiale cu efecte calmante. Aplicați miezul mixat (sub formă de piure) direct pe piele.
* Castravetele e cunoscut pentru virtuțile sale cosmetice. Aplicați o felie direct pe zona iritată, sau puteți decoji un castravete întreg, pe care îl mixați și-l aplicați pe față, sub formă de piure răcoritor. Și ca să fie mai onctuos, adăugați la piure și puțin avocado.
* Aplicați o cremă sau un ulei de gălbenele pe zona iri­tată. Recunoscute pentru efec­tul lor liniștitor, gălbenelele sunt ideale pentru calmarea iri­tației produse de aparatul de ras.

În caz de penurie

Dacă sunteți în pană de spu­mă sau gel de ras, iată câteva produse înlocuitoare, pe care de obicei le aveți în casă, la-ndemână. Majoritatea lor conțin materii grase, care vor proteja pielea și vor îmblânzi "atacul" lamei. Oricum, probabil nu va trebui să recurgeți la aju­torul lor decât în situații disperate!
* pastă de dinți
* frișcă în tub
* unt de arahide (cremă)
* unt simplu
* cremă hidratantă
* maioneză

Pregătirea pielii

* Dacă obișnuiți să vă radeți cu lama, faceți-o imediat după duș sau după ce v-ați înmuiat bine pielea și barba cu o mănușă de baie îmbibată cu apă caldă. Când pielea este înmuiată, firele de păr se redresează, ceea ce ușurează tăierea lor.
* Cu aparatul electric, procedați exact invers: pielea și părul trebuie să fie perfect uscate.
* Folosiți o spumă de ras adaptată, optând pentru formula "piele sensibilă" - cu aloe vera, de pildă, datorită efectului ei calmant. Renunțați la produsele care conțin parfum.
* Nu vă radeți cu săpun: spumele și gelurile de ras au o textură mai densă și hidratantă, care asigură o protecție mai bună decât săpunul.
* Evitați loțiunile de după ras (after shave): conțin mult alcool, care usucă pielea și o "de­capează". Utilizați mai degrabă o loțiune pe bază de hamamelis, cu efecte antiinflamatoare recu­nos­cute și cu un dozaj redus de alcool, care vă va cal­ma și catifela pielea.
* Dacă v-ați tăiat în timpul bărbieritului, puneți pe rană o compresă îmbibată cu hamamelis.