BOGDAN NICOLAI - "Un jurnalist poate schimba lumea"

Bogdana Tihon Buliga
- E vocea care a ținut ani la rând matinalurile de la Radio ProFM. Face presă de la paisprezece ani, are un volum de poezii publicate, e prezentator de evenimente importante. Oamenii de succes din presă nu sunt cei pe care-i vedem zilnic la televizor și-i numim "vedete" -

La microfon, Sinaia!

- Deși ești un personaj cunoscut în lumea presei românești, îți propun să începem cu... începutul. Cum a pornit drumul tău spre suc­ces. Cum ai ajuns să faci radio de la paispre­zece ani?

- Am avut marele noroc să fiu din Sinaia, unde, deși e un orășel mic, aveam posturi de radio locale, două televiziuni și chiar un ziar. Por­nind de la o asemenea bază, a început aven­tura mea în jurna­lism. Toți ne cu­noș­team între noi în Si­naia, dar eu am stat mai ales pe lângă oa­menii de la radio, care mă atrăgeau în­tr-un mod inexpli­ca­bil. Azi așa, mâine așa, până la urmă, i-am convins să mă an­gajeze. M-au făcut reporter de teren, apoi mi-au dat emi­siuni din as­tea de în­ceput, pe sea­ră, pe noapte. Sunt si­gur că în primă fază, oa­­me­nii as­cultau emi­siu­­nile mele doar pen­tru că mă cu­noșteau. Nu știu de ce atracția pentru radio a existat în mine dintot­dea­una. Cred că la în­ceput a fost fasci­nația pentru butoane, pu­pi­trele acelea pli­ne mă hip­notizau. M-a ajutat în meseria asta și faptul că am fost de mic un bă­iat deschis, prietenos, vesel, extrem de vor­băreț și pus pe șotii, lu­cruri foarte importante pentru cineva care vrea să facă din media o ca­rieră. Tot spiritul acesta ludic m-a ajutat și când am dat de gustul tele­vi­ziunii, după cum același umor și plăcerea de a manevra cuvinte îmi sunt aproape și când scriu scenarii, fac spoturi publicitare sau alcă­tuiesc programe. Și uite așa, la optsprezece ani, când am venit la Facultatea de Jurnalism din București, aveam deja patru ani de experiență în mass-media. Chiar dacă era o ex­periență de nivelul posturilor locale, baza era formată. Apoi, facultatea m-a ajutat să înțeleg alte lucruri, mi-a fost de mare folos. Știu că unii spun că nu înveți mai nimic în Facultatea de Jurnalism, că totul este experiența. Nu sunt deloc de acord, oricum, în cazul meu nu a fost așa. Eu chiar am învățat foarte multe lucruri, am cunoscut profesori grozavi. Sunt convins că și datorită lor am ajuns în posturi de conducere la o vârstă atât de tânără. Chiar dacă aveam multă experiență înainte de studii, școala m-a transformat într-un profesionist. Facultatea mi-a așezat în mod corect în minte informația pe care înainte doar o "furasem". Mi-a dat coerență.

- Ești plin de entuziasm, un "norocos" care își face meseria din pasiune...

- Da. Că sunt la radio, la TV, în presa scrisă sau online, nu fac altceva decât să-mi urmez pa­siu­nea, nu fac decât ca visul meu să se împlinească la ne­sfârșit, în forme noi și diferite. Dar mai există un amănunt extrem de important în această ecuație - de mic mi-a plăcut să scriu. Pe la opt, nouă ani, scriam pentru mine, mult mai mult decât o făceam pen­tru teme, acasă. Scri­am în neștire, o ade­vărată obsesie. De când am des­co­perit scrisul, jo­cul cu cu­vintele a devenit jocul meu preferat. Am început cu poezii, puerile la vârsta aceea, dar pentru mine constituiau o adevărată plă­cere. Am con­tinuat cu eseuri, texte de tot feluri, idei, scriam și iar scriam. Nu mi-am imaginat niciodată o viață pentru mine în care să nu existe scris.

Cu stiloul, pe hârtie

- Și uite unde ne duce progresul?! Cal­cu­la­toa­re, tablete, telefoane inte­li­gente... Nu ai nostalgia scrisului de mână, a fo­i­lor, a radierei de altă­da­tă?

- Nu o am, pentru că scrisul de mână este o activitate pe care eu nu am abandonat-o nicio­da­tă, nici măcar o zi din via­ța mea. Eu scriu în con­tinuare cu stiloul, numai cu stiloul, apoi transcriu în calculator. Absolut ori­ce am scris vreodată, că erau articole pentru revis­te, scenarii sau texte pen­tru reclame, ele au fost scri­se prima dată cu sti­loul pe hârtie. Am avut toată viața mea cinci stilouri. În clasa a doua l-am primit pe primul, chinezesc, cu penița mică. Apoi am primit un Parker, de la un­chiul meu, stilou de care am fost foarte mân­dru. Acum am unul mai scump, pe care îmi place să-l folosesc mai ales pentru poezii sau când simt că scriu ceva mai prețios. Cumva, cu cât mi-e mai drag ce scriu, cu atât e mai valoros instru­men­tul pe care-l folosesc. Stiloul e prietenul meu foarte bun și am impresia că scriind cu stiloul dau scrisului importanța cuve­nită.

- Mai ai pete de cerneală pe degete?

- Câteodată, da. Chiar îmi plac. Nu le curăț imediat.

- Din cauza lor ai abandonat radio­ul?

- Sunt mereu întrebat de ce nu mai lucrez la radio. Răspund că nu mai e de mine, că îmi place să țin pasul cu evoluția media și că radioul mi se pare depășit din acest punct de vedere. Și apoi, anii de trezit la cinci dimineața m-au cam epuizat. Emisiune de la șase la zece, apoi ședințe, o mică odihnă și scris pentru a doua zi. Nu mai ai timp de nimic. Acum prefer să am zeci de proiecte punctuale, care mă țin bine ancorat în prezent, decât o carieră într-un singur loc de muncă. E modern, e dinamic și mereu proaspăt.

Jurnalismul, un privilegiu

- Ce e frumos în meseria de jurnalist?

- E grozav să cunoști mereu oameni și locuri noi, să faci zilnic lucruri inedite, să afli povești frumoase. Ești, pur și simplu, privilegiat. Sigur, nu e ușor, jurnalistul este jurnalist douăzeci și pa­tru de ore. Este o meserie pe care nu o poți lă­sa la birou. Este cu tine oriunde, o faci mereu, pentru că acesta este rolul tău și trebuie să ți-l asumi sută la sută: tu ești cel care preia eveni­mentele și le dă mai departe. Și, mai important, trebuie să-ți faci me­seria în așa fel încât să simți că schimbi lumea în­spre bine. Eu cred că acesta este rolul jurnalistului, oricum, asta iubesc eu cel mai mult în această meserie. Dacă știi să-ți faci treaba bine, cu impact, cu integritate, cu răb­darea de a explica oamenilor lucrurile în mod corect, jurnalistul are puterea de a schimba lumea. Și, a schimba lumea este tot o trea­bă ce se face douăzeci și patru de ore pe zi, iar eu sunt categoric tributar ei.

- Ne-ai spus ce iubești la meseria ta. Există și ceva ce nu-ți place?

- Nu pot ascunde că îmi displace profund faptul că unii așa-ziși jurnaliști își permit să facă meseria asta pe genunchi. Dacă ai aparat foto ești fo­tograf, dacă ai patru clase și știi tastele la cal­cu­lator ești blogger, dacă poți înșirui litere una după alta ești redactor. Și mai rău este atunci când lipsa studiilor se lovește de lipsa coloanei vertebrale. Rezultatul este dezastruos. Com­bi­nația asta face de râs meseria de jurnalist. Dar poa­te de aceea sun­tem noi, ceilalți, să o facem cât putem de bine și să contrabalansăm.

- Chiar dacă nu mai ești în ProTV, lucrezi ală­turi de Andreea Esca, în cel mai nou proiect personal al ei, AList Magazine. Ce te-a atras că­­tre o revistă care a apărut ex­clu­siv pe Internet?

- Respectul pentru Andreea, cu care lucrez de la douăzeci și unu de ani. Când m-a invitat să mă alătur ei în acest proiect, nu am ezitat nicio clipă. Apoi, mi-a plăcut foarte mult ideea, pro­iectul, noutatea lui. Faptul că pot avea pe canapeaua mea din studio oameni foar­te di­feriți: actori, scriitori, muzicieni, medici, spor­tivi...

Elogiul loialității

- Observ că nu te depărtezi de oa­me­nii cu care ai crescut în presă. Pari re­cu­noscător și loial.

- M-ai ghicit bine. Lo­ia­litatea este pentru mine totul, un crez de la care nu mă abat. Sunt loial trusturilor în care lucrez, familiei, prietenilor. Chiar și în publicitate sunt loial, adică dacă am făcut un spot pentru Pepsi, să zicem, nu voi face niciodată și unul pentru Coca Cola, indi­ferent de suma oferită. Da, sunt foarte atașat de oamenii care fac parte din marea familie a trus­tului Pro. În afara unor mici co­laborări, acum nu mai lucrez în Pro, dar asta nu în­seamnă că aș putea vreodată să lucrez la An­te­ne. Loialitatea îmi dă o sigu­ranță sufletească, o liniște, când mă privesc în oglindă. Să nu-mi fie scârbă de mine însumi mi se pare cel mai important. Nicio sumă de bani nu poate cumpăra această liniște. Ce-ar mai înțelege publicul meu, dacă eu aș migra printre trusturi? Eu nici măcar poza de profil de pe Facebook nu mi-am schimbat-o niciodată, din res­pect pentru cei o sută de mii de oa­meni ca­re mă urmăresc. De ce? Pentru că pu­bli­cului trebuie, totuși, să-i dai o constanță, chiar dacă faci lucruri noi. Un exemplu perfect în acest sens este chiar Formula AS. Dacă pentru voi, inpirația este, cu siguranță, doamna Sân­ziana Pop, pentru mine, un om foarte important a fost Adrian Sârbu, cel care a clădit încă de la început ideea de loialitate între oamenii de la Pro. Și uite că asta se simte în timp.

- Ca "intim" al inter­netului, crezi că el este viitorul presei?

- E greu de spus. AList Magazine a început prin a fi o publicație ex­clu­siv online. Dar iată că nu după mult timp, avem și o ediție de print tri­mes­trială, care este la mare cău­ta­re. Pur și simplu, nu ne-am putut abține să nu avem și for­mat tipărit. E ca o chemare. Eu fac aco­lo interviuri ample, cu mari perso­nalități ale Ro­mâ­niei. Vezi, ciudat, ai zice că Internetul e viitorul, dar parcă cerneala nu-și pierde atât de tare din far­mecul și forța ei.

- Dar despre dezumanizarea pro­dusă de ex­cesul de internet, ce crezi? Co­municarea "om la om" e pe du­că...

- Eu cred că Internetul este doar o tentație și ține de fiecare dintre noi cât de mult ne lăsăm pradă vrăjii sale. Cărțile sunt tot acolo, oamenii sunt tot acolo, noi suntem tot acolo. Atâta timp cât ai o măsură în toate, cât îți împarți timpul între calculator, prieteni, călă­torii, cărți, pasiuni, Internetul va rămâne doar un instrument, adică își va păstra sco­pul inițial: de a ne ajuta să ținem pasul cu un prezent care se mișcă infinit mai rapid decât prezentul părinților și bunicilor noștri. Așadar, eu nu blamez Internetul, pentru că, deși azi chiar îmi câștig existența datorită lui, nu a reușit să mă subjuge.

Două bunici de vis

- Pari echilibrat și înțelept. Valorile acestea care te con­duc în viață sunt do­bândite sau moștenite?

- Am niște părinți gro­zavi, am avut o copilărie absolut fericită și liberă. Am mii și mii de a­min­­­tiri plăcute. Prietenii mei de atunci îmi sunt și acum aproape, așadar, loialitatea este prezentă și la acest ca­pitol. Am avut o copilărie în care nu mi-a lipsit absolut ni­mic. Mai mult decât atât, am două bunici de vis, una la Breaza, cea­laltă la Sinaia. Cu amân­două am o relație ex­ce­lentă, ba chiar bunica de la Breaza este una dintre prietenele mele cele mai bune, îmi este critic, asculta toate emisiunile de la radio, acum citește orice scriu și orice se scrie despre mine. Iar dacă îi aduc o revistă și mă laud puțin, spunându-i "Uite, sunt pe co­per­tă", se bucură, mă felicită și apoi spune: "Bravo, buni, dar până nu apari în Formula AS... Acolo e valoarea...". Este o mare admiratoare a voas­tră, are abonament dintot­dea­una. Ce mai, sunt dependent de bunicile mele, abia aștept să le văd, să vorbim, să le ascult sfa­turile. Ceea ce-ți spune un bă­trân nu se poate compara cu ni­mic, pentru că în urma expe­rienței de viață, lucrurile sunt extrem de bine așezate în min­tea lor. Ei nu mai bâjbâie după adevăr, așa cum facem noi. Bu­nica m-a învățat să fiu diplo­mat, să-mi calculez bine cuvin­tele, lucruri pe care mi le-a spus de mic și de la care nu mă abat deloc, nici azi.