AGRESIUNILE VERII - Când sângele dă în clocot

Rodica Demian
- Remedii de îmblânzit hipertensiunea -

Plantele medicinale

* Flori și fructe de păducel (Cra­taegus oxya­cantha) - Se adminis­trea­ză, de 4 ori pe zi, câte o lin­guriță de pul­bere obținută prin măcinarea plan­tei cu râșnița electrică de cafea. Pra­ful se ține sub limbă vreme de câteva minute, după care se înghite cu apă. Un tratament durează 6-12 săp­tămâni, după care se face o pauză de 14-21 de zile și apoi se reia. Păducelul este remediul ideal în tratamentul hi­pertensiunii, deoarece are o acțiune blândă, gradată, stabilizează valo­rile tensiunii, preîntâmpină apariția com­plicațiilor acestei afecțiuni, cum ar fi insuficiența cardiacă, ac­cidentele vas­culare cerebrale etc.
* Frunze de vâsc (Viscum al­bum) - Se administrează sub formă de tinc­tură, din care se iau 50 de pică­turi de patru ori pe zi, de pre­fe­rință înainte de masă. Este un puternic hipo­ten­siv, care își face simțită ac­țiu­nea abia după 3 săptă­mâni de tra­ta­ment. În schimb, are efecte foarte stabile în timp, fiind un excelent me­dicament pentru persoanele cu hi­pertensiune gra­vă (în stadiile II și III) și pentru cele cu tensiune osci­lantă. O cu­ră du­rează 8 săp­tămâni, ur­mată de 4 săp­­tă­mâni de pau­ză, după ca­re trata­mentul se reia.
* Flori și semințe de brânca-ursului (Heraclea sphondillyum) - Poate pă­rea greu de crezut la o pri­mă vedere, dar cel mai puternic revigorant și sti­mu­lent al gonadelor este și cel mai puter­nic hipotensiv. Dacă ce­le­lalte două plante pre­zentate aveau o ac­țiune reglatoare a tensiunii, brân­ca-ur­su­lui scade puternic și rapid ten­siunea ar­te­rială, prin dilatarea va­se­lor de sânge peri­ferice. Se admi­nis­trea­ză sub formă de tinc­tură, din care se ia o linguriță de 2 ori pe zi, dimi­nea­ța și după-a­mia­za. Con­junc­tural, se poa­te lua o doză de șoc de 2 lin­gu­rițe, pen­tru a re­duce ten­siu­nea rapid, atunci când aceasta are valori extrem de ri­dicate.

Baia de picioare scoțiană

Este un procedeu foarte simplu, dar cu efecte excepționale pentru re­glarea tensiunii arteriale. Iată cum se realizează: um­plem un lighean cu apă rece și unul cu o infuzie fierbinte de roz­marin, la 40-42°C (obținută prin o­pă­­rirea a cinci lin­guri de plantă cu cinci litri de apă). Baia începe prin intro­du­cerea am­belor picioa­re în ligheanul cu in­fu­zie de rozmarin (cât de fierbinte pu­teți su­porta), unde se țin patru minute; apoi se introduc un minut în ligheanul cu apă rece. În total, se fac patru ase­me­­nea al­ter­nan­țe, începând cu baia de picioare fier­binte (temperatura se va menține prin adăugarea de apă fier­binte) și ter­mi­nând de fiecare dată cu cea rece. La în­cheierea băilor, ne vom șterge pe picioare și ne vom încălța cu șosete, rela­xându-ne vreme de mi­ni­mum 10 mi­nute. Această procedură stimu­lea­ză puternic circu­lația peri­ferică, este un excelent calmant pen­tru psihic și sistemul nervos, reglând prin toate aceste mecanisme tensiu­nea arte­ria­lă. Se face zilnic câte o asemenea baie alternantă de picioare, vreme de mini­mum două săptămâni, mai ales în pe­rioadele foarte căldu­roase sau cu un nivel de stres ridicat.

Exercițiile fizice

Sunt adesea evi­tate în mod nejus­ti­ficat de către per­soanele care suferă de hiper­tensiune, deoa­rece se crede că sunt dău­nătoare în cazul acestei afec­țiuni. Este o pă­rere falsă, care pleacă totuși de la un ade­văr - acela că su­pra­dozarea efortului duce la creșterea rit­mului cardiac și a tensiunii arte­riale, ceea ce poate avea consecințe nefaste foarte rapide. Când însă este corect dozat și făcut siste­matic, efor­­tul fizic are efecte extrem de benefice în această afecțiune, nor­mali­zând cir­culația, având efect vaso­di­la­tator, ac­țio­nând ca un veritabil re­gla­tor ner­vos și cal­mant psihic.
Cel mai bine este ca într-o primă fază să apelați, pen­tru a învăța cum să vă dozați corect efor­tul fizic, la un spe­cialist kinetote­ra­peut, pe care îl gă­siți fie în secțiile specializate ale spi­talelor județene, fie în centrele me­di­cale din stațiunile balneare din țară, profilate pe tratarea bolilor car­dio­vasculare. Du­pă ce ați învățat cum să faceți și mai ales cum să dozați exer­­cițiile fizi­ce, veți putea să le faceți și sin­guri. Ca o com­pletare la acestea, vom prezenta în conti­nuare o tehnică respiratorie co­relată cu mișcarea, ex­trem de efici­entă în tratarea aces­tei afecțiuni:

Respirația egală

Se face în parc, într-o drumeție la pădure sau în alt loc cu aer curat și pu­ternic oxige­nat. Tehnica este sim­plă: în timp ce mergem în pas normal cadențat, vom începe să respirăm ast­fel: pe inspirație facem trei pași, pe ex­pirație facem alți trei pași, apoi din nou pe inspirație facem trei pași ș.a.m.d. Vom merge astfel, reglându-ne inspirația și expi­rația, după numă­rul egal de pași, vreme de 5 minute, după care lăsăm respirația să curgă normal, fără să o mai ritmăm. După ce ne odihnim, re­luăm exercițiul și în­cercăm să respi­răm mai profund, re­la­xând abdome­nul, așa încât lobii in­feriori ai plămâ­nilor să se dilate și să putem absorbi cât mai mult aer. De data aceas­ta, vom inspira în timp ce facem patru pași și vom expira în timp ce facem alți patru pași, exer­cițiul durând de ase­me­nea 5 minute. După mai multe zile și săptămâni de fa­miliarizare cu această tehnică ex­trem de simplă, vom putea mări de la sine numărul de pași, în timpul inspi­rației și al expirației, fără a ne forța în vreun fel. De fapt, acesta este și prin­cipalul secret al reușitei acestei tehnici: să nu forțăm. Putem începe și cu un ritm de doi pași pentru inspi­rație și doi pași pentru expirație, dacă ne este mai la îndemână, urmând ca ulterior să creștem gradat. În schimb, nu tre­buie niciodată să ne pierdem în tim­pul aces­tui exercițiu starea de rela­xare. Proce­dând astfel, vom pu­tea be­ne­ficia la maximum de efec­­tele aces­tei ex­cepționale tehnici respiratorii, care este un puternic reglator al tensiu­nii ar­te­riale și al activității inimii, pre­cum și un foarte bun cal­mant psihic. În cazul foarte multor pacienți cu hi­per­­­ten­­siu­ne arterială gravă, care au practicat această tehnică consec­vent în sana­torii din India și din SUA, s-a observat, după două-trei luni, o îmbu­nătățire excepțională, atât a sănătății fizice, cât și a stării psi­­hice, care a de­ve­nit mult mai cal­mă, mai relaxată și mai optimistă.

Un factor esențial: alimentația

Fără adoptarea unei diete sănă­toa­­se, celelalte tratamente (alopate sau naturiste) contra hiperten­siunii au sorți reduși de izbândă. Iată, în con­tinuare, câteva sfaturi orientative în acest domeniu:
* Renunțați complet la carne, la pră­jeli, la unt și brânzeturi grase - acestea sunt o adevărată otravă pentru sis­temul cardiovascular, favorizând atât creșterea tensiunii arteriale, cât și apariția celor mai nefaste complicații, cum ar fi ischemia cardiacă sau ac­cidentul vascular.
* Consumați sucuri de legume și sala­te de legu­me crude - în special de mor­cov, de țelină, de varză și de urzici. Toate au efecte benefice asupra vaselor de sânge, favorizează diureza, reglează activitatea nervoasă, contri­buind, astfel, la revenirea la normal a tensiunii.
* Eliminați alcoolul, cafeaua și tutu­nul - un sfat care poate a devenit sâ­câi­tor, dar care oda­tă pus în practică, vă va scuti de mari neplă­ceri, întrucât toate aceste trei vicii au o acțiune cât se poate de nefastă în cazul aces­tei boli.
* Mâncați fruc­te sistematic - în spe­cial merele, coa­că­zele negre, zmeura, strugurii (în can­tități mai re­duse), grape­frui­tul, lămâi­le sunt o hrană ca­re fa­vorizează reve­ni­­rea tensiunii ar­­­­te­riale la nivel normal.
* Consumați zilnic semințe olea­gi­­noase neprăjite și uleiuri presate la rece - cercetări recente arată că, în sta­re naturală, semințele de floarea-soa­re­lui și de dovleac, semin­țele de susan, alunele și nucile, măslinele sunt un elixir pentru vasele de sân­ge și cir­cu­lație. Mai mult, ele aduc un supli­ment ca­loric substanțial, care va com­pensa re­nun­țarea la unele ali­men­te con­­si­de­rate de bază, care sunt extrem de no­cive (carne, ulei obținut la cald, alte grăsimi ani­male, zahăr).
* Consumați multe cereale inte­grale - fulgii de grâu, de ovăz, de orz și de secară sunt o sursă de vitamine și mi­ne­rale exce­lentă pen­tru men­ținerea sănă­tății sistemului cardiovascular. La fel și ore­zul nedecorticat și mă­laiul natural (nu grișat), care tre­buie să devină ali­mente de bază.
* Fără sare și piper - ați putea crede că fără aceste două ingre­diente mân­carea nu va mai prezenta nicio sa­voare. A­cest lucru nu se va întâmpla dacă veți folosi condimentele "reci": fenicul, ana­son, chimen, tarhon, coriandru, ienibahar, busuioc, dafin. Puteți folosi, de ase­menea (în canti­tate mică), și cim­brul, hreanul, nuc­șoara.
* Nicio zi fără usturoi - doi căței de usturoi consu­mați zilnic sunt un ex­celent regla­tor al pre­siunii san­guine. Mai mult, usturoiul men­ține să­năta­tea vaselor de sânge și previne apa­riția unor com­plicații ale hiperten­siu­nii arteriale.