Florile magice ale verii: Sânzienele (Galium verum)

Ilie Tudor
Sânzienele galbene

Sunt un simbol al verii. Perioada lor de maximă înflorire este iden­tică cu perioada de maximă stră­lucire a soarelui. Răspândite în toată țara, sunt cunoscute și sub nu­mele de Drăgaică, Floarea lui Sântion, Înche­gă­toare, Sânjuane etc.

Descriere

Tulpina Sânzienelor este zveltă, destul de înaltă (până la un metru) și împodobită cu flori mărunte, galben-aurii, dispuse în mici ciorchini, ca florile de liliac, și care, văzute de la distanță, seamănă cu o ploaie de stele. Mirosul florilor este asemănător cu cel al mierii, fiecare din ele având patru petale, motiv pentru care se spune că această plantă este binecuvântată de Dumnezeu, deoarece fiecare floa­re poartă cu ea semnul Sfintei Cruci. În contradicție cu mirosul său dulce-îmbătător, gustul este foarte amar, fiind un indiciu al proprietăților tonice și drenante ale acestei plante.
Sânzienele galbene cresc în fânețe, pe coastele bătute de soare și pe culmile calcaroase din întrea­ga țară. Este o plantă care preferă locurile deschise, însorite și ceva mai uscate, fiind întâlnită cu pre­dilecție în zonele deluroase, deși poate fi găsită din câmpie până în zona montană.

Recoltare

Părțile aeriene ale plantei se recoltează în tim­pul înfloritului (mai-august), tăindu-se la 3-5 cm deasupra solului. Se usucă la umbră, în strat sub­țire. Se întorc zilnic. Prin uscare, dintr-un kilogram de plantă proaspăt culeasă obținem aproape un sfert de kilogram de plantă uscată.

Preparate din Sânziene

Pulbere de Sânziene galbene
Florile uscate se macină fin cu râșnița de cafea, apoi se cern. În principiu, doza la adulți este de o linguriță (circa 15 g) de trei ori pe zi. Pulberea se ține sub limbă timp de 10-15 minute, apoi se în­ghite cu puțină apă. La copiii între 2 și 12 ani doza se înjumătățește, iar la copiii sub 2 ani se reduce la o treime sau chiar la un sfert.

Tinctură de Sânziene galbene
Sânzienele galbene uscate se macină cu râșnița de cafea până se obține o pulbere. Se pun 20 de linguri de pulbere proaspăt măcinată într-un litru de alcool de 50 grade (o jumătate de litru de alcool alimentar îndoit cu apă) sau într-un litru de rachiu natural. Se lasă la macerat 12-14 zile, agitându-se zilnic vasul în care sunt puse. În final, se stoarce, se filtrează și se toarnă în sticluțe mici, închise la culoare.

Macerat de Sânziene galbene
Într-un litru de apă se pun 4-6 linguri rase de pulbere de plantă. Se lasă la macerat la temperatura camerei timp de 8 ore. Se filtrează și se consumă imediat sau în maximum 8-10 ore dacă este ținut la frigider și 2-4 ore dacă este ținut la temperatura camerei.

Rețete pentru uz extern

Extractul fluid de Sânziene galbene
Se pun 20 de linguri de pulbere de Sânziene într-un vas; se adaugă apoi alcool de 75 gra­de (trei părți alcool alimentar de 90 grade și o parte apă) atât cât să cuprindă pul­berea și să rămână o peliculă de alcool de 1 cm deasupra. Se lasă la macerat vreme de 14 zile, apoi se stoar­ce și se fil­trează. Tinctura astfel obținută se pune într-o farfurie întinsă, curată și se lasă vreme de 12-24 de ore la evapo­rat, până când vo­lu­mul scade de trei ori. Se obține o pastă închisă la culoare și foarte parfumată, cu virtuți vindecătoare deo­sebite.
Singurele inconveniente ale acestei forme de administrare sunt prepararea destul de laborioasă și termenul scurt de garanție al extractului - 7 zile, în con­dițiile depozitării la frigider.

Unguent de Sânziene galbene
Prepararea untului clarifiat: Într-un vas metalic se pune un pachet de unt, după care vasul se pune la foc potrivit. Se lasă pe foc până când untul de­vine lichid și începe să facă spumă. Din acel mo­ment, vom începe să scoatem spuma (pe care apoi o vom arunca), până când untul se va limpezi într-atât încât să vedem fundul vasului. Atunci dăm deoparte untul de pe foc și, înainte să se răcească, turnăm numai partea limpede într-un alt vas.
Prepararea propriu-zisă a unguentului: După ce am turnat untul clarifiat din vasul în care s-a făcut clarifierea, cu puțin înainte de a se întări, se adaugă două linguri de extract fluid de Sânziene galbene, obținut după rețeta anterior descrisă. Se amestecă foarte energic cele două compo­nen­te până se omogenizează, după care unguentul astfel obținut se depozitează la rece.

Baia de Sânziene
Pregătirea: În trei litri de apă la tem­pera­tura camerei se pun 3-4 pumni de Sân­ziene galbene proaspete (tul­pini înflorite, mă­runțite), se lasă să se înmoaie câteva ore, după care se fil­trea­ză. Zea­ma lăsată de plantă la înmuiere se pune deoparte într-un vas smălțuit, iar peste planta care rămâne de la fil­trare se adaugă apă clocotită și se lasă circa 30 de minute. Se lasă să se răcorească infuzia până devine călduță, după care se combină cu apa în care s-a înmuiat planta înainte.
Modul de efectuare al băii: Baia de Sânziene se face în cadă, vreme de 20 de minute, cu corpul complet scufundat. Pentru ca baia să aibă un efect mai puternic, este bine să facem un duș scurt mai îna­inte, frecând bine pielea, pentru a îndepărta stra­turile de piele moartă și pentru a activa circulația. După ce se pune extractul în cadă, se adaugă apă fierbinte pentru a potrivi temperatura apei, așa încât să fie caldă, plăcută pentru corp. După baie nu ne ștergem, ci doar ne punem un halat de baie și avem grijă să nu ne expunem la frig sau la cu­rent, lăsând corpul să se usuce de la sine.

Roua de pe Sânziene
Se culege dimineața, pe o bucățică de sticlă cu­rată. Florile se înclină și se scutură ușor, lăsând să cadă picăturile de rouă pe sticlă. Nu se culege o cantitate prea mare, deoarece nu poate fi folosită decât în ziua respectivă - de preferat chiar în acea dimineață.

Tratamente interne

* Hernie - Se administrează o lingură de tinc­tură de Sânziene în jumătate de cană de apă, de trei ori pe zi, între mese. Trata­mentul du­rează 49 de zile, timp în care mesele vor fi moderate din punct de vedere cantitativ, vor fi evitate alimentele care balo­nează sau constipă, nu se vor face eforturi mari. Suplimentar, îna­inte de masă, se ia un vârf de cuțit de pul­bere de chimen și unul de Sânziană gal­benă, iar după masă, un vârf de cuțit de chimen și unul de cuișoare măcinate. Ca exercițiu fizic, se va sta cât mai mult în poziția "lumânare" (de ordinul zecilor de minute, zilnic).
* Cistită și boli renale - Se iau 1-2 lingurițe de tinctură de Sânziene, diluate în 100 ml de apă, de trei ori pe zi. Este un tratament indicat cu precă­dere contra cistitei, cistitei cu hematurie, uretritei, nefritei și calculilor renali.
* Boli tiroidiene - Se beau zilnic 3 căni de ma­­cerat, întotdeauna pe stomacul gol, pentru ur­mă­­toarele afecțiuni: hipertiroidie - pentru o efi­ciență mărită, maceratul poate fi făcut cu 2-3 linguri de Sânziene și 2-3 linguri de turiță-mare. Tratamentul durează minimum șase luni; hipo­tiroidie - pentru o eficiență mărită, maceratul poate fi făcut cu 2-3 linguri de Sânziene și 2-3 linguri de coji verzi de nucă (uscate și măcinate). Trata­mentul durează 12-24 de luni.
* Epilepsie, boli nervoase - Se beau zilnic trei căni de macerat de Sânziene galbene, simplu sau în com­bi­nație cu alte plante care vor fi indicate în conti­nuare, întot­deauna pe stoma­cul gol. Tra­ta­mentul durează minimum trei luni. În epilep­sie, Sân­zie­nele pot fi asociate cu sovârf (Origanum vulga­re); în ne­vro­ză - cu talpa-gâș­tei (Leo­nu­rus cardiaca); în de­presie - cu semințe de an­gelică (An­ge­lica archange­li­ca); în astenie - cu cardamon (Elettaria car­damonum); în isterie - cu sul­fină (Melilotus officinalis).

Tratamente externe

* Răni, răni vechi, cicatrice și infecții la nivelul pielii - Aplicăm extractul fluid de Sân­ziene galbene o dată pe zi, seara, pe cicatricele vechi, pe răni, pe erupții ori erizipel și lăsăm să se usu­ce. Tratamentul durează minimum o săptă­mână.
* Plăgi psoriazice, tumori și plăgi can­ce­roase, cicatrice cheloide - Pe plăgi psoria­zice, pe tumori și plăgi canceroase se aplică de trei ori pe zi extractul fluid de Sânziene galbene. Trata­mentul este de lungă durată și se asociază cu o dietă corespunzătoare și cu remedii detoxifiante luate pe cale internă.
* Cicatrice vechi, erupții și plăgi pso­ria­zice de gravitate mică - Se aplică de 1-3 ori pe zi unguent de Sânziene. Pe răni deschise și infecții acute nu se aplică acest unguent, deoarece sub pe­li­cula sa se creează un mediu de anaerobioza care fa­vorizează declanșarea unor infecții ori agra­varea lor.
* Pete pe piele - După o spălare vreme de 1-2 minute cu un tampon îmbibat cu tinctură de Sân­ziene, se aplică unguentul de Sânziene, în pe­liculă de grosime medie. Tratamentul se face de două ori pe zi, vreme de una-două săptămâni.
* Imunizarea la boli - Îmbăierea în infuzie de Sânziene era un remediu clasic pentru a-i feri de boli tot anul pe copii și pentru a-i ajuta pe bă­trâni să-și păstreze tinerețea. Se spunea că cine se îmbăiază cu Sânziene sau poartă Sânziene la brâu în preajma Nopții de Sânziene va fi ferit de dureri de spate toată iarna. Femeile purtau Sânziene la brâu pentru a fi ferite de dureri de mijloc.