O vacanță sănătoasă

Gilda Fildan
- Nu vă lăsați opăriți de căldură -

Ce poate fi mai frumos decât să petrecem o zi toridă de vară fără probleme? Să stăm afară, sub cerul liber, bucurându-ne de soarele arzător? Imposibil, afirmă specialiștii, insta­lația de climatizare a organismului nostru ar fi obligată să funcționeze la turație maximă, produ­când valuri de transpirație (care are un efect răco­ritor), pentru ca temperatura corpului să nu depă­șească 37 de grade. Iar cine transpiră mult, pierde o mare cantitate de lichid și de electroliți. De aceea, va fi necesar să beți cantități mari de apă, ca să preveniți insuficiența circulatorie. În zilele căldu­roase, cei doi litri de lichide de care se amintește mereu trebuie să crească la trei, dacă vrem să nu leșinăm pe drum. Apă plată ori ceaiuri de fructe, nerăcite la frigider.

Soluții pentru picioarele obosite

Când mercurul urcă vertiginos în termometre, vă simțiți adesea picioarele grele, gleznele și labele picioarelor se umflă, constatați cu surprindere că san­dalele (care, de fapt, au mărimea potrivită) în­cep dintr-o dată să vă strângă. Pe caniculă, chiar și o mică insuficiență venoasă vă poate crea difi­cul­tăți. Circulația sângelui și fluxul limfatic devin mai lente, lichidul se acumulează în membrele infe­rioare. Din acest motiv se recomandă ca, din când în când, să țineți picioarele sprijinite la înăl­țime (eventual pe un taburet), timp de câteva mi­nute. Astfel ajutați sângele să curgă mai ușor înapoi, spre inimă. Există și suplimente care întă­resc pereții venelor, de pildă Antistax (cu extract din frunze de viță roșie) sau produsul românesc Mu­mivenol (cu castan sălbatic, mumio, acetilres­veratrol și altele).

Un somn bun, în ciuda zăpușelii

Dacă aerul din dormitor stă neclintit și vă apasă, iar pe piele vi s-a întins o peliculă de sudoare, nu veți reuși să adormiți, oricât v-ați strădui. Dar nu lăsați lucrurile să ajungă până acolo. Deschideți larg ferestrele și aerisiți bine camerele, câte zece mi­nute, dimineața și seara. După aerisirea de dimi­neață, coborâți jaluzelele sau trageți draperiile, împiedicând în acest fel încălzirea încăperilor. Și iată un sfat care sună paradoxal, totuși vă încre­dințăm că funcționează: faceți un duș cald înainte de culcare. El deschide porii, lăsând să iasă fier­bințeala adunată peste zi.

Fără sărituri în apa rece

În zilele foarte fierbinți, ștrandurile sunt supra-aglomerate. După o baie de soare, nimic nu pare mai tentant decât o săritură în apa răcoroasă. Re­nun­țați, totuși, la ele, de dragul sistemului dvs. circulator, căruia diferența de temperatură dintre aer și apă i-ar dăuna cu siguranță. Obișnuiți-vă trep­tat cu temperatura mai scăzută a apei. La început, răcoriți-vă puțin corpul cu un duș. Apoi intrați în apă, fără să vă grăbiți, și umeziți-vă pe rând brațele, fața și trunchiul, înainte de a vă cufunda cu totul.

Când pielea se irită

Uneori, în locul unui bronz frumos, pie­lea se acoperă cu pete roșii și vezicule și, în plus, apare o senzație de mâncărime. În ase­menea situații, dermatologii pun diag­nos­ticul de dermatită solară. Radiațiile UV, care pătrund în piele, declanșează o reacție de tip alergic. În faza acută, se prescrie de obicei un unguent cu hidro­cortizon. Ca măsură de prevedere, medicii ne îndeamnă să folosim o cremă sau o loțiune cu factor de protecție ridicat (minimum 30), de fiecare dată când ieșim din casă.

Evitați băuturile reci

Pe arșiță, o bere de la gheață face minuni! La fel de bune sunt și primele sorbituri dintr-un pahar de Cola rece. Însă ulterior, puteți avea tulburări digestive. Pe lângă aceas­ta, băuturile reci supun organismul la o mun­că de prisos și o pierdere de energie, căci îl obligă să aducă băuturile mai întâi la temperatura cor­pului, pentru ca abia apoi să le utilizeze în scopul hidratării. Așadar, sunt de preferat lichidele consu­mate la temperatura camerei. Sau, și mai bine, cea­iul călduț. El produce o transpirație ușoa­ră, care va răcori corpul.

Se anunță cistita?

Vara, totul se întâmplă cât ai clipi: e de ajuns să ții costumul de baie ud pe tine până se usucă, ori să-ți prelungești, imprudent de mult, cina pe o terasă - și deja te atacă cistita. Iar când temperatura corpului scade, nici sistemul imu­nitar nu mai poate fi performant. Ajutați-l cu o infuzie de urzică. Planta conține mult potasiu. Având efect diuretic, acest mineral contri­buie la eliminarea germenilor din organism. Beți o cană pe zi, până la dispariția simptomelor.

Setați corect aparatul de aer condiționat

Venind din zăpușeala sufocantă de pe stradă, avem, într-ade­­văr, o senzație extrem de plăcută, atunci când in­trăm în atmosfera de ră­coare mo­derată dintr-un su­permar­ket. Fără îndoială, in­stalațiile de aer condi­țio­nat sunt o invenție minu­nată. Singura problemă: tre­cerea abruptă de la o tempe­ratură înaltă la una scăzută dă de furcă sistemului imu­nitar, slăbind capacitatea naturală de apărare a orga­nismului. De aceea, fiți atenți cum vă setați aparatul de acasă. Diferența de temperatură dintre aerul din interior și cel de afară nu trebuie să fie mai mare de 6 grade, iar distanța față de sursa de aer rece, de trei metri.

Nu uitați de vaccinuri

Cine se pregătește pentru o vacanță la mare sau la munte și, mai ales, în ținuturi exo­tice, ar trebui ca, înainte de a-și face bagajele, să se gândească dacă și-a luat măsuri de siguranță cores­punzătoare pentru pro­tec­ția sănătă­ții. Călă­toriile în regiuni îndepăr­tate, cu care nu suntem familiari­zați, presupun pericole reale: în­deosebi pre­zența unor virusuri și bacterii inexistente în zona noastră, la care nu suntem imunizați. De aceea, cu 4-6 săptămâni înainte de plecarea în concediu, ar trebui să faceți o vizită medicului dvs. de familie. Luând în considerare starea actuală de sănătate, dar și istoricul medical, precum și riscurile țării de destinație, el vă poate întocmi o listă de vaccinuri recomandate și obligatorii, cum ar fi cele contra tetanosului, difteriei, rujeolei, oreionului etc.

Împrospătați-vă farmacia de voiaj

Verificați dacă nu cumva medicamentele pe care le-ați luat cu dvs. anul trecut au expirat între timp. În acest caz, va trebui să le înlocuiți. Din do­tarea de bază fac parte analgezicele și prepara­tele antidiareice. Indis­pensabile sunt și materialele de prim-ajutor: plasturi, comprese, bandaje. Dacă știți că sunteți o țintă preferată a țânțarilor, veți avea ne­voie și de o cremă pentru calmarea mâncă­rimilor.

Puneți și puțin calm în geamantan

Dacă în ajunul plecării ați tra­versat o perioadă mai stresantă, e posibil ca tocmai în primele zile de concediu să vă pomeniți cu o ră­ceală. Pentru a vă feri de asemenea neplăceri, n-ar trebui să porniți în vacanță direct de la muncă sau imediat după un eveniment foarte solicitant. Cel mai înțelept este să vă planificați înainte și după concediu cel puțin o zi tampon, complet lipsită de stres. Astfel veți pro­fita la maximum de avantajele odihnei.

Răzbunarea lui Montezuma

Numeroși turiști plecați să-și petreacă vacanța la celălalt capăt al lumii s-au văzut în situația de a vizita asiduu toaleta hotelului, în special din cauză că au mâncat fructele și legumele în stare crudă, fără a le curăța de coajă. Prin ur­mare, aveți grijă să îndepărtați coaja și să consu­mați numai alimente fierte. Dacă sfatul ajunge la dvs. prea târziu, beți multe lichide (apă îmbuteliată, ceai sau supe de legume), pentru a preveni deshi­dra­tarea. Toto­dată, procurați-vă de la far­macie o soluție specială cu electroliți, cu care vă puteți compensa pierderea de săruri.

Oferiți-vă o vacanță pașnică

Cercetătorii germani au constatat că o treime din acțiunile de divorț sunt înregistrate la tribunal îndată după întoarcerea din concediul estival. În opinia lor, fenomenul s-ar explica prin exigențele prea mari față de partener. Ca să evitați conflictele, clarificați în prealabil care vă sunt așteptările și spre ce activități se îndreaptă preferințele dvs. Dacă se va ajunge, totuși, la o ceartă, renunțați la acțiunile comune și faceți-vă program separat. Așa vă veți regăsi calmul și veți putea să aveți o dis­cuție lămuritoare în final.