Expunerea la soare

Redactia
Cu toate bârfele spuse pe seama lui, soa­rele, frumosul astru al zilei, este la fel de sănătos pe plajele mărilor, pe o pătură așternută în grădină, la ștrand ori - și mai simplu - în balcon.

O zi în­sorită creează bună dis­poziție, fapt impor­tant în păstrarea sănătății, lumina soarelui fiind un bun remediu contra stărilor de stres sau depresie.
Soarele ne vine în ajutor și prin faptul că razelor sale nu-i rezistă niciun microb; de fapt, fără soare viața nu este posibi­lă. Dar pentru că trebuie să păstrăm un echi­li­bru în tot și în toate, expunerea la lumina solară tre­buie fă­cută cum­pătat. Nu mai consti­tuie o noutate fap­tul că exage­rările în această pri­vință sunt periculoase. Orice impru­dență, aparent minoră, poate rupe echilibrul energetic al metabolismului celulelor, al funcției unor organe pro­funde, al sân­gelui și - nu în ultimul rând - al pielii.

De ce să iubim soarele

Expunerea corectă și prudentă la soare prezintă multe avantaje: ea întărește sistemul imu­nitar, ame­liorează mișcările în articulațiile tume­fiate, ate­nuează parezele faciale, calmează sufe­rința din unele boli ale uterului și anexelor sale ș.a. În aceas­tă ordine a beneficiilor, se mai adaugă acela că, sub influența radiațiilor solare asupra pielii, organismul uman produce vitamina D - o vitamină indispen­sabilă, din viața intrauterină până la bătrânețe, la femeie și la bărbat. Rolul vitaminei D este multi­plu. Ea asigură absorbția calciului și a fosforului din alimente, determină reabsorbția calciului de către rinichi pentru a nu fi pierdut prin urină, fixea­ză și eliberează calciul din oase, are rol în imuni­tate, asigură producerea de interferoni (substanțe ce neutralizează virușii și au bune rezul­tate în tratarea cancerului de piele ș.a.). De ase­menea, vitamina D și derivații săi previn rahitismul la copii sau osteoporoza adulților și consolidează fracturile. Cantitatea de vitamina D produsă în organism depinde de durata și suprafața pielii expusă la acțiunea razelor ultraviolete. Astfel, o expunere de aproximativ zece minute produce o creștere sem­nificativă de vitamină, fapt important dacă ne gândim că sunt mulți vârstnici la care expunerea la soare este redusă, ceea ce poate con­stitui și cauza unui sindrom dureros. Acest sin­drom, la care dure­rea nu cedează cu medicamente antinevralgice, se ameliorează în mod spectaculos la administrarea de vitamina D.

Iubire în pași măsurați

Chiar și în cazul oamenilor sănătoși, expunerile abuzive la soare nu aduc niciun beneficiu în plus, ba pot chiar să fie un risc de apariție a unor boli. Pentru oamenii bolnavi, expunerea prelungită la soare poate agrava suferința. Mamifer su­perior fără blană, omul este obligat să-și ocrotească pielea în fața soarelui arzător, mai ales în orele de la sfârșitul dimineții și până la orele 3 după prânz. Se știe că razele ultraviolete au devenit mai inci­sive odată cu creșterea poluării, ceea ce a dus la rarefierea alarmantă a păturii de ozon, motiv în plus de atenție pentru noi toți, dar în special pentru persoanele având pielea de culoare deschisă ori care con­sumă multe grăsimi. Arsurile repetate cauzate de soare produc în tegumente leziuni sta­bile, consti­tuind elementul de inițiere a procesului can­ceros sau - în cazurile ușoare - zbâr­cirea pielii, cu as­pectul de bătrânețe timpurie. Expunerea ne­contro­lată la soare mai poate produce: creșterea hormonului de lactație, urmată de stare depresivă, dureri osteo-articulare, dar mai ales tumori la sân și la uter (mai ales la femeile ce folosesc pilule con­traceptive), dereglarea ciclului men­strual, flebite (prin creș­terea vâscozității sânge­lui). Un avertisment, deci, pentru femeia însărcinată, pentru vârstnici, pentru cei cu afecțiuni neuropsihice, pentru bol­navii cardio-vasculari, cu colage­no­ze, lupus ori poliartrită reumatoidă, pso­riazis, alergii.
* Orice persoană cu isto­rie de boală neoplazică, indiferent de intervalul scurs de la stabilizare, are restric­ție abso­lută de ex­punere la soare. Înainte de a opta pentru baia de soare, să cugete mult și cei cu herpes simplu reci­divant, Zona Zoster, glaucom, le­ziuni ale retinei, cataractă, cheratită, ble­farocon­junc­tivită, purtătorii lentilelor de con­tact, cei cu otită, sinu­zită, tuberculoză ș.a., iar obezii să evite ca în această perioadă să înceapă o cură de slăbire.

Cancerul de piele

Amenință mai ales persoanele cu pielea des­chi­să la culoare ori cu istoric familial, existând și o predispoziție genetică. Riscul apariției acestei boli la asemenea persoane este de opt ori mai mare printre rudele de gradul întâi, mala­dia survenind încă de la vârstă tânără. Melanomul ma­lign este cea mai de temut tumoră neo­plazică a pielii, expunerea ne­protejată la soare a nevilor și alunițelor ini­țiind procesul cance­ros. La une­le per­soane, alu­ni­țele se găsesc în număr de peste 100, chiar 200. Persoanele cu peste 100 de astfel de nevi (nevii să nu se confunde cu negii "vulgaris" de pe mâini) prezintă un risc de a dezvolta mela­nom malign, mai mare de 19 ori față de restul populației ce nu are pe piele astfel de formațiuni. Aspectul lor este foarte variat. Existenți încă la naștere, ei cresc nu­meric odată cu vârsta, iar la adolescență se înmul­țesc foarte rapid.
Important de reținut: extinderea în su­pra­față, modificarea culorii, apariția mâncărimii (pruritul) și înroșirea pielii din jurul unei alunițe - toate acestea ridică bănuiala can­cerizării, feno­men mai frecvent în jurul vârstei de 20-30 de ani, expunerea neprotejată la soare fiind elementul declanșator. Fac­torul cel mai frecvent incriminat în ge­ne­za cancerului de piele este repetarea curei helio-marine de câte 7-15 zile, timp de mai mulți ani, practi­cată mai ales de persoane având pielea des­chisă la culoare și cu numeroase alunițe. Con­duita firească de urmat în cazul acestor simp­tome este examinarea urgentă de către medi­cul der­matolog sau oncolog.

Cum să beneficiem de soare fără pericole?

Un congres al specialiștilor oncologi a stabilit o serie de măsuri privind protecția pielii, pentru a feri organismul de efectele dăunătoare ale razelor ul­traviolete, recomandări pe care le rezumăm:
* Înainte de concediul la mare sau munte, pielea trebuie pregătită prin scurte expuneri la soare, de câte 5-10 minute pe zi.
* Persoanele cu pielea sensibilă trebuie să știe că nisipul transportă radiațiile ultraviolete și la um­bră. În zilele însorite de vară, între orele 11-15, aceste raze sunt foarte puternice și trebuie să se apeleze la mijloace de protecție (pălării de soare și veșminte din bumbac de culoare albă pentru a reflecta lumina, ochelari de soare ș.a.).
* Evitarea obiceiului de a dormi pe plajă.
* Evitarea ungerii pielii cu nămol pe suprafețe întinse, deoarece se acumulează foarte multă ener­gie din razele calorice în piele.

Insolația și arsurile

Consecințe ale expunerii neprotejate sau pre­lun­gite la soare, necesită - în funcție de intensitatea lor și de gradul de suferință - remedii pe măsură. Astfel, în cazurile care se manifestă cu vărsături, diaree, dureri de cap intense, frisoane, febră, edeme la membrele inferioare și la față, amețeli, chiar leșin - în toate aceste situații, cea mai înțeleaptă măsură este consultarea unui medic, mai ales dacă este vorba de un copil, o femeie însărcinată (impru­dentă), o persoană în vârstă ori bolnavi cardio-vasculari sau cu afecțiuni respiratorii, hepato-renale, cu tulburări de sângerare sau coagularea sângelui, diabetici insulino-dependenți ș.a.
Cazurile moderate de insolație și arsuri la per­soane sănătoase necesită repaus, administrarea de lichide ușor îndulcite, sucuri de fructe și legume diluate cu apă (în caz de dispepsie, apa să fie și puțin sărată), băute treptat, în ritm de 250-300 ml pe oră, timp de 4-5 ore. Arsurile - fiind urmarea unei avalanșe de energie revărsată asupra pielii - se pot amelio­ra aplicând comprese cu apă rece pe zonele lezate, repetând procedeul. Du­re­rea va fi calmată seara, pentru a permite somnul, cu 1-2 fiole de Algocalmin ori Pia­fen. După 1-2 zile de regim hidric, die­ta alimentară va cuprinde legume, fructe, lactate proaspete, orez fiert (mai ales în caz de diaree).
Nu lăsați copiii ore în șir în bătaia razelor dogo­ritoare ale soarelui. Există pericolul declanșării unor boli de sânge și infecții.
O mică recapitulare: expunerea prelungită la soare trebuie evitată de persoanele ce au pielea deschisă la culoare, cu multe alunițe, cu probleme la sân, uter, tiroidă, aflate în perioada menstruației ori la începutul menopauzei, toate cazurile putând implica multe riscuri.

Dr. ION CHEREVEȘIU