VEZICA URINARĂ: ce ajută când "îți vine prea des"

Gilda Fildan
- Problemele vezicii urinare sunt sâcâitoare, dureroase și adesea greu de dezlegat. Dar există soluții: înțelegerea corectă a problemei, remedii pe bază de plante și un antrenament pentru mușchii pelvieni -

Cistita din luna de miere

Femeile au probleme cu vezica urinară mai frec­vent decât bărbații. Aceasta se întâmplă din cauza specificului anatomiei lor: uretra femeii are o lun­gime de numai doi centimetri și jumătate, până la trei. Deoarece vaginul și colonul sunt plasate la foar­te mică distanță, germenii pot trece cu ușurință de la un organ la altul. Vezica urinară se apără cu dificultate, mai ales dacă imunitatea locală este scăzută.
Există însă și o formă de infecție urinară pro­vocată de agenți patogeni străini. E vorba de așa-numita "cistită din luna de miere", care poate apărea la femeile active sexual, chiar și în afara acelei perioade fericite din viața lor. "Când ger­menii masculini se întâlnesc cu cei feminini, este posibil ca vezi­ca urinară să se irite. Acest in­convenient va fi depășit, după ce partenerii se acomodează unul cu celălalt", explică specia­liștii.
Uretra bărbatului, lungă de 20 de centimetri, este mult mai rezistentă decât cea a partenerei sale. Pe lângă deosebirile anato­mice, un alt factor ce trebuie luat în considerare sunt diversele faze din existența femeii, în pri­mul rând sarcina și menopauza. Reducerea secreției de estrogen slăbește vezica, făcând-o mai vul­nerabilă la acțiunea microor­ga­nismelor și la infecții.

Cistită sau vezică hiperactivă - în ce constă diferența?

Simptomele se aseamănă: nevoia continuă de a merge la toaletă, o senzație de apăsare pe vezică și pe uretră. Dacă neplăcerile sunt cauzate de o infec­ție urinară acută, se elimină o cantitate minimă de urină, și nu sub formă de jet, ci de picături, eventual cu urme de sânge, iar micțiunile sunt dureroase. Vezica hiperactivă nu presupune o iritație, ci o acti­vi­tate excesivă a vezicii, care poate proveni dintr-o cistită recurentă, ce a dat naștere unui dezechilibru în funcționarea organului, după cum poate fi și o consecință a modificărilor hormonale, ca și a stre­sului și a anumitor tulburări psihice.
Astăzi în vârstă de 57 de ani, S. K. a fost în tinerețe - mai exact între 20 și 30 de ani - pacientă permanentă la un cabinet de urologie: "Câteodată, îmi ieșea un microb la analize, alteori nu". Simp­tomele îi apăreau des, și nici în perioadele când lipseau, nu era liniștită, căci o urmărea neîncetat teama că tortura ar putea reîncepe. Așa a trăit ani în șir, până într-o dimineață, când a ajuns cu greu la camera de gardă, după o noapte cu dureri insupor­tabile. "Spuneți-mi, vă rog, în căsnicia dvs. e totul în ordine?", a întrebat-o doctorița care o con­sultase. "Fiindcă s-ar putea ca problemele ve­zicii să fie, de fapt, o modalitate instinctivă de a evita contactele intime". Într-adevăr, la scurtă vre­me după aceea, când S. K. s-a despărțit de soțul ei, cistitele au dis­părut ca prin farmec și n-a mai avut niciodată de-a face cu ele.

Trebuie să ne prezentăm imediat la medic dacă avem o cistită?

Depinde. Cine cunoaște simptomele și le inter­pretează corect, poate stopa evoluția infecției, mă­rind eventual consumul de lichide. Ca să evacuăm din organism bacteriile dăună­toa­re, ar trebui să producem cel puțin un litru și jumătate de urină pe zi. Pentru aceasta, este necesar să bem zilnic acei doi litri des­pre care tot auzim vorbindu-se. Cele mai indicate sunt ceaiurile de plante medi­cinale de la Pla­far (combi­națiile concepute spe­cial pentru vezica urinară), apa plată și sucurile de fructe diluate cu apă. (Afirmația că o ceașcă sau două de cafea ar reduce urină­rile este complet lipsită de te­mei.) Pentru ca vezica să se umple și să se golească regulat, e important să ne asigurăm un aport continuu de lichid pe tot parcursul zilei (vezi caseta de mai jos). Dacă simptomele se ate­nuează până la dispariție în­tr-o zi sau două, pu­tem pre­su­pune că și microbii au fost eli­mi­nați. În cazul când situația ră­mâne neschimbată ori se obser­vă sânge în urină, trebuie să con­­sultăm neapărat un doctor.

Cum să bem 2 litri de lichid pe zi

Pentru ca vezica urinară să funcționeze nor­mal, se re­comandă respectarea unui plan stabil al consumului de lichide. Seara, cu două ore înainte de culcare, vom în­ce­pe să bem mai puțin sau chiar deloc, ca să nu ne între­ru­pem somnul în timpul nopții.
* La micul dejun - 300 ml: 2 cești de ceai sau cafea, respec­tiv, 1 ceaș­că de cafea sau una de ceai și una de suc.
* În cursul dimineții - 400 ml: 2 pahare de lap­te, suc de fructe di­luat, apă plată ori suc de legume.
* La prânz - 450 ml: 1 farfurie de supă și 1 pahar de apă ori suc de fruc­te diluat.
* După-amiaza - 350 ml: 1 ceașcă de ceai, cafea și 1 pahar de apă.
* La cină - 300 ml: 2 cești de ceai sau cacao.
* Seara - 200 ml: 1 pahar de apă pla­tă, suc de fructe di­luat, vin sau bere.

La ce doctor să mergem?

Atât medicul de familie, cât și un internist sau ginecolog pot diagnostica o infecție uri­nară simplă, pe baza unei uroculturi însoțite de antibiogramă, prescriind și medicația adecvată. Dacă însă puseele se repetă de trei ori pe an sau mai des, ne aflăm în fața unei infecții cronice. În acest caz, trebuie să ne adresăm unui urolog, singurul în măsură să clarifice cauzele, întrucât acum nu mai este ex­clusă nici posibilitatea unor proble­me renale. "Pacientul cu pielonefrită sufe­ră realmente. La senzația de arsură ce intervine la fiecare micțiune, se adaugă febra (uneori foarte mare), durerile din regiunea lombară, uscăciunea gurii și durerile de cap", spun specialiștii. Se impune ca afecțiunea să fie tratată cu toată seriozitatea, până la vindecare. Principiul este valabil și atunci când există patologii asociate, ca diabetul, litiaza renală, bolile de inimă sau o mal­formație.

Trebuie să luăm întotdeauna antibiotice?

Tratamentul va fi stabilit de doctor, în funcție de gravitatea infecției. De multe ori, germenii nu se găsesc izolați în vezica urinară, ci vin din colon sau vagin, unde nu produc niciun fel de neplăceri. Dacă s-a activat un număr important de bacterii dău­nătoare, este nevoie de un antibiotic care să înlăture focarul infecțios. "În mod normal, infecțiile minore se rezolvă cu preparate care nu se adminis­trează mai mult de una până la trei zile. Studiile au de­monstrat că terapiile de scurtă durată nu sunt mai puțin eficiente decât cele mai îndelungate", explică medicii urologi. În ultima vreme, însă, unele bac­terii devin rezistente la cele mai puternice antibio­tice, de aceea e necesar să se recurgă și la tratamen­te alternative, pe bază de uleiuri eterice (ore­gano, cimbru, cuișoare etc.) sau ouă imunizate (prepara­tele ROMVAC prezentate în "Formula AS").

Cum ne protejăm?

În primul rând, trebuie să evităm cu strictețe tot ce nu-i convine vezicii urinare. Frigul la picioare, instalațiile de aer condiționat din încăperi, obiceiul de a sta așezați pe pietre reci și de a nu schimba imediat costumul de baie ud, purtându-l până ni se usucă pe trup - toate acestea pot slăbi imunitatea locală, declanșând o infecție. Ca metode de preven­ție să amintim, printre altele, buiota cu apă caldă sau băile la picioare cu creșterea treptată a tem­pe­raturii apei. Poate fi de folos și masajul refle­xogen, făcut sub călcâi sau la maleola internă.
Și iată încă un sfat de însemnătate deosebită: mergeți la toaletă îndată ce simțiți nevoia. Amâ­narea micțiunii poate favoriza infecțiile, la fel ca și oprirea jetului în timpul urinării, procedură reco­mandată ani de zile, în mod eronat, drept antrena­ment. "Aceasta nu antrenează vezica. Dimpotrivă: duce la o vezică hiperactivă, care va da semnalul de golire chiar și în prezența unei cantități infime de urină", precizează urologii.
Există diferite metode de a reduce sensibilitatea vezicii. "În orice caz, este foarte utilă întărirea diafragmului pelvin", afirmă elvețianca Benita Can­tieni, creatoarea unui program de atrenament special pentru zona respectivă și autoarea unei cărți pe această temă. Cantieni compară trunchiul omenesc cu un bloc care, pentru stabilitatea lui, are nevoie de etaje intermediare. "Unul dintre ele este diafragma, dedesubtul ei se află diafragmul pelvi­sului. Dacă acestea două nu sunt antrenate, asupra vezicii se exercită o presiune mecanică, ea se lasă în jos și devine mai vulnerabilă la atacul bacteriilor patogene."

Cum ne ajută medicina alternativă?

Nu numai infecțiile minore aflate în stadiul incipient cedează în fața splinuței, hreanului, mă­rarului de câmp, merișoarelor și călțunașilor. S-a dovedit că plantele și remediile homeopate întăresc pereții vezicii, prevenind proliferarea agen­ților patogeni. Din păcate, ele nu au însă un efect identic la toată lumea. Pentru a afla care preparat cores­punde mai bine cu tipul de reacție al organismului dvs., va trebui să le testați.

Patru exerciții simple, care fortifică bazinul

1. Culcați-vă pe spate. Ridicați ge­nun­chii îndoind picioarele, întindeți bra­­țele pe lângă cap și împreunați mâi­nile. Ciocăniți de 20 de ori în podea cu căl­câiele și cu degetele de la picioare în­doite și strânse.

2.
Lăsați-vă pe vine, cu trunchiul ușor înclinat în față și spatele drept. Pre­sați puternic fesele una de alta și apoi relaxați-le - de 20 de ori.

3. Așezați-vă pe margi­nea unui scaun, aduceți pi­cioa­rele în unghi drept, înclinați trunchiul ușor înainte, țineți spate­le drept și împreunați mâi­nile la spate. Con­tractați mușchii feselor, ai abdo­menului și ai coapselor. Împingeți piciorul drept cu un pas mai în față, sprijinindu-l în călcâi și strângând degetele. Lo­viți de 20 de ori cu căl­câiul în podea. Apoi fa­ceți din nou același lu­cru, schimbând piciorul.

4. Culcați-vă pe spate, cu mâinile așe­za­te lejer pe bazin. Presați tălpile una de alta, lăsând genunchii să cadă în la­teral. Acum loviți ușor călcâiele unul de celălalt, păstrând însă degetele lipite.