Țopăiala

Ciprian Rus
"Terminați cu această țopăială fis­cal-bugetară! Ați băgat țara în criză fi­ind­că nu ați știut să guvernați".

Mesajul pu­ternic și mai colorat ca oricând al președintelui Klaus Iohannis, în mo­men­tul desemnării Guver­nu­lui Mihai Tudose, de­monstrează nu doar as­cen­dentul pe care liderul de la Cotroceni îl are asupra coaliției PSD-ALDE, mai cu seamă în contextul inter­național recent, dar și o justificată iritare față de prestația unei majorități care, instalată la putere de abia jumătate de an, a fost preocupată de cu totul și cu totul alte teme, numai de guvernarea serioasă a țării, nu. Motivul invocat la bascularea premierului Sorin Grindeanu, neîndepli­nirea programului asumat de guvernare, e, de fapt, un pretext ipocrit, câtă vreme câțiva dintre cei mai slabi miniștri din fostul guvern, în frunte cu "premiantul" Tudose, au primit funcții și în noua formulă de la Palatul Victoria.
După ce au făcut paradă cu pro­gra­mul lor de guvernare, de un populism strigător la cer, PSD-iștii și acoliții lor s-au trezit că nu au bani să crească și sa­la­riul minim, să salte și lefurile din me­diul public și să-și finanțeze și alte pro­grame de acest gen. Specialiști cu repu­tație, dar și foștii guvernanți teh­nocrați, le-au atras de nenumărate ori atenția că ce vor ei e im­posibil. PSD-iștii au ținut-o pe a lor pâ­nă când, în chiar ziua de­sem­nării no­ului guvern, începeau să lanseze tot felul de scenarii legate de viitoarele prin­cipii de impozitare. Printre ele, "țo­păielile" de care vorbea președintele: o taxă de soli­daritate plătită de cei cu sa­larii mari și, marea lovitură, schimbarea impozitului pe profit, cu o formă de impozitare, pro­babil progresivă, a veni­turilor realizate de firme. O adevărată catastrofă pentru firmele mici, aflate la în­ceput de drum, care ar trebui să plă­tească impozite mari, chiar dacă nu pro­duc nimic, dar și pentru un număr uriaș de industrii în care, chiar dacă rulajul este mare, profiturile de-abia dacă aco­pe­ră funcționarea firmelor, plata sala­rii­lor și a dărilor pentru stat.
Întreaga comunitate de afaceri a sărit ca arsă în fața acestei calamități care, culmea, nu ar fi acceptată nici de Uniu­nea Europeană, pentru că ar încălca mai multe directive cât se poate de clare, lucru pe care UE l-a demonstrat deja Un­ga­riei și Poloniei. Atacat din toate păr­țile, premierul Tudose pare dispus să re­nunțe la formula aceasta de impozitare. Dar asta nu înseamnă că în laboratoarele PSD nu se vor inventa alte căi prin care, în lipsă de idei coerente de guvernare, să mai mulgă un ban de la cei care chiar muncesc în țara asta. Țopăiala continuă!