Akua Naru - "Accesul femeilor este limitat pe scena hip hop. Încerc să umplu vidul"

Dana Ene
Ce-ați spune dacă ați afla că sâmbăta aceas­ta, puteți admira plantele din Grădina Bo­tanică, în ritmuri hip-hop?

Nu este o simplă ademenire! Evenimentul chiar se va în­tâm­pla! Se nu­mește "The Fresh in The Gar­den" și va aduna pe o pajiște înconjurată de copaci seculari, artiști cărora le place să cânte pe iarbă verde: Akua Naru, De­liricxSilent Strike feat. Muse Quartet, Robin and the Backstabbers, Laurel Live, Boca 45 și Dimitris Bats. Ceva mai exotic, nici că se putea! Cap de afiș al eve­nimentului este Akua Naru - o tânără și aventuroasă artistă ame­ricană, comparată adesea cu Queen Latifah sau Lauryn Hill.

Din corul bisericii, pe scena muzicii rap

Akua Naru s-a născut pe 2 august 1978, în New Haven, Connecticut (SUA), și a fost crescută în sânul bisericii penticostale, pe care o frec­venta cu rigurozitate alături de bu­nica ei. Aici a început să cânte mu­zică gospel și să recite din Biblie. Și tot la biserică, prin intermediul bu­nicii, a cunoscut o serie de femei afro-americane, care au impresio­nat-o prin dăruirea, încăpățânarea și puterea lor de a înfrunta orice fel de obstacol.
Cel care i-a deschis ochii asupra muzicii hip-hop a fost un unchi de-al ei, cu doar trei ani mai mare. Un adevărat rebel, acesta s-a răsculat împotriva regulilor familiei, care interziceau cu desăvârșire muzica laică, și a atras-o și pe micuța Akua de partea lui, făcând-o să se îndrăgostească de muzica rap. Akua iubea literatura și poezia și începuse chiar să compună propriile-i versuri, așa că a fost vrăjită pe loc de noul gen mu­zical, care îi permitea să se exprime în rime saca­date. Zis și făcut: o fetiță de 9 ani (Akua) și unchiul ei, în vârstă de 12, și-au întemeiat propria trupă. "Să citesc, să recit și mai apoi să compun versuri, toate acestea fac parte din marile plăceri ale vieții mele. Apoi am ascultat hip-hop, și m-a cu­cerit cadența lui", spunea ea. Unchiul era "pro­ducătorul" și mixa muzica, iar Akua ținea micro­fonul și cânta. Au crescut în New Haven, un oră­șel divizat rasial și economic, unde sărăcia, șo­majul și violența stăteau cot la cot cu luxul. Akua a văzut cu propriii ei ochi cum o femeie a fost aproape omorâtă în bătaie, în plină stradă, de un soț violent, scenă care a marcat-o profund. Acest incident și multe altele asemănătoare i-au deschis ochii către o altă lume, mai puțin sigură decât cea pe care o cunoscuse la ea acasă. Avidă de cunoaștere, a început să învețe cât mai mult în ideea de a ajuta comunitatea săracă din oraș, sau măcar de a atrage atenția asupra acesteia. De la o vârstă fragedă, a devenit apă­rătoare a femeii de culoa­re, iar activismul ei i-a modelat atât mu­zica, cât și poezia.
Copil fiind, pri­mele concerte le-a susținut prin curțile vecinilor. În adolescență, Akua a prins curaj și a început să-și ducă versurile și muzica și pe scena sălilor de dezbateri, în care se im­plicase. Descoperă două pasiuni noi pe lângă cele pentru literatură și muzică - se îndrăgostește de istorie și de politică. Dragostea ei pentru artă și cea pentru politică au mers mână în mână chiar și la Universitate. A studiat la Colegiul Rutgers și mai apoi la Universitatea din Pennsylvania.

Muzică și poezie

După ce a terminat colegiul, unchiul artistei a renunțat la visul de-a deveni producător muzical, transformându-se în afacerist, iar "trupa" s-a des­trămat. Dar Akua avea deja propriul ei drum, așa că și-a deschis larg aripile către lume. A călătorit prin Africa, a locuit doi ani în China, pentru ca mai apoi să se stabilească pe bătrânul continent, la Köln. Aici și-a alcătuit și propria trupă - "The Digflo Band" - și s-a apucat serios de hip hop. Iar dacă pentru unii cântăreți, rapul reprezintă o serie de cuvinte vulgare, înșiruite fără noimă, prin care își descriu experiențele de viață (trăită adeseori la marginea societății), pentru Akua, el este o adevărată artă, o îmbinare de soul, blues și jazz, cu ritmuri sacadate de hip hop, iar versurile ei sunt poezii cu înțelesuri adânci.
?n 2011, artista și-a lansat primul album, "The Journey Aflame", care a surprins iubitorii de muzică, prin melodiile ei pline de pasiune și de substanță, în care trecutul se îmbină cu prezentul. "Accesul femeilor este limitat pe scena hip-hop. Eu am încercat să umplu vidul", spunea ea. Dar nu prezența unei femei pe scena muzicii rap reprezintă marea surpriză, ci mesajul transmis de solistă. În­tregul album al afro-ameri­can­cei spune povestea femeii de culoare, care, afectată de stigmatul sclaviei, este și mai marginalizată, ignorată și ex­ploatată decât alte femei. "Pri­mul meu disc este un oma­giu adus vocilor mamelor, ale mamelor noastre, care de fapt nu au fost niciodată au­zite", spune Akua. Discul s-a bucurat de succes atât în Eu­ropa, cât și în SUA, și a fost urmat de un turneu mondial. Akua a continuat să compună pe aceeași linie, iar în 2012, a lansat albumul "The Live & Aflame Sessions" care s-a bucurat la rândul lui de cronici favorabile.
Cel mai recent disc al artistei se numește - "The Miner's Canary", a fost lansat în 2015, și a fost așteptat cu sufletul la gură. Iar fanii și criticii artistei nu au fost dezamăgiți, căci albumul este o bijuterie muzicală plină de metafore și culoare. "Am lucrat la discul ăsta doi ani de zile. Fiecare cântec are practic propria lui poveste, începând cu aceea a minerului ce își ia cu el în mină un canar, ca să-l avertizeze pe unde sunt scurgerile de gaze to­xice...", povestea solista.
Deși prin exotismul ei, Akua pare o persoană greu accesibilă, ea a fost invitată să cânte și în România. A ajuns în concerte la Cluj, la Timișoara și la București, unde are deja fani. Dacă vă nu­mă­rați printre ei, sau sunteți curioși să ascultați o altă variantă interesantă de hip-hop, cântat în "aer proas­păt", puteți să vă procurați bilete pentru eve­nimentul "The Fresh in The Garden", din rețeaua Iabilet. Concertele încep sâmbătă, 8 iulie, de la ora 14, iar un bilet costă 79 de lei.