13 remedii împotriva îmbătrânirii

Andrei Cheran
Elixirul vieții veșnice nu există decât în po­vești. Cu toate acestea, putem să adoptăm strategii înțelepte care să ne ajute să nu ne golim prea repede capitalul de tinerețe și sănătate. Soluțiile ne sunt la îndemână. Hipocrate spunea "Alimentele voastre să vă fie medica­men­te". Iar practicarea sportului este așa de importantă, încât mulți medici o recomandă ca terapie de bază în toate bolile. A mânca echilibrat, a limita excesele (tutun, alcool), a ne proteja de stres și de poluare - rețeta generală ne este foarte bine cunoscută. Dar cum să ne ținem de ea, fără a renunța la toate plă­cerile? Sperăm ca sugestiile pe care vi le facem să vă fie de folos.

1. FĂRĂ "PĂCATE"
Abandonați toate sub­stanțele nocive, tutunul, ex­cesul de alcool sau zahăr, tranchilizantele. Când "mi­cile păcate" dau în depen­dență, psihoterapia, hipnoza sau acupunctura vă pot scăpa de ele.

2. ACUPUNCTURA
Reface energia aflată în declin, mai ales grație moxelor, niște mici conuri care încălzesc punctele de acupunctură.

3. MASAJELE
Practicate de 2-3 ori pe săptămână, sunt o ade­vă­rată igienă de viață. Pun sângele și limfa în miș­care, tonifică mușchii și energizează întreg organis­mul.

4. FIȚI CALMI
O mulțime de studii au confirmat efec­tele nega­tive ale stresului asu­pra organismului și a imunității exprimate prin îmbătrânire. Tehnici pre­cum rela­xarea sau coe­rența cardiacă (controlul respi­rației) ajută la limitarea acestui impact. Când viața noastră este prinsă într-un vârtej greu de stăpânit, a venit vremea să ne inițiem și să luăm măsuri. Un alt remediu pentru a ne reechilibra sistemul nervos este folosirea uleiu­rilor esențiale, precum lavanda fină sau portocala dulce (sau cea amară). Ele ne ajută să creăm un climat plăcut și să ne destindem.

5. MULTE LICHIDE
Beți, zi de zi și ceas de ceas, fără să așteptați să vă fie sete, cel puțin 1,5 litri de apă pe zi. Este o mă­sură esențială foarte bună, care hrănește pielea și o hidratează din interior, făcând în același timp bine la creier (compus 80% din apă) și la rinichi. Un singur pahar de vin pe zi protejează vasele de sânge, dar sporește riscul de cancer la sân, la femei. Nu abuzați de sucurile de fructe: deseori au mai mult zahăr decât fructele de ori­gine, sporind riscul creșterii în greutate și al dia­betului. Beți apă plată, apă de izvor, apă mine­rală naturală, ceaiuri din plante și sucuri de fructe diluate cu apă.

6. FIȚI FERICIȚI!
În 1761, Voltaire scria: "M-am hotărât să fiu fericit pentru că face bine sănătății". Emo­țiile po­zi­tive sunt recunoscute de către știință că vindecă și sporesc longevitatea. Persoanele opti­mis­te sunt mai puțin bolnave decât cele pesimiste. Alungați gândurile negre. Decât să vă concentrați asupra problemelor neplăcute care vă așteaptă, mai bine învățați să vedeți lucrurile frumoase, partea plină a paharului. Cu optimism, și greutățile se în­ving mai ușor.


7. SOMN SUFICIENT
Odată cu înaintarea în vârstă, nopțile sunt mai fracționate și un pic mai scurte. Importantă nu este însă durata somnului, ci calitatea lui. Să ne simțim odihniți dimineața și să fim în formă pe parcursul zilei. Pentru a trata problemele de somn apelați la plante (ceaiuri și homeopatie).

8. NICI O ZI FĂRĂ SPORT
Alergarea, bicicleta, mersul rapid, înotul, cel puțin 30 de minute pe zi, de 5 ori pe săptămână. Acesta este ritmul ideal. Sportul întreține inima și respirația, dar sti­mu­lea­ză și producția de hormoni de creștere împotriva îmbă­trâ­nirii și ajută creierul. Oxigenarea, care diminuează pro­ducția de radicali liberi (și de riduri) este cea mai eficientă în aer liber. Practicarea sportului într-un grup de prieteni este bună pentru moral, con­vi­via­litatea favorizează eliberarea endorfinelor. Trebuie să alegeți o activitate care să vă placă, ușor de inte­grat în programul de zi cu zi și care să nu vă epui­zeze. Nu transformați sportul într-un dușman.

9. POLENUL ȘI PRODUSELE APICOLE
Sunt primele în lupta împotriva radicalilor li­beri și a inflamațiilor. Propolisul acționează ca un antibiotic natural, iar mierea este plină de oligo­elemente și de vitamine. Faceți cure scurte, de doar 2-3 săptămâni, care or să vă dea în schimb foarte multă energie.

10. NU UITAȚI SOARELE
Ultravioletele sunt in­dis­pensabile sintezei vi­ta­minei D, care ne asi­gură oase pu­ternice, un moral ridicat și o apărare imunitară solidă. Sunt recomandate aproxi­ma­tiv 15 minute de expu­ne­re cotidiană la soare, cu bra­țele și picioarele goale. Iarna este necesară o suplimen­ta­re, din cauza frigului. Expu­nerea este mai eficientă dacă se face zilnic, decât o dată pe săptămână.

11. FAMILIA ȘI PRIETENII
Relațiile sociale sunt și ele foarte importante. Un studiu întreprins pe centenarii din insula Oki­nawa a demonstrat că întreținerea permanentă a legăturilor familiale și amicale puternice ne ajută să trăim mai mult.

12. MEMORIA
Dacă nu vă folosiți de ea se uzează. Acti­vitățile trebuie variate: șah și cuvinte încru­cișate, lectura și vizi­tarea muzeelor, spec­tacole, jurnale de zi. De la vârsta de 50 de ani, jocurile de memorie sunt foarte bune.

13. MUNCA
Are până la sfârșitul vieții un rol foarte im­por­tant. A urma timp îndelungat o activitate pro­fe­sională ne permite să rămânem "pa val", utili și legați de societate. Dar trebuie să ne ferim de orele suplimentare în exces, pentru că ele sporesc riscul depresiei, al infarctului și al atacului cerebral.