Răspuns pentru ELENA - București, F. AS nr. 1269: "Nu mai suport tulburările date de menopauză"

Cititor Formula AS
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

De cele mai multe ori, menopauza este un stadiu de viață care se instalează treptat, printr-o stare de tranziție care pre­su­pune un întreg ansamblu simp­tomatic, cu reverberații de ordin fizic, dar și psihic. Însă atunci când ea se produce forțat și artifi­cial, în urma unei histerectomii (cazul dvs.) sau a unei ablații de ovare, fluctuațiile hormonale se produc mai mult brusc decât progresiv, iar organismului îi este foarte greu să se adapteze asaltului hormonal hipofizar (hormonul de stimulare foliculară, hormonul lutei­nizant)  care, în absența structurilor receptive, lu­crea­ză în gol. Așa se explică diver­sitatea de semne și simptome ne­plă­cute, cum sunt irascibilitatea, ame­țe­lile, insom­nia, bufeurile, stă­rile generale proaste, depresia etc. Altfel spus, calitatea vieții unei fe­mei aflate în această perioadă poate fi serios afectată, mai ales dacă diminua­rea valorilor hormonale (es­tro­gen, progesteron) este bruscă, spre deosebire de situația în care reducerea hormonală se produce lent și liniar, caz în care simp­to­me­le pot fi mai puțin intense și, une­ori, chiar nesemnificative. Sigur că, exceptând tulburările emoționale, insomniile și mani­festările neuro-vegetative neplă­cute, menopauza mai crește și riscul de apariție a unor afecțiuni, cum sunt osteoporoza, boala arte­relor coronare, și chiar cancerul de sân. Este im­portant de știut că semnele și simptomele meno­pauzei - naturală sau chirurgicală - pot fi tratate adeseori printr-o medicație adecvată. Mai mult, unele modificări în stilul de viață pot fi și ele utile pentru combaterea simptomelor menopauzei. Dieta echilibrată, exercițiul fizic susținut și evitarea tutu­ror factorilor declanșatori (stres, căldură, ali­mente prea condimentate, cafeină etc.) vă pot ajuta să tre­ceți mai ușor prin acest stadiu de viață, având mai puține simptome și mai puțin severe.
Este posibil ca în cazul dvs., să fie nevoie chiar de un tratament de susbstituție hormonală care, deși controversat, în ceea ce vă privește, nu implică niciun risc, pe motivul că, neavând uter, estrogenii se pot administra singuri (fără progestative), caz în care nu are rost să vă faceți griji în legătură cu creșterea riscului de cancer endometrial.
Abordând soluțiile naturiste de combatere a simptomelor menopauzei, trebuie spus că aveți la dispoziție o mulțime de remedii menite să atenueze manifestările neplăcute, consecutive climacteriului, și care vizează atât tulburările emoționale și neuro-vegetative, cât și suplinirea deficitului hormonal responsabil de apariția unor patologii mai serioase. Mă refer, în principal, la suplimentele bazate pe extracte de Lemn-dulce, Trifoi roșu, semințe de Mărar, Crețișoară, Sulfină, Păducel, Valeriană etc.
Totodată, puteți să vă orientați spre produse complexe, care conțin principii active capabile să atenueze destul de rapid tulburările de menopauză cu care vă confruntați în prezent. Vorbim aici despre Menobrake, Balance 45+ sau Remifemin, deosebit de utile oricărei femei aflate în pre-și post menopauză. Deși efectele administrării nu se fac resimțite chiar imediat, în decursul a 2-3 săptămâni, rezultatele favorabile nu vor întârzia să apară.
Despre alte soluții terapeutice individualizate cazului dvs., putem vorbi telefonic.
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București.
Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60,
e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com


"Ajutați-mă, vă rog, cu informații referitoare la melanomul malign"
(Răspuns pentru M.C. - Piatra Neamț, F. AS nr. 1220)


Melanomul malign este un soi de cancer care se datorează unei înmulțiri necontrolate a celulelor numite melanocite. Deși melanomul este cunoscut de majoritatea oamenilor ca fiind un cancer al pie­lii, trebuie spus că el poate apărea și la nivelul ochi­lor, al membranei ce acoperă creierul, în ini­mă, pe tractul gastrointestinal, în zonele genitale.
Există două mari familii de cancer al pielii - melanom malign și cancer cutanat nemelanocitar. Melanomul malign nu este cea mai frecventă formă de cancer cutanat, dar este cea mai periculoasă. Frecvența sa este în continuă creștere, con­stituind 4-5% din toate noile cazuri de cancer diag­nosticate în SUA. Este mai frecvent întâlnit la cei cu ten des­chis (rasa albă). Nu pare să existe o pre­valență pe sexe și este întâlnit la toate vârstele, deși vreo 75% din cazuri se în­tâlnesc la cei sub 70 de ani.

Factori de risc pentru melanomul malign:
* Piele deschisă la culoare, păr blond sau roșcat, ten cu pis­trui, ten­dință de a se arde ușor la expunerea so­lară sau de a se bronza foarte greu.
* Antecedentul de a fi fost ars de soare cel puțin o dată în viață (arsuri ce au produs "bă­șici"), în special în copilărie.
* Exces de expunere la lu­mină ultravioletă, fie prin expu­nere solară, fie prin expunerea în solare pentru bronzat.
* A avea 50 sau mai multe alunițe pe corp sau a avea nevi displazici (alunițe cu margini nere­gu­late și culori diferite).
* Antecedent de melanom familial, adică dacă o rudă apropiată a suferit de această boală. Una din zece persoane cu melanom au o rudă care a avut această boală.
* Persoanele cu sistem imunitar scăzut, cei care folosesc medicamente ca urmare a unui transplant.

Tipuri de melanom malign:
1. Forma superficială este de departe cea mai des întâlnită (70% din cazuri). Această formă se dez­voltă, adesea, de pe un nev (o aluniță).
2. Melanom nodular, vreo 10-15% din cazuri. Se găsesc pe toate suprafețele cor­pului. Este foarte agresiv.
3. Lentigo maligna melano­ma (10-15% din ca­zuri). Se gă­sesc pe zonele expuse la soare ale cor­pu­lui.
4. Melanom acral, se găsesc pe palme, tălpi și sub unghii. Este foarte agresiv.
5. Melanomul mucoaselor - se găsește pe toate suprafețele mu­coaselor (ochi, gură, tractul intes­tin, tractul genital și urinar). Constituie vreo 3% din melanoame și sunt diagnosticate la vârstnici. Evo­lu­ția lor este agresivă.
Fiindcă multe melanoame se dezvoltă pe fondul unui nev pre-existent, iar prezența acestora este un factor de risc important, este bine să ne examinăm mereu alunițele și să semnalăm imediat medicului dacă ceva pare să fie în neregulă.

Ce trebuie să vă atragă atenția:
* O asimetrie. Dacă tragem o li­nie de împărțire a aluniței în două jumătăți, și ele sunt asi­me­trice.
* O bordură proeminentă, adică o margine care nu este netedă.
* O culoare neomogenă: culorile albastru, roșu, alb sau negru nu sunt semne binevenite.
* Un diametru sub 6 mm este considerat semn bun. În schimb, modificarea de culoare, mărime, mâncărimea, sângerarea nu sunt semne bune.
Oricare dintre manifestările de mai sus sunt un motiv de a vizita imediat medicul specialist.
Cauza melanomului malign este necunoscută. Tratamentele clasice includ chirurgia (în stagiu inci­pient), precum și laseroterapia, chimioterapia și radioterapia.

Din punct de vedere naturist, următoarele sfaturi vă pot fi de folos:
* Protecția solară, folosind haine adecvate (da­că se poate vedea prin ele pielea sau silueta, nu sunt adecvate). Pălării cu boruri largi, care să arunce o umbră asupra întregii fețe.
* Aplicarea de creme fotopro­tec­toare. Atenție! Ele nu se masează pe corp, ci se aplică. (Agenția ame­ricană a me­dica­mentului recomandă 2 mg de cre­mă pe 1 cm2 de piele.) Cremele trebuie reaplica­te după 2 ore, și după baie, transpirație, după șter­gere cu prosopul. Este bine să solicitați ecrane contra UVA și UVB.
* Să se evite expunerea solară între orele 10:00 și 16:00, căci soarele este cel mai intens atunci.
* Dietă cu multe vegetale - conțin substanțe nu­mite flavonoizi, între care gosipina are efecte anticancerigene. În plus, alimentele vegetale mo­difică sângele înspre un pH alcalin, ceea ce poate reduce riscul de cancer.
* Plante medicinale - tătănea­sa, vâscul, uleiul de ricin și mai ales uleiul de tămâie sunt plante utile con­tra cancerului. Se pot administra oral și local.
* Acupunctura ajută mai ales când apar dureri în situații de meta­stază.
* Homeopatia este foarte utilă, fiind o metodă care atinge interiorul omului în profunzime. Medi­camente cum ar fi Arsenicum album, Carcino­si­num, Hydrastis canadensis, Lapis albus, Viscum album, sunt utile pentru cancer în general. Însă tratamentele individualizate sunt decisive în această situație. Vă urez succes!