Bunica Olga. Ultima poveste

Cititor Formula AS
O găsesc dormind cuminte în sicriu, în fața bi­blio­tecii.

E atât de mică și neajutorată, așa, cum stă lângă muntele de cărți! Mă apropii încetișor, de parcă aș putea s-o trezesc.
Bunica Olga are un aer de fetiță smerită, așa cum se odihnește cu mâinile pe piept. Doamne, când s-a topit așa? Ai zice că încape în căușul pal­me­lor. Un pumn de om a mai rămas din ea! Cu pă­rul alb, stră­lu­citor, și linia gurii căzută, într-o gri­ma­să a unei ne­în­du­plecate hotărâri pe care o știe doar ea. Cu vârful pantofilor negri, înțepând vălul ce o acoperă ușor, pregătiți s-o ducă departe. Înveș­mân­tată toată în ne­gru stins. Înconjurată de lumâ­nări ce abia îndrăznesc să pâlpâie. Și de un pâlc de oameni, c-un tremur de lacrimi în ochi, ce povestesc ceva în șoap­tă. Mur­murul se topește, la intrarea mea, într-un Dumnezeu s-o ierte, susurat cu sfială. Eu nu găsesc ce să spun. Ea, cu siguranță, ar fi știut.
Cred că, de altfel, este prima dată când tace. Când nu mă-ntâmpină în prag, plină de vervă, într-una din rochiile ei vaporoase, înflorate. Cu cârli­onții de cu­loarea castanei coapte, prinși cu două cla­me de păr, cu fruntea largă, dezvelită într-un gest al unei dezar­man­te sincerități. Cu nasul acvilin și o atitu­dine fer­mă, învingătoare. Într-o vreme când eram foarte mi­că, întreaga casă avea spiritul ei. Ușa se deschidea cu râsul său, pereții luminau și-n noap­te, dați de bu­nica Olga cu var de un alb obraznic, ima­cu­lat, aro­mele mi­nunate din bucătărie mă alintau și răs­pân­deau emoția diafană a unui cămin pe deplin fericit, iar serile se topeau, toate, în vraja bas­melor tot de ea spuse. Mă cui­băream în așter­nutul rece și scrobit, mirosind me­reu a proaspăt, și așteptam să deschidă câte o carte din care să-mi citească, cu ne­miluita, po­vești. Și citea și iar citea și parcă nicio­dată nu obo­sea. Iar basmele acelea de demult îmi răsună în suflet și azi, și toate au glasul ei. De parcă bunica Ol­ga ar fi naratorul unic al tuturor istoriilor care există și cu care am crescut.
Ea, în schimb, nu a crescut așa. La doar 19 ani, era deja mamă pentru primul ei copil, iar la 21, mai avea încă doi. Pentru ca apoi, la 45 de ani, să re­nunțe la toată viața ei ca să fie bunică. Să mă creas­că pe mine și, apoi, pe fratele meu și pe ve­rișorii mei. Și tot atunci, a rămas văduvă. De fapt, aș putea spune că bunica Olga n-a avut niciodată o viață a ei, ci a trăit mereu pentru alții - pentru părinți și frați, apoi pentru copii, iar mai târziu, pentru nepoți. Născută la Sighetu Marmației, într-o familie de români ne­voiți să vor­beas­că mai mult ungurește, nu numai că nu a uitat limba maternă, ba chiar a citit atât de mult în română, încât întotdeauna am crezut că, de-ar fi vrut, ar fi pu­tut oricând să scrie și ea. Mai mult, a în­vățat și ger­mană, franceză și latină. Limbi pe care, la 80 de ani, încă le mai știa. În 1944, în timpul răz­boiului, s-a re­fugiat cu părinții și cei patru frați în Ol­tenia. Și-a strâns toată viața într-un geamantan și, în­ghesuită în­tr-un vagon de tren cu alte mii de bieți dezrădăcinați, a luat drumul pri­begiei. Iar soarta a oprit-o într-un oră­­șel aflat între Slatina și Craiova, unde s-a și căsă­to­rit, la 18 ani. Aici și-a trăit apoi toată viața și nu s-a mai întors la familia ei, care s-a re­stabilit, după răz­boi, în Maramureș. O auzeam, când mai crescusem puțin, vorbind la telefon cu fra­ții ei, ungurește, limbă din care eu nu știu nici mă­car un cuvânt. Odată, când aveam vreo 14 ani, bu­nica Olga m-a dus la Sighet să-mi cunosc ramura de familie din partea ei. Vor­beau toți stâlcit ro­mânește, iar, între ei, doar în maghiară. Singura amintire plă­cu­tă de atunci a fost Cimitirul vesel de la Săpânța, la care tot mamaie Olga m-a dus. Cu inscripțiile lui vesele, românești.
Bunica Olga este, însă, cea care mi-a explicat sen­­sul fiecărui cuvânt în română, pe care nu-l în­țe­legeam când eram copil. Și, dacă mă gândesc mai bine, limba pe care o vorbesc și o scriu are sen­surile deslușite de ea, atunci, tare demult, când învățam să vorbesc. Aș putea spune că limba mea maternă este limba poveștilor pe care mamaie Ol­ga mi le citea. De altfel, când era tânără și avea deja trei nepoți, Ol­guța, așa cum îi spuneau toți din oraș, era o po­veste în sine. Cu un aer mereu primă­văratec, radiind voie bună și o energie uriașă, era un fel de prințesă a orășelului de pe Olteț. Lucra la primărie, ca dac­tilografă, iar sarcina ei era să bată la mașină scrierile oamenilor deștepți din ju­dețul întreg. O preferau cu toții pe ea, pentru că re­dacta fără greșeală, în ritmul nerăbdător al dictării, cărți științifice sau lucrări de doctorat. Dar asta era înainte de a mă naște eu. Apoi, pe mașina de scris s-a așternut praful. Și o amintire a rămas și talentul ei de a dactilografia. Însă, și de­ve­nită bunică, Olguța tot Olguța era. Vioaie și vor­bă­reață, mă lua de mână când ieșea în oraș și mă du­cea cu ea peste tot, la piață sau la magazinul uni­versal din centru. Dar covorul ei roșu, calea pe care pășea mereu neobosită și di­chisită, era unica străduță din Balș, pră­fuită și ne­asfaltată, ce trecea dreaptă și mândră printre casele ce-i răsăreau de-o parte și de alta. Acum, strada s-a pre­schimbat în drum euro­pean, iar, în locul că­suțelor de altădată, au răsărit blocu­rile cenușii, im­personale, ridicate pe vremea lui Ceaușescu. Iar fie­care drum prin orășel, cu bunica Olga de mână, era lung cât o zi de post. Din doi în doi pași, femeia asta sveltă și energică se oprea cu câte cineva de vorbă. Și sporo­văiau și tu­ruiau povești, iar eu n-o lăsam nicio clipă să zăbovească și o trăgeam cu îndărătnicie de mână, nerăbdătoare să ajungem în locul spre care ne-am pornit. Acum, aș mai vrea să merg cu ea pe dru­mul drept și simplu și să mai pot asculta istorioa­rele pe care le depăna pe-atunci. Tot așa cum aș mai vrea ca timpul călătoriei sale să nu se fi sfârșit. Tot mamaie Olga era omul care făcea în locul nostru, al tuturor, treburile simple, omenești. Ea pregătea masa, din rațiile meschine de dinainte de Revoluție. Nu știu prin ce magie reușea să pregătească mese a­tât de bo­ga­te, din­tr-atât de puțin. Și tot ea se trezea, de zeci de ori pe noapte, când e­ram bolnavă, și-mi adu­cea ceai sau apă sau îmi punea o com­presă rece pe frun­te. Ai fi zis că bunica Ol­ga nu avea somn și nu os­te­nea ni­ciodată. Sau, când a­veam nevoie de o în­voire de la școa­lă, tot pe ea o rugam să sune și să vor­beas­că în nu­mele meu. Cu o di­plo­mație rară și o bucu­­rie ne­mai­po­me­ni­tă de a comunica în­tru­na cu oamenii, reu­șea să obțină întotdeauna tot ce voia.
În ultimii ei ani de viață, însă, după un accident vas­cular cerebral, bunica Olga nu i-a mai recu­noscut, o vreme, nici pe mama și tata, nici pe fratele sau verii mei. Singura de care își aducea aminte eram, nu se știe de ce, eu. Când veneam de la fa­cultate și intram la ea în cameră, știa imediat cine sunt, ba chiar nu ui­tase niciun detaliu din copilăria mea, nici din po­veștile citite odinioară, până târziu în noapte. După aproape un an, amintirile i s-au re­întregit. Își recă­pă­tase trecutul și frân­tu­rile din viața apusă. Doar că era atât de sle­ită de puteri, atât de vlăguită și neajutorată, în­cât nu mai putea trăi așa cum știa ea. Sin­gurul drum pe care pi­cioa­rele uscate și tre­murânde o mai purtau era cel din camera ei până-n bucă­tă­rie. Se spri­jinea cu mâinile stoar­se de sevă și cu­loa­re, în care moartea în­cepuse să prin­dă pu­­tere, deja, de pereții ho­lului. Și se strecu­­ra ca o stafie din care viața se scursese mai mult de jumătate. Dar nu o răb­da inima să stea în pat. Se târa, cu pi­cioa­rele slăbă­noage și ne­sigure, atât de viguroase când­va, până în camerele din față, în care stăteam noi, doar ca să vadă ce mai facem.
"Mai vino și pe la mine prin cameră, să mai vor­bim", îmi tot spunea. Avea a­proape 90 de ani, dar min­tea îi era la fel de limpede ca în tinerețe. N-aveam nicio­dată timp să stau cu ea atât cât și-ar fi dorit. Nici să-i ascult poveștile sau să îi spun care mai este viața mea. Se plângea, mai tot timpul, de cât e de slăbită și fără vlagă și fără rost. Și se văieta că o dor dinții, atâți câți mai avea. "Să ai grijă de ti­ne, mamaie! Că nimeni n-o să aibă dacă tu nu ai. Iar eu nu știu cât o mai duc". O lăsam tot mai mult sin­gură pe biata Olga. Viața noastră nu mai trecea prin ca­mera ei. Încăperea în care stătea devenise un sanc­tuar în care moartea își făcea, încet-încet, culcușul.
Au lăsat-o mai întâi picioarele, cele care, altă­dată, băteau orașul în lung și-n lat, de-aș putea spune chiar că strada ce taie localitatea olteană de la un cap la altul e inventată de pașii ei. Și atunci când nu mai putea să se țină pe oasele slăbănoage și sleite, cât să ajungă până la bibliotecă, ne cerea nouă cărțile. Ma­ma sau eu îi duceam, roman după roman, din raf­turile înalte ca munții, din sufragerie, unde Olga nu mai ajungea. Apoi, au lăsat-o și ochii și nicio pe­re­che de ochelari nu o mai ajuta să citească. Atunci cred că s-a terminat cu adevărat viața ei și s-a stins în ea ultima zvâcnire de bucurie a sufletului. Nici glas, parcă, nu mai avea în vremea aceea, mama îi lă­sase un clopoțel lângă pat, ca Olga s-o poată che­ma, la nevoie. Bunica a locuit, toată viața, în odăița aceea, în casa părinților mei, pentru ca noi, nepoții, "să nu creștem cu cheia de gât". Apoi am plecat la facultate, apoi ne-am căsătorit, și eu, și fratele meu. Și ajungeam tot mai rar acasă. "Mai veniți și voi pe la mine, măi mamaie! Că nu se știe câte zile oi mai avea. Să-mi mai spuneți și mie ce mai faceți". Și zilele goneau, una după alta, iar bunica Olga se topea ca o lumânare, iar noi tot mai rar ajungeam să stăm cu ea.
Până când, într-o seară, m-a sunat mama: "A murit Olga. Vino acasă!". Mi-a povestit că s-a stins repede, în tăcere. A tras aer adânc în piept de câteva ori, de parcă și-ar fi făcut curaj s-o apuce pe lungul drum fără întoarcere pe care o pornea. A plecat fără cuvinte. Era tare bătrână! Atât de bătrână, încât toți oamenii din vremea ei erau de mult duși. Orașul, cu chipul lui de acum, nu-și mai amintea nici el de ea. Poate doar stră­duța, prima ei prietenă din Balș, să nu o fi uitat pe Olga, așa cum mer­gea ea, tânără și țan­țoșă și plină de viață, mai întâi la 18 ani, când toc­mai se refu­giase cu familia în Oltenia, apoi la 19 ani, când legăna pri­mul ei prunc, apoi la 45, când mă năs­cu­sem și eu și mă purta peste tot cu ea pe stră­duță. Pe fosta uli­cioa­ră, devenită acum drum european, a por­nit-o și micul nostru alai, ce o con­ducea pe bunica Olga la groapă. O mână de oameni - familia și câțiva cunoscuți. "Păi, cum? Mamaie Olga mai trăia?" - a întrebat, cu mirare, o vecină, când a aflat de ce aveam doliu la ușă. Mai trăia, pentru că o uitase Dum­nezeu, cum se spune. Și o cam uitaserăm și noi, ce-i drept.
Acum, smerită, din sicriu, bunica Olga a depănat ultima ei poveste. O poveste despre oamenii noștri dragi, pe care uităm prea des să-i privim, să-i iubim, să-i ascultăm. Pentru care n-avem niciodată timp, că­rora nu ni se pare important să le facem zilele mai cal­de și mai frumoase. Micul convoi funerar a lăsat-o pe mamaie Olga în criptă, singură-singurică. Așa cum a și trăit, în ultimii ei ani. Câteva lacrimi au curs, câteva lumânări au pâlpâit în adierea vântului, câteva flori s-au așezat sfioase pe mormânt. Măcar ele vor rămâne cu ea! Însoțitoare vii, pe drumul cel lung al morții...

ALINA DINCĂ