SOMNOLENȚA

Andrei Cheran
- Vara, când picotești de căldură, este de înțeles: arșița ațipește. Dar când durează zile sau săptă­mâni, somnolența diurnă poate fi semnul unei de­fec­țiuni, ce nu trebuie trecută cu vederea -

O problemă tiroidiană

Când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni, duce la o înce­ti­nire generală a organismului. Som­nolența poate fi însoțită de o creș­te­re în greutate și de oboseală cro­nică.
Soluția: o alimentație bogată în iod (fructe de mare, sare îmbo­gățită) și consultarea doctorului, dacă si­tua­ția nu se schimbă. Acesta va prescrie o analiză a sângelui.

Efectul secundar al unui medicament

Unele medicamente pentru bo­lile sistemului nervos central (an­xiolitice, somnifere, antidepresive) și decontractoare musculare pot duce la somnolență. Este și cazul unor siropuri împotriva tusei și a anumitor medicamente anti-aler­gice, din familia antihistaminicelor.
Soluția: În primul rând, se va citi prospectul medicamentului res­pectiv, pentru a se vedea dacă som­no­lența este un efect secundar, și se va aștepta o perioadă de timp. În ge­neral, corpul se obișnuiește cu trata­mentul după câteva zile. De aceea nu se va întrerupe fără sfatul me­di­cului.

Un somn agitat

Apneea în timpul somnului, o problemă urinară cu micțiuni frec­vente sau o depresie pot duce la tre­ziri frecvente, de mai multe ori pe noapte. Somnul nu mai este repara­tor, iar oboseala se simte în timpul zilei.
Soluția: nu se vor bea lichide înainte de culcare, dacă există o pro­blemă urinară. Dacă adormiți greu și vă treziți agitați, puteți bea înainte de culcare un ceai de tei. Acționează asupra hipofizei, stimu­lând o se­cre­ție de hormoni ce favo­rizează som­nul. Pe cât se poate, faceți și o siestă în timpul zilei. Douăzeci de minute ajung pentru a recupera somnul pier­dut în noaptea precedentă. Dacă lucrurile nu se îmbunătățesc, mer­geți la doctor.

O digestie inadecvată

După o masă copioasă, orga­nismul trebuie să își mobilizeze întreaga energie pentru a digera. În acest timp, celelalte funcții ale sale sunt încetinite. De aceea, aveți tendința să ațipiți.
Soluția: Trebuie să mâncați în­cet, mestecând bine alimentele îna­inte de a le înghiți, pentru a ușura efortul stomacului. Evitați mesele prea bogate în grăsimi (mezeluri, brânză) și în zahăr, alcoolul, prefe­rând fibrele conținute în fructe și legume. Dacă simptomele persistă peste 15 zile, consultați un doctor.

Lipsa de zahăr

Când nu ați mâncat suficient dimineața sau după un efort fizic, nivelul de zahăr din sânge scade. Rezultatele pot fi: tremurături, ame­țeli, vedere neclară, transpirații reci și somnolență.
Soluția: Se poate încărca organismul cu zahăr rapid (un suc de fructe sau două bucăți de zahăr) pentru a face să crească nivelul glicemiei. Mai apoi, veți modifica micul dejun, adăugând zaharuri cu ardere lentă (pâine de orz) și pro­teine (ouă, șuncă). Pot fi consumate și fructe uscate sau banane. Dacă starea de rău nu trece în câteva zile, este mai bine să consultați un medic.