Vara picioarelor

Andrei Cheran
- Niciun chin nu le asuprește mai tare decât căldura: glezne umflate, călcâie crăpate, ciuperci la unghii. Cum să scăpați de ele, aflați mai jos -

Picioare umflate

La sfârșitul zilei, simțiți că pantofii vă strâng. Fără îndoială, picioarele dumnea­voastră s-au um­flat din cauza căldurii, fie de la prea mult mers, fie de la faptul că ați stat jos prea mult timp.
Sfatul medicului. Umflăturile sunt de cele mai multe ori legate de o insuficiență circulatorie. Unele vene ale picioarelor sunt dilatate, iar siste­mul de valve care facilitează întoar­cerea sângelui nu funcționează per­fect. Pentru a rezolva acest lu­cru, exis­tă câteva soluții. În primul rând, practica­rea dușului scoțian pe pi­cioa­re și pe glezne (alter­narea apei calde cu cea rece), sfârșind totdeauna cu apă rece, cel puțin un minut. Mai apoi masarea picioarelor, de jos în sus, spre direcția inimii, folosind o cremă răcoritoare, cu mentol. În sfâr­șit, fa­ceți o baie de picioare, punând în apă un pumn de sare marină. În plus, pu­teți purta ciorapi com­presibili până pe pulpa pi­ciorului (trei sfer­turi), dacă îi suportați pe timpul verii.

Călcâie uscate și crăpate

Aveți pielea de pe călcâie așa de us­cată, încât se transformă într-o crus­tă ce seamănă cu o copită? În ge­neral, problema este legată de niște mi­crotrau­ma­tisme repetate, atunci când piciorul, susținut prost, se lo­vește de încălțăminte.
Sfatul medicului. Alegeți-vă bine încălțările! Dacă purtați sandale, ele trebuie să fie bine legate de laba piciorului prin barete, iar călcâiul să fie aco­­perit. Hidratați-vă bine pielea: veți face o cură de 10 zile, în care veți aplica o cremă grasă în fie­care seară. Călcâiele pot fi unse și cu vaselină sim­plă, după care vă încălțați cu șosete înainte de a vă culca. Dacă există o bătătură dure­roasă, cel mai bine este să mergeți la un medic, pentru că se poate infecta.

Micoza piciorului

Foarte des întâlnite, ciupercile res­ponsabile de micoze pot să se in­sta­leze și între degetele picioa­relor, pe piele sau pe unghii. Ba chiar pot diferi în funcție de zona atinsă. Se iau ușor, când picioarele stau în ume­zeală: la piscină, la dușuri sau în sala de sport ori când transpirați mult. În practică, diag­nosticul nu este prea ușor de pus. Dar dacă mân­cărimea este puternică, pielea se cojește și se în­roșește, unghia se îngălbenește, mi­ro­sul este neplăcut, este vorba desi­gur despre o micoză.
Sfatul medicului. Dacă micoza atinge unghia, în loc să cumpărați un medicament fără efect din farmacie, cel mai bine este să mergeți la medic. Doc­torul va prelua o probă a zonei cu pricina ce va fi examinată în labo­rator. O­biectivul este un diag­nostic cât mai precis, pen­tru a putea fi pre­scris un tratament cât mai bun. Reco­mandat în mod frec­vent, tratamentul sub for­mă de ojă este lung, du­rând cam 6 luni, timp în care unghia își revine complet. Trebuie să aveți grijă să nu folosiți oja și la unghiile sănătoase.
Dacă micoza se stabilește între degetele de la picioare, ea trebuie tratată rapid, pentru că altfel se întinde. Duceți-vă la medic, care vă prescrie un antifungic. Picioarele trebuie spălate cu săpun și șterse între degete cu un prosop folosit doar în acest scop. Trebuie evitată și transpi­rația excesivă și încălțările din materiale sin­tetice. Fiți atenți, re­cidivele sunt frec­vente.

Tratarea unei bășici

Bășica este o arsură de gradul în­tâi, datorată frecării repetate a piciorului în timpul mersului, în general, deasupra călcâiului sau pe degete. Ea este provo­cată de cele mai multe ori de purtarea unor încălțări prea strâmte sau noi.
Sfatul medicului. Dacă nu se spar­ge singură, este reco­mandat să spar­­geți dvs. bășica cu un ac de seringă steril, lăsând pielea desprinsă deasupra, ca să nu rămână carne vie. Locul trebuie dezin­fectat și pansat.­­