Boli despre care nu se vorbește

Gilda Fildan
- Vorbim despre câte și mai câte! Însă unele suferințe fizice rămân tabu. Și totuși, ar fi important să nu le trecem sub tăcere -

Dintre cele două sexe, mai înțelepte sunt femeile. De ce? Pentru că, spre deo­se­bire de bărbați, ele sunt inte­resate de medicina preventivă, iar nu de cea care încearcă să repare un rău deja comis. 71% dintre femei merg regulat la gine­colog - nu fiindcă ar suferi de ceva, ci numai ca să-și facă un control. În schimb, bărbații sunt excesiv de optimiști în privința stării lor de sănătate: 86% dintre cei ce aparțin categoriei de vârstă 40-49 de ani o apre­ciază ca fiind bună până la excelentă. Însă, în momen­tul când se lasă convinși să se supună unei investigații de rutină, la jumătate din ei se des­coperă afecțiuni deloc neglijabile.
Dar, deși sunt mai deschise, și femeile au, la rândul lor, anumite rețineri, atunci când e vorba de problemele care le apar în zona intestinală, ana­lă sau genitală. Balonările, bolile cu transmi­tere sexuală sau hemoroizii sunt subiecte jenante, dificil de abordat. Și n-ar trebui să fie așa. Deoa­rece, practicând politica struțului, nu faci decât să permiți simptomelor să se agraveze. Și chiar o neplă­cere aparent minoră, cum ar fi ciuperca pi­ciorului, poate reprezenta, de fapt, semnul de la suprafață al unei afecțiuni interne de mare gra­vitate.

Căderea părului

Ce este rușinos?
Femeile îl pot găsi foarte sexy și pe un bărbat cu chelie. Dovada în carne și oase: actorul ameri­can Bruce Willis. Cu toate aces­tea, numeroși bărbați au sentimentul că le este știr­bită virilita­tea, atunci când începe să li se rărească părul.
Cine suferă?
Dacă numărul de fire căzu­te într-o zi este mai mare de 100, dermatologul va pune diag­nos­ticul de alopecie difu­ză (eflu­viu). Băr­bații își pot pierde în totalitate podoaba capi­lară, în vreme ce la femei ea devine doar mai puțin dea­să, de obicei în creștetul ca­pului. De multe ori, căderea părului este de­ter­minată gene­tic și se ac­cen­tu­ează în perioa­da preme­no­pauzei. În unele situații, ea poa­te fi cauzată și de o tulburare a siste­mului imu­ni­tar.
De ce este important să se consulte un medic?
Din păcate, împotriva unei alopecii ereditare nu se poate face mare lucru. Dar se pot lua mă­suri, atunci când părul cade din alte cauze: o micoză a scalpului, o disfuncție tiroi­diană sau o carență de fier.
Ce ajută?
Odată ce medicul dermatolog a identificat cau­za, pacientului i se va reco­manda o terapie. Cu cât ea este începută mai devreme, cu atât mai mare va fi șansa de a "salva" firele de păr rămase și de a recupera o parte con­sistentă din cele pierdute. În ce privește alopecia genetică, studiile au confirmat eficiența substanței active Mino­xidil, introdusă în formula unei loțiuni de păr. Și Finasterid, prescris în exclusivitate bărbaților, stopează sau cel puțin reduce căderea părului.

Ciuperca piciorului și a unghiei

Ce este rușinos?
Apar mân­cărimi în spațiile dintre degetele de la picioare și pielea se descuamează.
Cine suferă?
Aproximativ o treime din populația țărilor dezvol­tate are onicomicoză, băr­bații mai frec­vent decât femeile. În mod deosebit sunt afectați sportivii, fiind­că ei merg deseori desculți și transpiră în încălțămintea lor de sport, iar căldura umedă favorizează înmul­țirea ciuper­cilor. De asemenea, infecțiile fungice se întâlnesc la 70% dintre diabetici.
De ce este important să se consulte un medic?
Ciuperca piciorului și cea a unghiei sunt in­fecții cronice. Dacă nu sunt tratate, ele se extind pe arii cutanate din alte zone, ca laba piciorului sau fața.
Ce ajută?
Când boala se află în stadiu inci­pient, o puteți trata foarte bine și singuri, cu un antimicotic cum­părat de la farmacie (de exemplu Lamisil sau Canesten). Contra oni­comicozei vă ajută un lac incolor care conține ci­clo­pirox. Dacă mi­coza s-a agravat în timp, medicul va în­depărta unghia bol­na­vă. Tratamentul extern este dublat de unul in­tern, cu tablete. Cea mai nouă metodă: dis­trugerea sporilor ciu­per­cii cu laser. Ca măsură de prevenire, n-ar trebui să umblați niciodată desculți la ștrand și în camerele de hotel. Păstra­ți-vă picioa­rele mereu uscate și purtați pantofi de mărime potrivită, pentru a evita formarea de bă­șici, calo­zități și fisuri.

Balonările

Ce este rușinos?
Balonările devin ex­trem de neplăcute, a­tunci când ne aflăm în com­pania altora. Numai copiii se amuză dacă se întâmplă să scape gaze în timp ce tu­șesc.
Cine suferă?
Multe milioane de eu­ropeni au de-a face cu sindromul de colon irita­bil, care se manifestă prin balonări, gaze, crampe și diaree.
De ce este important să se consulte un medic?
Balonările pot fi provocate de o afecțiune in­flamatorie cronică a intestinului, ca boala Crohn, de o intoleranță alimentară, de pildă la fructoză și lactoză, sau de o alimentație greșită.
Ce ajută?
Ținând o evidență zilnică a hranei consumate, veți depista în cele din urmă alimentele care nu vă priesc. Adesea, pacienții cu colon irita­bil se simt bine dacă adoptă o alimentație bogată în fibre, ceea ce înseamnă multe produse din ce­reale integrale, fructe și legume. Și ceaiurile de anason, chimen și fenicul, de roiniță și anghinare, amelio­rează balonările. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii germani, preparatele cu smirnă sto­pează diareea și flatulența, datorită acțiunii lor antiinflamatoare.

Uscăciunea vaginului

Ce este rușinos?
Multor femei li se pare stânjenitor să mărtu­ri­sească ginecologului sau unui partener nou, fap­tul că nu se umezesc în timpul actului sexual.
Cine suferă?
De regulă, femeile care iau pilule anticoncepționale cu concentrație redusă nu-și asigură un aport sufi­cient de estrogen. Con­se­­cința: epiderma vagi­nului și mucoasele ve­zicii urinare și ale uretrei se subțiază și sunt mai slab irigate cu sânge. Din această cauză, vaginul este mai puțin umed și există ten­din­ța de apariție a unor leziuni. Alte explicații posibile: stresul, problemele din viața de cuplu, hipertensiunea, diabetul, fluctuațiile hormonale din timpul gravidității și din perioada ulterioară, ca și din premenopauză.
De ce este important să se consulte un medic?
Femeile au deseori dureri la contactul sexual, precum și senzații de mâncărime și arsură. Crește și riscul de infecții vaginale. Și nu în ultimul rând, au de suferit atât stima de sine, cât și relația dintre parteneri.
Ce ajută?
Cu acordul medicului ginecolog, ar putea fi utilă renunțarea la pilula contraceptivă. Gelurile cu acid lactic, destinate igienei intime (de exem­plu, cele din gama "Sebamed") stabilizează pH-ul pielii. În zilele menstruației, ar fi indicat să se folosească mai curând absorbante decât tam­poane, deoarece usucă mai puțin. Cremele hidra­tante și suficient de grase pentru îngrijirea pielii din zona intimă (ex. Vagisan) neutralizează acidi­tatea na­turală a vaginului. Alături de medica­men­tele cu estrogen, există și numeroase preparate fără hormoni, care conțin în schimb acid hia­luronic (ex. KadeFungin).

Transpirația

Ce este rușinos?
Petele vizibile de tran­spi­rație de la subsuori, stinghereala de a da mâna cu cineva, fiindcă ai palmele umede, picioarele urât mirositoare, ex­puse la ștrand ... De fapt, tran­spirația este inodoră. Ea începe să miroasă abia în clipa când întâlnește bacterii pe su­prafața pielii. Iar acesta este într-adevăr un lucru deza­greabil.
Cine suferă?
Transpirația este nor­mală și utilă, ea ne men­ține corpul la temperatura opti­mă de funcționare. Stresul, sta­rea psihică, variațiile secrețiilor hormonale, alimentația, greuta­tea cor­po­rală, deprinderile coti­diene - există numeroși factori care influențează modul cum transpirăm, cât de rapid și cât de abundent. Unele persoane trans­piră însă exagerat. În limbaj medical, feno­menul poartă denumirea de hiperhidroză. Ea se poate manifesta încă din tinerețe (hiperhidroză primară) sau începând abia din preclimacteriu (hiperhidroză secundară).
De ce este important să se consulte un medic?
La o hiperhidroză, atât sistemul nervos sim­patic, cât și acetilcolina, neurotransmițătorul prin intermediul căruia se produce stimularea glan­delor sudoripare, sunt hiperactive. Acest dezechi­libru poate fi tratat.
Ce ajută?
Antiperspirantele care conțin clorură de alu­miniu reduc transpirația excesivă din zona sub­axi­lară. Însă: aluminiul din compoziția deodoran­telor este suspectat că ar declanșa cance­rul de sân (nu numai la femei, ci și la bărbați!). De aceea, v-am sfătui să preferați deodorantele ecologice, ca de pildă, cele cu esențe de citrice sau de tran­dafir, de la Weleda. Alte posibilități de stopare a transpirației sunt cremele cu atropină, extractele de salvie sau re­mediile homeopate obținute din tinctură de Pilocarpus pennatifolius, un arbust de pe continentul sud-ameri­can. Transpirația picioa­relor poate fi prevenită cu o baie călduță la pi­cioare, în care se dizolvă cam patru lin­gurițe de bicarbonat de so­diu. Se pot face băi la picioare și cu sos de roșii, chimen, cenușă sau coajă de stejar. Pentru reducerea transpirațiilor din perioada pre­menopauzei, care la une­le femei sunt de-a dreptul insuportabile, se recomandă un extract de cimi­cifuga racemosa, o plantă originară din America de Nord. În cazuri extreme, medicii injectează subaxilar toxină botulinică, rezolvând astfel pro­blema pentru câteva luni, sau chiar se decid pen­tru o intervenție chirurgicală, prin care se extirpă glandele sudoripare.

Hemoroizii

Ce este rușinos?
Atât bărbaților, cât și femeilor, le vine greu să vorbească despre problemele lor din zona anală și genitală.
Cine suferă?
Structura hemoroidală, formată din vase de sânge și țesut de susținere, are un rol important: ea astupă capătul intes­tinului, care altfel ar ră­mâne deschis către ex­terior. Însă țesutul poate slăbi din cauza unei presiuni prea mari la defe­cație, a constipației cronice, după o sarcină sau oda­tă cu înaintarea în vârstă. Aproape jumătate din femeile gravide au probleme în zona anală.
De ce este important să se consulte un medic?
Hemoroizii pot provoca sân­gerări, mâncărimi, eliminare de mucus și o sen­zație neplăcută de apăsare. Ei nu se amelio­rează de la sine, ci dim­­potrivă. Nu trebuie igno­rat nici faptul că în spa­tele lor se pot as­cunde boli grave, cum ar fi un can­cer de colon. De aceea: mer­geți imediat la medic!
Ce ajută?
O alimentație bogată în fibre, evitarea sedentarismului și con­su­mul corespun­zător de lichide contribuie la prevenirea consti­pației. Toaleta după defecație se face cu apă caldă, fără săpun. Când simptomele sunt mai ușoare, ele pot fi adesea eliminate cu ajutorul unor unguente, supozitoare sau băi de șezut cu decoct din coajă de stejar. Toate acestea reduc inflamația și au efect analgezic. Renunțați la hârtia igienică, în favoarea spălatului cu apă. Dacă boala a ajuns într-un stadiu avansat, vasele hemoroidale dilatate sunt îndepăr­tate chirurgical. Este o operație minoră, care nu necesită internare.

Impotența

Ce este rușinos?
Incapacitatea de a avea o erecție normală este unul dintre cele mai mari ta­buuri. Altădată, bărba­ții așteptau până la 18 ani înainte de a avea cura­jul să se adreseze unui medic. Chiar și în zilele noastre, ei stau pe gânduri cam doi ani.
Cine suferă?
Milioane de bărbați, cu vârste cuprinse între 30 și 80 de ani au o disfuncție erec­tilă, adică penisul lor nu devine suficient de rigid pentru a susține un raport sexual, iar această si­tua­ție se prelungește pe durata a mini­mum șase luni. Cauzele pot fi: stresul, calitatea precară a som­nului, oxigenarea defec­tuoasă, diabetul, modifi­cările hor­mo­nale sau slăbirea musculaturii.
De ce este important să se consulte un medic?
"Pe lângă funcția lui sexuală, pe­nisul reprezintă și un sistem de aver­tizare", explică specialiștii. "Dacă tul­burarea erectilă provine dintr-o insufi­ciență circulatorie, este foarte pro­babil ca, patru până la opt ani mai târziu, să se producă un infarct." Problema tre­buie considerată o urgență și dintr-un alt motiv: cu cât trece timpul, cu atât țesutul slăbește mai mult.
Ce ajută?
Chiar dacă sună paradoxal: o acti­vitate sexuală mai in­tensă! Dacă nu există o cauză internă, muscu­la­tura penisului poate fi antrenată cu un pro­gram de exerciții speciale. Tre­buie verificate și ținute sub control glicemia, nivelul colesterolului și al tri­gliceridelor, tensiunea arterială. Injecțiile sau gelul cu testosteron com­­­pen­sează eventualul defi­cit hormonal. Erecția poa­te fi susținută prin me­di­­camente administrate oral sau prin injecții în corpii ca­vernoși ai penisului.

Depresia

Ce este rușinos?

Și dezechilibrele psihice, cum este depresia, continuă să fie un mare tabu. Deși tot mai mulți actori, cântăreți și sportivi de prim rang consimt astăzi să-și dezvăluie proble­mele sufletești. To­tuși, pentru numeroși suferinzi, a vorbi deschis despre boala lor înseamnă a ac­cepta un stigmat public. Ei se tem că își vor pierde locul de muncă și vor fi părăsiți de prieteni.
Cine suferă?
Alături de infarct și cancer, depresia se situea­ză printre afecțiunile cele mai frec­vente. Preva­lența ei în fiecare dintre țările euro­pene se ridică la o medie de circa patru milioa­ne. Potrivit statis­ticilor medicale, un european din zece se con­fruntă cu cel puțin un episod de de­presie în de­cursul vieții lui. Pacienții sunt supuși unor ade­vărate torturi lăuntrice. Ei resimt un imens gol sufletesc, uneori însoțit de o anxietate perma­nentă. Nu se odihnesc bine noaptea, își pierd pofta de mâncare, sunt apatici și lipsiți de spe­ranță.
De ce este important să se consulte un medic?
De regulă, o depresie netratată nu se amelio­rează de la sine. Crește riscul de sinucidere, ca și probabilitatea de a dezvolta boli organice severe (de exemplu cancer).
Ce ajută?
Odată ce a fost diagnosticat cu depresie, pa­cientul ar trebui să beneficieze neîn­târziat de asistență calificată. În majoritatea cazu­rilor, tra­tamentul asociază medicația antidepresivă cu ședințele de psihoterapie. Din păcate, se con­stată adesea că bolnavii tind să abandoneze trata­mentul pe parcurs, în momentul când au impresia că starea lor s-a îmbunătățit. Pentru a produce efecte de durată, medicamentele trebuie luate timp de mai multe luni.