A opta minune a României: pădurile de fag

Ciprian Rus
Delegația țării noastre la cea de-a 41-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial de la Cra­co­via a obținut, săptămâna trecută, o uriașă vic­torie pentru România, reușind să în­scrie în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pădurile virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Do­mogled-Valea Cernei (Caraș Seve­rin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul secu­lar Șinca (Brașov), Codrul secular Slătioara (Su­cea­va), Groșii Țibleșului și Strâmbu Băiuț (Maramureș).

Deși propunerea inițială a organizatorilor fusese, până în ultimul moment, aceea de amânare a unei decizii, pentru obținerea de noi date, delegația României, condusă de fostul ministru al Culturii, se­natorul Vlad Alexandrescu, a dus o intensă acti­vitate de lobby, astfel încât a reușit să-i convingă pe re­pre­zentanții celor 21 de țări din Comitetul Pa­trimoniului Mondial, să accepte înscrierea pădurilor de fag din țara noastră în Lista Patrimoniului Mon­dial. "Este o mare victorie pentru conservarea pă­du­rilor de fag din România, o lovitură hotărâtoare dată tăierilor de păduri ilegale și un mare pas îna­inte către a obliga autoritățile românești la îm­bu­nă­­tățirea managementului pădurilor, un capitol ne­glijat sau supus de-a lungul anilor unor nenu­mă­rate abuzuri", a comentat, imediat după decizia Co­mitetului, senatorul Vlad Alexandrescu.
La rândul său, din postura de secretar executiv al Convenției ONU pentru Diversitate, fostul mi­nistru al Mediului, Cristiana Pașca Palmer, care a avut un rol important în susținerea "dosarului fă­getelor", s-a bucurat nespus de succesul obținut la Cra­covia. "Iată o veste extraordinar de bună, în ocea­nul de vești proaste care domină spațiul public românesc de la începutul anului, legat de măsurile nefericite luate de actuala guvernare, pe zona protecției mediului. Mă bucur enorm că eforturile pe care le-am depus anul trecut în Guvernul Cioloș, împreună cu secretara mea de stat pentru Păduri, Erika Stanciu, de a pune sub protecția UNESCO o parte din frumoasele păduri virgine ale României, au fost acum încununate de succes. Recunoașterea de către UNESCO a valorii de «patrimoniu mon­dial» a pădurilor virgine din România este un mare motiv de mândrie, dar și o mare responsabilitate, atât pentru cetățenii României, cât și pentru cei care cârmuiesc țara și care trebuie să se asigure că protecția acestor păduri va fi totală!".
Până în prezent, Patrimoniul Mondial UNESCO in­cludea în lista sa șapte obiective din România: Delta Dunării, așezările săsești cu biserici forti­ficate din Transilvania, Mănăstirea Horezu, bise­ricile pictate din nordul Moldovei, Cetatea Sighi­șoara, bisericile de lemn din Maramureș și fortă­rețele dacice din Munții Orăștiei. Urmează acum pădurile de fag și, să sperăm, cât de curând, și Roșia Montană.