ARTmania 2017

Dana Ene
- După ce Timișoara și-a deschis porțile pentru jazz, Sibiul dansează în ritm de rock. Vara muzicilor nebune a început -

România în festival
Vă place rockul simfonic, progresiv, heavy, sau îl preferați pe cel clasic? Dacă ajun­geți în cetatea Cibinului, la cea de-a 12-a ediție a Festivalului ARTmania, veți putea asculta timp de două zile (28-29 iulie) toate stilurile de rock, în concerte susținute de artiști cunoscuți, fa­voriți ai marilor festivaluri internaționale, vi-i spu­nem pe toți, ca să aveți de unde alege: Tarja (Fin­landa), Lacuna Coil (Italia), Riverside (Polo­nia), Beyond the Black (Germania), You And Me At Six (Anglia), Devin Townsend Project (Cana­da), Walkways (Israel) și COMA (România). Dar, starul incontestabil al festivalului este soprana fin­landeză Tarja Turunen, care s-a lansat pe scena muzicală internațională alături de trupa Nightwish.

"Iubesc Sibiul, dar mai ales pe oamenii de aici"

În vârstă de 39 de ani, Tarja Turunen a fost invitată să cânte în țara noastră de multe ori. Prima dată a venit la noi pentru că are în România susți­nători consacrați, împreună cu formația Nightwish, iar după ce trupa a "divorțat", a cântat pe scenele ro­mânești singură. Dacă vă numărați printre fanii artistei, știți că despărțirea ei de trupa Nightwish, petrecută în 2005, nu a fost amiabilă. Tuomas Holo­painen, fostul ei coleg de la școală, alături de care întemeiase formația în 1996, pe când aveau doar 19 ani, a anunțat-o pe Tarja scurt, fără menajamente, printr-o scrisoare deschisă, că nu mai este membră a formației Nightwish, imediat după ultimul lor concert din cadrul turneului mondial "Once Upon a Tour". Pricina? Tarja a fost acuzată de egoism, lă­comie și aere de vedetă. Cei doi scoseseră îm­pre­ună cinci discuri până atunci, începând cu "Angels Fall First" (1997) și terminând cu "Once" (2004) - cel mai bine vândut album al trupei. S-au des­părțit în plină glorie, o glorie datorată în mare mă­sură chiar Tarjei, care s-a simțit ne­dreptățită și umilită de modul în care fusese pusă pe liber de colegii de trupă, mai ales că reputa­ția ei încasase o lo­vi­tură, în urma acu­za­țiilor aduse de fos­tul ei partener de scenă. A reușit, to­tuși, să treacă peste impas, mulțumită fa­nilor ei fideli, ca­re au susținut-o cu devo­tament. "Nu mi-a fost ușor s-o iau de la capăt. Ce s-a în­tâmplat cu Night­wish m-a marcat profund... Mi-am pierdut încrederea în oameni și a fost foar­te greu să reînvăț să lucrez în echipă. Și chiar am avut nevoie de o echipă care să mă ajute să compun cântecele și-apoi să le înregis­trez. Acum, privind înapoi, realizez că multe lucruri le-aș fi putut face altfel, dar evenimentele acelea trecute m-au transformat în artistul care sunt azi. Mi-am găsit, până la urmă, stilul potrivit, și am învățat cum să-mi produc singură discurile, ba chiar și să-mi compun propriile melodii", se confesa ar­tista într-un interviu.
Tarja a debutat în cariera solo cu un disc de colinde, "Henkäys Ikuisuudesta" (2006), un album considerat drept muzică clasică, și care pentru tână­ra finlandeză de-atunci a fost o întoarcere la origini, un ecou al multelor clipe petrecute, în copilărie, în corul bisericii din sătucul natal, Puhos. Tarja a început să cânte în strană, la doar trei ani, pentru ca mai apoi, la 6 ani, să in­tre în corul bisericii. Până să ajungă să îmbrățișeze muzica rock, alături de Nightwish, ea a stu­diat canto și pian. Nu a renunțat însă nici la rock, drept dovadă, albumul "My Winter Storm" (2007).
Marele atu mu­zical al Tarjei este vocea ei cristalină și ușurința cu care tre­ce de la ritmuri de rock la muzică clasică. Supranu­mi­tă, pe bună dreptate, "regi­na rockului sim­fo­nic", finlan­de­za a strălucit în 2010, într-un extra­or­dinar duet cu Alice Cooper, dar a cântat și alături de legendarii Scorpions. ?n 2015, ea a "reci­divat" cu un disc de muzică clasică, inti­tulat "Ave Maria - En Plein Air", iar anul trecut a lan­­sat două materiale rock noi: EP-ul "The Brigh­test Void" și albumul "The Shadow Self" - foarte apre­ciate de critică și de fani.
Pe 29 iulie, Tarja își va prezenta în Piața Mare din Sibiu noul album rock, în cadrul unui concert cuprins în cel mai nou turneu al ei, "The Shadows Show". Artista arde de nerăbdare să se reîntâl­nească cu fanii români: "A fost pentru mine o imen­să bucurie să fiu invitată la Sibiu de-a lungul timpului, atât pentru concerte clasice, cât și pentru cele de rock. Iu­besc acest oraș minu­nat, fermecă­torul său Centru Vechi, dar mai ales pe oamenii de aici! Sunt foarte în­cântată să revin pentru Festivalul ARTmania. Pentru mine, România este o țară foarte im­portantă, un loc în care am fost în­tot­dea­una întâmpinată cu mul­tă căldură, pe ori­unde am cântat. Ceea ce am primit de la fanii români este extraor­di­nar! Vă mulțumesc tuturor! Abia aștept să fiu din nou alături de voi!", spunea ea.
Tarja vorbește cinci limbi străine, adoră vi­nul roșu, citește, visea­ză, meditează și urăște păianjenii. ?n 2003, s-a căsătorit cu omul de afaceri argentinian Mar­­celo Cabuli și au împreună o fiică, pe Naomi. Cei trei au lo­cuit în Buenos Aires până în 2016, când s-au mutat în Spania.
(Bilete pentru Festivalul ARTmania găsiți în rețelele Eventim.ro, myticket.ro și iabilet.ro. Un abonament valabil pentru două zile costă 230 lei, iar un bilet pentru o zi costă 140 lei.)