Răspuns pentru ELENA - București, F. AS. nr 1269 - "Nu mai suport tulburările date de menopauză"

Redactia
Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0721/617.165

În viața unei femei, menopauza poate constitui o etapă destul de dificilă, însoțită de dezechilibre hormonale ce atrag o serie de simptome, încă din perioada de premenopauză, și care pot continua chiar și în cea de post-menopauză. Odată cu îna­in­tarea în vârstă, și me­tabolismul nostru este încetinit, astfel că se recomandă, în primul rând, o igienă alimentară, fără meze­luri, grăsimi nesă­nătoase, pră­jeli, mâncare tip fast food, băuturi carbogazoase, dulciuri etc. De preferat este să aveți o ali­mentație echilibrată, bo­gată în legume și fructe crude, nuci, alune, avo­cado, cereale, pâine integrală, pește etc. Acțiunea antioxi­dan­tă (mai mare decât a cea­iului verde) din produsul Inocell vă poate ajuta să de­pășiți cu ușu­rință această perioadă, susți­nând în același timp și alte funcții esențiale ale organis­mului (este hepato­pro­tector, imunomo­dulator, deto­xi­­fiant, menține sănătatea sis­te­mului circulator, precum și a siste­mu­lui nervos și osos). Kli­makto­plant este un remediu homeo­pat ce poate fi găsit în farmacii, având rolul de a reduce sem­nificativ simptomele de meno­pauză, încă din primele săptămâni de la adminis­trare.
Multă sănătate!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"De ani de zile fiica mea are stomatită"
(Răspuns pentru C.F. - Râmnicu Sărat, F. AS 1222)


Stomatita (sau aftele) sunt o problemă frecvent întâlnită, care afectează între 5-66% din populație. Există o ușoară preponderență la femei, legată de hormonul progesteron. Forma benignă a bolii nu este însoțită de tulburări de sănătate majore și nu prezintă risc la adresa vieții, fiind limitată la nivelul gurii.

Factori de risc
* Stresul psihic - provoacă apariția de ulcera­ții bucale (la examene, de pildă).
* Încetarea fumatului - se pare că renunțarea la fumat poate și ea exacerba ulcerațiile aftoase.
* Traumatisme - cum ar fi mușcatul buzei sau al interiorului gurii, precum și purtarea de aparate dentare.
* Alergii și intoleranță la anumite alimente - lactate, ciocolată și condimente.
* Aditivii prezenți în alimente - în special substanța numită "sodium lauryl sulphate".
* Anumite medicamente - analgezice neste­roidiene (indometacină, diclofenac, ibuprofen), acid alendronic (Fosamax, medicament pentru osteoporoză).
* Tulburări gastrointestinale - boala celiacă, boala Crohn, sindromul de malabsorbție.
* Deficit de vitamine - se regăsește în vreo 20% din cazuri și include deficit de fier, vitamina C și B12.
* Imunodeficiență - SIDA și alte tulburări cu imunodeficiență.

Există trei forme clinice ale stomatitei:
1. Forma minoră - se manifestă la oamenii între 10-40 ani, și reprezintă circa 80% din ulcerațiile aftoase. Sunt între 2-4 mm diametru, au o bază gălbuie, care devine gri, atunci când sunt în curs de vindecare. Se vindecă în 7-10 zile, recidivând la interval de 1-4 luni.
2. Forma majoră - ulcerațiile sunt mai du­reroase, mai mari (până la 1 cm în diametru), se vin­decă în 10-40 zile, recidivează foarte des și se pot solda cu cicatrice.
3. Forma herpetiformă - se manifestă la o vârstă mai înaintată, iar majoritatea celor afectați sunt de sex feminin. Se ma­nifestă prin vezicule (bășici mici, de mărimea unei gămălii de ac), care evoluează rapid în ulcerații punctiforme, ce se pot unii în leziuni mai mari, cu margini foarte neregulate. Sunt foarte dureroase și pot recidiva atât de des, încât par să fie veșnice. Se vindecă în circa 10 zile.
Din punct de vedere al me­dicinei naturiste, ulcerațiile af­toase sunt, adesea, cauzate de căldura patologică de la nivelul tractului intestinal (căldură pa­tologică = inflamații/iritații). Acest lucru ar putea fi rezul­tatul unei alimentații nepotri­vite, care, în procesul de prelucrare eliberează sub­stan­țe care irită intestinul, sau alimentul insuși irită intestinul. La rândul lor, sentimentele ne­gative pot deranja intestinul, fiind ele însele o energie patologică, ce produce iritație.

Abordări naturiste
* Gestionarea stre­sului - Stresul este un lucru inevitabil, mai ales în lumea mo­dernă. Im­por­tantă este atitudinea noas­tră față de situațiile care ar pu­tea fi conside­ra­te stre­sante. Printr-o atitu­dine pozitivă, ne scutim de riscurile la adresa să­nătății noastre, care vin prin acumularea ener­giei negative în corp.
* Meditație, yoga, Tai Qi - ajută la calmare și la echilibrarea interioară, gestionând stresul.
* Rugăciune și iertare - rugăciunea ne ajută să primim forță de sus, pentru întărirea noas­tră în viața de zi cu zi. De ase­menea, iertarea produce un nivel profund al înțelegerii exis­tenței și instaurează pacea sufle­tească, dă­tătoare de bine și opti­mism.
* Dieta - trebuie evitate ali­men­tele cu aditivi și cele puternic pro­cesate, care pot elibera substanțe ce irită intes­tinul. Pe cât posibil, alimentele să fie proaspete.
* Fumatul - deși fumătorii par să aibă un risc redus pentru stomatită ulcerativă, sfatul este, totuși, să nu fumați. Fumatul poate provoca boli precum cancerul bucal.
* Igiena orală - este foarte important să alegeți o pastă de dinți care neutralizează aditivii. În plus, ar fi util să folosiți o periuță moale, pentru a evita traumatizarea mucoasei gurii.
* Mișcarea fizică - crește tonusul general al organismului și îmbunătățește funcțiile digestive.
* Evitarea traumatismelor - de evitat ticurile, mușcatul buzei, de pildă, și de verificat aparatele dentare, pentru a elimina traumatismele provocate pe mucoasele gurii.
* Clătirea gurii - apa sărată, cu un pic de bicarbonat de sodiu alimentar, combate aftele.
* Plante medicinale - ceaiul de mușețel sau de gălbenele, se fac aplicații direct pe ulcere, folosind un pansament sau o bucată de vată. Clă­tirea gurii cu infuzie de salvie ameliorează dure­rile sau un amestec de Aloe vera în apă. Aplicarea de ulei de nucă de cocos sau de cuișoare direct pe ulcerații.
* Mierea de albine - aplicată local, este ex­celentă pentru vindecarea ulcerelor în general.
* Iaurtul - ajută la echilibrarea florei bacte­rie­ne a gurii.
* Suplimente alimentare - cu vitamina C, B12 (în special) sau fier, atunci când se dovedește un deficit. Suplimente cu bacterii, pentru reglarea populațiilor bacteriene intestinale.
* Acupunctura - este foarte utilă. Ajută la eliminarea căldurii intestinale și la reglarea ener­giei stomacului. Punctele utile se află pe meri­dianele Stomac, In­tes­tinul gros și Intestinul sub­țire.
* Homeopatia - este excelentă, pen­tru că se adresează cauzei profunde a bo­lii. Prin­tre medi­camentele fo­losite se recomandă Ar­seni­cum album, Bo­rax și Mercurius so­lubilis.
Stomatita ulcera­tivă poate fi semnul unor boli interne gra­ve! Este necesar să se consulte atât un medic stomatolog, cât și un specialist în bolile interne (gastroenterolog), astfel încât să fie eliminată posibilitatea pre­zenței acestei boli.
Vă urez succes!