Au venit americanii!

Cristian Curte
De câte ori am întâlnit foști deținuți politici și am stat de vorbă cu ei, un laitmotiv revenea mereu în dialoguri.

Toți, dar absolut toți, aveau un regret amar: că nu veniseră americanii să ne salveze țara de ruși. Cu gândul la imi­nenta venire a lor au luptat trupele de par­tizani din munți, cu aceeași speranță în suflet i-au așteptat orășenii și bieții țărani, peste care avea să se năpustească hidra co­lec­ti­vizării.
Americanii au întârziat, iar noi am coborât în bezna istoriei. E în sarcina istoricilor să ne spună de ce SUA nu s-au mai angajat într-un război, care ar fi fost, probabil, al III-lea mondial, după ce abia îl câștigaseră pe cel de-al doilea. Personal, cred că atunci le-am cerut prea mult. Nu puteau, după ce muriseră cu miile pe fronturile Europei, să o ia de la capăt, pentru a-i dezrobi pe cei rămași sub cizmele bolșevicilor. Era un sacrificiu prea mare, pe care poporul american nu l-ar fi acceptat. Un lucru e însă sigur. În cele din urmă ame­ricanii au venit! Și nu oricum, ci cu larmă de arme, care să se audă până la Moscova. "Saber Guardian" s-a numit cel mai mare exercițiu armat al NATO, desfășurat vreo­dată pe teritoriul României: 25.000 de militari, 3000 de blin­date, din 22 de țări. Dintre ei, 14.000 au fost ame­ricani, mare parte proveniți de la bazele din Germania, de unde au mărșăluit timp de două zile spre țara noastră. Scopul declarat al exercițiului a fost descurajarea unui posibil agresor, care ar îndrăzni să atace flancul estic al NATO. Americanii au vrut să arate că vor și pot să își apere aliații. Și au vrut să vadă cum se comportă trupele multinaționale sub comanda lor.
Poate că toate aceste cifre, această uriașă manifestare de forțe, mi se par, în contextul lumii de astăzi, firești. În fond, suntem în NATO, iar dacă ne atacă Rusia, ar trebui să fim apărați. Ei bine, răspunsul nu era așa de simplu în urmă cu trei ani. Vă citez dintr-o declarație a lui George Friedman, președintele agenției de analiză a STRATFOR, supranumită și "CIA privată", pentru că este folosită de autoritățile americane în comunicarea unor mesaje esen­țiale, care nu pot fi transmise fără perdea. În 2014, George Friedman declara pentru "România Liberă" că: "SUA nu vor acționa în forță, la prima chemare a României în următorii ani, dacă va acționa vreodată".
Au trecut trei ani de atunci, și astăzi avem pe teritoriul României 25.000 de soldați ai NATO, din care 14.000 sunt americani, veniți să arate Rusiei că țara noastră va fi apărată. Operațiunea "Saber Guardian" a tradus în blin­date și soldați promisiunea făcută de Donald Trump pre­șe­dintelui român Klaus Iohannis: "Statele Unite res­pec­tă și au respectat articolul 5 (prin care NATO se an­ga­jează să își apere aliații în caz de agresiune ex­ternă). În mod cert, vom fi acolo pentru a proteja".
Cred că deținuții politici își pot dormi în pace somnul de veci: Americanii au venit în România! Și nu oricum, ci pe tancuri.