Povești cu case - Generalul de pe str. Aurel Vlaicu 41

Dumitru Badita
La intersecția Bd. Dacia cu str. Aurel Vlaicu, pe partea dreaptă cum vii din­spre Piața Romană, se află o casă ve­che, pitică, în comparație cu clădirile din jur.

Oricine își dă seama că vila aceasta e construită înaintea tuturor imobilelor care o înconjoară. Blocul care o umbrește a fost ridicat în perioada interbelică, iar reședințele de patricieni din apropiere datează după 1910, anul când a fost deschis bulevardul Dacia. Pe un colț al clădirii se află scris în stuc anul construirii: 1899. Proprietarul a intrat în secolul XX cu miros de var proaspăt în nări. "La veac nou, casă nouă" și-o fi spus bucureșteanul din str. Țărani, cum se numea atunci str. Aurel Vlaicu.
Cine să fi fost proprietarul acestei case? m-am întrebat deseori, trecând pe trotuarul din fața ei. Se află în apropiere de grădina Icoanei, un parc prin care mă plimb adesea. Nu o dată mi-a venit să sun la poartă și să întreb pe oricine mi-ar fi ieșit în în­tâm­pinare, dar ceva m-a reținut. Era teama de a nu mi se răspunde cu ostilitate, cunoscând prea bine, din alte experiențe, reacția chiriașilor sau a noilor proprietari, de câte ori le-am cerut in­formații despre i­mo­bilul pe ca­re-l ocu­pă. Într-o zi, am văzut un bărbat și o femeie care ieșiseră din curte să măture tro­tua­rul. Mi-am luat inima în dinți și i-am întrebat dacă știu cine a fost proprietarul de odi­nioa­ră. "Generalul Lu­pes­cu", mi-a spus fe­meia, în timp ce mă­tura. Apoi cei doi s-au retras în curte și au închis poarta. Aveam un nume și cam atât. Pe planul cadastral din 1911, figurează alt nume: Mișu Ganeși. Nici pomeneală de Ale­xan­dru Lupescu. Pe omul de arme l-am găsit în edițiile din 1904 și 1906 ale "Anuarului Bucu­res­cilor", ca lo­cuind pe str. Scaune, care astăzi co­res­punde cu strada Nicolae Filipescu și jumătate din strada Tu­dor Arghezi. Bucureștiul e labirintic și în timp, nu numai în spațiu. Să-mi fi dat femeia o informație neadevărată? Chiar să nu fi locuit ge­neralul Ale­xandru Lupescu nici măcar un an în imobilul din str. Aurel Vlaicu nr. 41? Eram gata să accept că fusesem tras pe sfoară.

Creatorul armatei României Mari

Scotocind însă prin măruntaiele internetului, am dat din întâmplare peste ediția din 1925 a "Anua­rului Socec al României Mari", vol I. L-am găsit pe Alexandru Lupescu printre membrii Minis­terului de Război, din Piața Valter Mărăcineanu. Generalul era șeful Marelui Stat Major și locuia în casa din str. Aurel Vlaicu nr. 41! Femeia avusese dreptate. Răspunsul ei laconic mă pusese pe o pistă adevărată, de-a lungul căreia am aflat lucruri de-a dreptul fascinante. Așadar, generalul a cumpărat o casă deja construită, nu a edificat una din temelii. Îmi e necunoscut anul achiziției, dar cu siguranță actul cumpărării a fost semnat după 1911. Cine a fost Alexandru Lupescu? Potrivit biografiilor mili­tare, s-a născut în 24 februarie 1865, la Botoșani. A absolvit Școala de Ofițeri de Artilerie și Geniu din București, Școala Specială de Artilerie și Ge­niu și Școala Superioară de Război, fiind șef de pro­moție. Izbucnirea Primului Război Mondial l-a găsit cu gradul de colonel. În 1915, când Ro­mâ­nia se afla încă în neutralitate, Lupescu a fost avan­sat general de brigadă. După intrarea Ro­mâ­niei în război, a fost numit general de divizie, cel mai înalt grad al carierei sale. A fost unul dintre cei mai mari comandanți ai armatei române angajate în lupta cu armatele Triplei Alianțe, pentru unifi­carea țării. După război, s-a ocupat de reorga­nizarea armatei și de învățământul militar. Timp de șapte ani a condus Marele Stat Major. Îl putem considera, pe bună dreptate, creatorul armatei Ro­mâniei Mari.

Un armistițiu cât o capitulare

Intrarea în Primul Război Mondial, în 1916, a fost entuziastă pentru trupele noastre. Trecuseră Carpații, păreau să cu­cerească repede Ar­dea­lul. Riposta arma­te­lor ger­mane și ma­ghiare a produs însă efecte de­zas­truoase pen­tru Ro­mânia. Sol­da­ții noștri s-au văzut ne­vo­iți să se retragă, cu pier­deri gre­le. Ina­micul a cu­cerit sudul țării și a in­trat trium­fător în Bucu­reștiul părăsit de cei mai mulți dintre lo­cu­itori. Armata a orga­nizat o linie de apărare în sudul Moldovei. Acolo s-au dat faimoa­sele bătălii de la Mă­ră­șești, Mărăști și Oi­tuz, sub deviza "Pe aici nu se trece!". Vic­toriile ob­ținute de sol­dații ro­mâni au stopat îna­in­tarea germanilor că­tre inima Moldo­vei. Între timp, în Rusia a izbucnit revoluția bol­șevică și morbul răz­vrătirii s-a răs­pân­dit și printre ostașii ruși care luptau alături de cei români. So­luția unui armis­tițiu a părut bine­ve­nită, mai ales Rusiei, care avea ne­voie de un răgaz pen­tru a-i com­bate pe bolșevici. Mi­siunea sem­nării do­cumentului i-a fost încre­dințată gene­ralului Ale­xandru Lupescu. Mai întâi, în 22 noiem­brie 1917, generalul român, însoțit de trei colonei, l-a întâlnit la Tecuci pe generalul rus Kel­șevski, însoțit de 21 de ofițeri ruși. Cele două delegații au avut sarcina să pună la punct anumite condiții ale armistițiului, înaintea întrevederii cu de­legația germană. În 24 noiembrie, partea româ­no-rusă i-a întâlnit pe ger­mani la Focșani, în casa Apostoleanu. Negocierile au început după-amiaza, la ora 15. Au continuat până a treia zi. În 24 no­iembrie, au fost semnate documentele. Generalul Lupescu a luat sti­loul, a întins mâna și a unduit pe hârtie literele numelui său. Nu avea niciun motiv să fie bucuros. Soldații români luptaseră eroic în Ținutul Vrancei, dar bucuria victoriei se risipise ca fumul și lăsase în loc gustul sălciu al deprimării. România rămă­sese singură în fața lui Mackensen, care continua să stăpânească Bucureștiul.

Generalul și mantia regelui

Ceva miraculos s-a întâmplat însă în cursul anului 1918. Istoria a inversat mișcarea de pendul. Învingătorii de ieri au devenit învinșii de azi. Schimbările în această parte de lume au fost ulu­itoare. Rusia s-a comunizat, iar Imperiul Austro-Ungar s-a destrămat. Transilvania s-a unit cu România. Patru ani mai târziu, regele Ferdinand și regina Maria au fost încoronați ca regi ai României Mari în catedrala ortodoxă din Alba Iulia. Coroana regelui a fost adusă de președintele Camerei Depu­taților, Mihail Pherekide, iar coroana reginei, de președintele Senatului, Mihail Orleanu. Potrivit ritualului, au trebuit aduse și mantiile regale. Cine să-i fi adus mantia reginei? Un general... generalul Ioan Popovici Epure, iar man­tia regelui a fost adu­să pe brațe de un alt general, chiar de... Alexan­dru Lupescu! Omul care sem­nase cu patru ani în urmă armistițiul de la Focșani. Patru ani marcați de două gesturi aparținând aceleiași mâini: mâna gene­ra­lului artilerist Alexandru Lupescu. De două ori s-a întins această mână în istoria României: o dată, ca să lase pe hârtie o semnătură, cât recunoașterea unei înfrângeri, a doua oară, ca să întindă regelui mantia care-i va aco­peri umerii, ca suveran al Ro­mâniei întregite. Isto­ri­cii ar putea numi sec­ven­ța aceasta "sec­ven­ța Alexandru Lu­pes­cu". Generalul a murit în 1934. Avea 69 de ani. Deținuse în inter­belic funcția de șef al marelui stat ma­jor, de senator și de pri­mar al Sectorului de Verde din București. În Car­tea de telefoane a anu­lui 1937, numele lui figura încă la adresa din str. Aurel Vlaicu nr. 41. Casa nu se află în lista imobilelor naționalizate în 1950, dar, cu si­guranță, a fost confiscată de stat. Niciun abonat nu e con­semnat în anul acela în Cartea de Telefoane. Abia în 1958, apare numele unui nou abonat, ace­lași pe care-l găsim locuind aici și în 1970, Florin Vrioni. Nu știu dacă acesta e și numele de familie al ac­tualilor locatari, al femeii care mi-a aruncat între două mișcări de mătură numele generalului. Casa arată bine. Dacă treceți prin zonă, amintiți-vă po­vestea fostului ei proprietar.