Vinetele

Redactia
- Coapte, conservate, prăjite, aceste legume de origine mediteraneană răspund de minune celor mai rafinate gusturi. Vă prezentăm două rețete noi -

Vinete umplute cu două feluri de brânză

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete căr­noase, 5 roșii, 5 cepe, 4 căței de usturoi, 1 legătură pătrunjel, 10 frunze de busuioc, 50 g telemea, 50 g cașcaval ras, 2 linguri pesmet, 5 linguri de ulei de măsline, 15 cl vin alb sec, sare grunjoasă, piper.
Mod de preparare: Spălați vinetele și îndepărtați codițele. Tăiați-le în două (pe lung) și faceți câte 3 crestături în fiecare ju­mă­tate (fără să tăiați coaja). Tur­nați sarea în crestături și lăsați vine­tele să stea circa 20 de minute. * Opăriți 4 roșii, curățați-le de pieliță și tăiați-le felii. Roșia rămasă tocați-o mărunt. Tăiați 3 cepe felii subțiri, iar pe cea de-a 4-a to­cați-o mărunt și puneți-o departe, îm­pre­ună cu roșia tocată. * Zdrobiți ustu­roiul, tăiați mărunt pătrunjelul verde, apoi amestecați-le într-un bol și adăugați piper. * Stoarceți jumătățile de vânătă presându-le ușor, căliți-le sub jetul de apă și ștergeți-le cu un șervet de bucătărie. Puneți pe fiecare vânătă roșiile și ceapa tăiată felii, adăugați amestecul de usturoi și verdeață și turnați deasupra 4 linguri de ulei (repartizat pe fiecare vânătă). * Împrăștiați pe fun­dul unui vas de yena ceapa și roșia (tocate) puse deo­parte, așezați deasupra vinetele, iar la urmă vărsați de jur împrejur vinul alb. Băgați vinetele în cuptorul încins și coaceți-le 50 de minute, udându-le din când în când cu zeamă. Când sunt gata, presărați deasupra telemeaua și cașcavalul ras, apoi pesmetul. Udați-le din nou cu zea­mă și mai lăsați-le 10 minute la cuptor să se gra­tineze. Serviți-le imediat. Sunt delicioase, alături de ouă - ochiuri sau moi.

Medalion de vinete cu Mozzarella

Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 vinete, 4 roșii, 2 căței de usturoi, 2 bucăți (bulgări) de Mozzarella, 9 felii de șuncă, 5 fire de tarhon, 5 linguri mari de ulei bun, busuioc, sare și piper.
Mod de preparare: Opăriți roșiile, curățați-le de pieliță, scoa­teți-le se­min­țele și tocați-le mă­runt. Pisați usturoiul, spălați și ru­peți frunzele de tarhon. * Încingeți uleiul într-un vas, căliți în el ro­șiile, usturoiul și tar­ho­nul. Adăugați sare, piper, lăsați să scadă pe foc po­trivit, vreme de 10 minute. * Spălați și tă­iați vinetele în ron­dele de 1 cm. Un­geți-le cu ulei și așe­zați-le pe un grătar. Băgați-le cu gră­­tar cu tot la cuptor (foc potrivit) și lăsați-le să se ru­menească, întorcându-le de câ­teva ori. Scoateți grătarul cu vinete și măriți flacăra cuptorului pentru a se încinge mai tare. * Tăiați Mozzarella felii. Puneți pe fiecare felie de vânătă o lingură de roșii scăzute (lăsați 2-3 lin­guri deoparte pentru decor), o felie de șuncă și o felie de Mozzarella. Băgați din nou la cuptor (pe flacără maxi­mă) grătarul cu vinete și lăsați-l 5 minute. Așezați me­dalioanele pe o farfurie și decorați-le cu roșiile rămase și cu busuioc.

DULCIURI

Sabayon cu fructe de vară

Ingrediente (pentru 4 per­soa­ne): 2 piersici, 2 caise, 200 g cireșe (vișine), 25 cl de vin alb dulce, 120 g zahăr, 5 găl­be­nușuri, 30 g migdale prăjite (rase).
Mod de preparare: Puneți să fiarbă puțină apă, opăriți piersicile, curățați-le de coajă și tăiați-le în sferturi. Despicați în două caisele, scoateți sâmburii și tăiați-le bucăți. Rupeți cireșele (vișinele) în două și scoateți-le sâmburii. Preparați sabayonul: puneți gălbenușurile într-un castron, adăugați zahărul și bateți-le bine cu telul (circa 1 minut). Puneți cas­tronul pe bain-marie (peste un vas cu apă pe foc) și în­corporați puțin câte puțin vinul alb, bătând în­truna, până ce se îngroașă amestecul de ouă, zahăr și vin (circa 5-7 minute, până ce amestecul se ține pe tel). Repartizați sabayonul în patru farfurioare, așezați deasupra fructele și presărați migdalele prăjite (fără grăsime) și date pe răzătoarea mare.