Afecțiunile verii - HERPESUL

Redactia
- Când erupe în jurul gurii, vrei un singur lucru: să scapi de el. Urât, dureros, este favorizat de căldură și de mirosurile, nu întotdeauna plăcute, ale vacanței. În caz că buza începe să se umfle și să vă doară, farmacia naturii vă oferă cel mai rapid ajutor -

Cura internă

Se face în principal cu remedii detoxifiante și stimulente imunitare, precum și cu plante cu efect an­tiviral. Iată câteva din plantele de leac care au aceste proprietăți:
* Sunătoarea (Hypericum per­fo­ra­tum) - are puter­ni­ce efec­te pro­tec­toa­re hepatice, ficatul fiind un or­gan de a cărui sănă­tate de­pinde capacitatea organis­mului de a se lupta cu această boală. În plus, su­nătoarea ad­mi­nistrată sistema­tic are efecte echi­librante psihice excep­țio­nale, îm­piedi­când apari­ția stărilor de ten­siu­ne emoțională care favo­rizează de­clan­șarea erup­țiilor her­­pe­tice. Se admi­nis­trează câte o linguriță de pul­bere de 3 ori pe zi, pe sto­ma­cul gol.
* Tinctura de fructe de soc (Sam­­bucus nigra) - se adminis­trea­ză câte o linguriță de 3-4 ori pe zi, diluată în ju­mătate de pa­har de apă. Are efecte diu­retice, depurative, stimulează tran­­­zitul intestinal și eliminarea toxi­­nelor din organism. De ase­menea, are efecte antivirale foarte puternice, stu­dii recente fă­cute în Israel arătând că anto­cia­nii (substanțe cu rol de pig­ment) din fructele de soc inhibă dez­voltarea virusului herpetic.
* Scoarța de mes­tea­căn (Betula pendula) - se face un decoct com­binat din două lingurițe de scoar­­ță, care se pun la ma­cerat în ju­mă­tate de pahar de apă, de seara până dimi­neața, când se filtrează. Ex­tractul ob­ți­nut se pune deoparte, iar planta ră­masă se fierbe vreme de douăzeci de minute la foc mic, într-un pahar (200 ml) de apă, după care se lasă să se ră­cească și se filtrează. Extractul com­plet obținut se consumă pe parcursul unei zile. Tra­tamentul durează 7 zile și are efecte foarte pu­ter­nice stimu­len­te, imuni­tare și anti­virale, atacând în special virusul her­petic.

Remedii pentru uz extern

* Strigoaia (Veratrum album) - este o plantă extrem de toxică pentru uz intern, dar care, aplicată extern, pe le­ziunile pro­du­se de erup­ția herpetică, are efecte vin­decă­toare ra­pi­de. Se folo­sește ră­­dă­­ci­na uscată, ca­re se maci­nă și apoi se amestecă cu apă până se for­mează o pastă. A­ceas­­tă pastă se în­ve­lește în tifon și se aplică pe zona afec­tată. Apli­cația se reia de câte ori este ne­voie.
* Tinctura de propolis - este un remediu foarte la îndemână și extrem de eficient în comba­terea herpesului, reducând timpul de vindecare de două până la șase ori. Atunci când apar primele semne ale erupției se aplică tinctura pe locul afec­tat, de cât mai multe ori pe parcursul zilei (se pot face și 20 de aplicații pe zi). Cel mai simplu și eficient se face aplicația în­muind degetul în sticla cu tinctură și ungând apoi zona afectată. Dacă tra­tamentul se face la timp și sufi­cient de intens, este foar­te posibil ca in­fecția să nici nu mai apară, decât într-o formă foarte ușoară.
* Rostopasca (Cheli­do­­nium majus) - sucul porto­ca­liu obți­nut prin ruperea tul­­pinilor proas­­pete se apli­că di­rect pe porțiunea de te­gu­­ment afectată de erupția her­petică. Efec­tele sunt ra­pide, viru­sul herpetic fiind dis­trus de principiile active (în spe­cial alcaloizii) conți­nute de ros­topască.

Climatoterapia
Cercetări re­cente au ară­tat că ae­rul ionizat ne­gativ din preaj­ma căde­rilor de apă și a pădurilor de ră­și­noa­se de pe versanții înalți acționează di­rect asupra epi­teliilor, de­ter­mi­nând vin­­de­carea ra­pi­dă a leziunilor her­­pe­­tice și a in­fec­țiilor în general.
Pentru per­soa­nele la care her­pe­sul apare pe fon­dul stre­su­lui și al obo­selii, un efect foarte bun îl are șederea în regiunile cu climat sedativ (cum ar fi cel din stațiunile Bu­ziaș, Olănești, Covasna). Echili­bra­rea emoțională care apare în mod spon­tan în acest me­diu este un mijloc ex­celent de pre­venire a apariției in­fec­țiilor cu acest virus.

Reguli generale de alimentație

În cazul apariției infecției herpe­ti­ce, adoptarea unei alimentații bogate în fructe și legume proaspete și cu cât mai puține alimente grele (carne, pră­jeli, conserve, grăsimi) reduce la ju­mă­tate perioada de timp necesară vin­­de­cării. În schimb, la marii consu­ma­tori de carne și de alimente greu de digerat și care solicită ficatul, pre­cum și la persoanele care consumă frec­vent alcool sau tutun, recidivele la her­pes sunt foarte frecvent întâl­nite, iar vinde­carea se face cu difi­cultate. Iată în continuare câte­va sfa­turi pen­tru a ști să luptăm efi­cient cu această boală:
* Eliminați definitiv toți duș­manii care favorizează recidiva herpe­su­lui, în special carnea (mai ales cea grasă), alcoolul, alimentele boga­te în grăsimi sa­turate (în special prăjeli), ali­men­tele con­servate, ali­men­tele cu adi­tivi sintetici ca­re slăbesc func­ția imu­nitară.
* Adoptați o dietă pre­do­mi­­nant ve­geta­ria­nă, cu cât mai mul­te fruc­te și le­gume proas­­pe­te.
* Evitați să mâncați atunci când sunteți în­tr-o stare de stres pu­ternic, precum și atunci când sunteți foar­te obosiți sau nervoși.
* Atunci când a apă­rut sau când simțiți imi­nența apariției erup­ției herpetice, precum și în momentele în care tra­versați o pe­ri­oadă foarte soli­citantă sau mai stre­santă, adoptați o dietă crudi­voră, din care eli­minați pe cât posibil ali­men­tele bogate în pro­teine.
* Pentru a scur­ta timpul de vin­de­­care, consu­mați cât mai mult ali­men­­­tele indicate contra herpe­sului, pe care le vom enumera în conti­nua­re.

Alimente-medicament:

* Pătrunjelul și mărarul verde - când sunt con­su­mate în mari can­ti­tăți, aces­te două zarza­vaturi sti­mu­­lează pu­ter­nic ca­pacitatea na­tu­rală de apă­rare a or­ga­nismului și gră­besc vinde­ca­rea in­fec­țiilor herpetice.
* Lămâile și grepfruitul - se con­­sumă sub formă de suc proaspăt preparat astfel: se dă prin răzătoare coaja (partea colo­rată) a două lămâi și a unui grepfruit și se combină apoi cu sucul obți­nut prin stoarcerea fruc­­te­lor; se adau­gă trei linguri de mie­re și două pahare de apă; se a­mes­­tecă bi­ne și se lasă să ma­cereze vreme de două ore. Su­­cul foarte aro­­mat și ușor amărui care re­zultă se con­­­sumă nefil­trat, pe par­cursul unei zile. Are o puternică ac­țiu­ne revigo­ran­tă și este un exce­lent tonic hepa­tic.
* Varza și salata verde - au un ușor gust amărui, fiind un excelent stimu­lent și drenor al ficatului. Se consumă sub formă de salată proaspătă, ase­zonată cu oțet de mere și ulei de măs­line, în cantități cât mai mari, mai ales atunci când a apărut erup­ția sau simțim că este foarte posibil să apară.
* Condimentele reci - sunt chime­nul, feniculul, coriandrul, anasonul, menta, care vor fi folo­site predomi­nant în alimen­tație, înlocuind ardeiul iute, piperul, excesul de sare, care sunt factori favorizanți pentru apa­riția aces­tei afecțiuni.
* Usturoiul - este un excelent an­tiin­fecțios și, în plus, mărește imu­nitatea organis­mu­lui. Se consumă 1-2 căței pe zi, pentru a preveni apariția infec­țiilor herpetice.
* Oțetul de mere și mie­re - are o enigmatică proprietate de a grăbi vin­decarea în cazul herpesului, datorată, se pare, ac­țiu­nii sale favorabile asu­pra ficatului. Se consumă zilnic în sa­late sau, pur și simplu, diluat cu apă, câte 2 lingurițe la un pahar cu apă.

Alte remedii

* Cu un bețișor cu vată îmbibat în tinctură de muguri de plop con­centrată, se freacă zona afectată de 3-4 ori pe zi. În două zile, herpesul dispare.
* Se ia un cub de gheață și se freacă ușor în jurul leziunii (nu direct pe herpes), timp de 10-15 minute.
* Se freacă cât mai des zona afec­tată cu o bu­cățică de vată îmbibată cu alcool medicinal sau, pur și simplu, direct cu degetul umezit cu spirt. În maximum 12 ore, dacă se acționează încă de la primele semne, herpesul stagnează.
* Se unge herpesul, de 4-5 ori pe zi, cu seva de la o frunză de aloe vera.
* Se unge locul cu albuș de ou bătut puțin spu­mă, de 6-7 ori pe zi (albușul se ține la frigider).
* De la primele simptome ale apariției unui herpes, se umezește locul cu un tam­pon îmbi­bat în ceai de mușețel, du­pă care se tamponează cu scrum de ți­gară, lăsându-l să se usuce aproa­pe o oră. Rezultatele sunt aproape imediate.
* Câteva boa­be de fasole se coc într-o tigaie (fără ulei), apoi se macină în râșnița de cafea. Se obține un praf fin, care se aplică pe her­pes până când acesta se va usca.