Neplăcerile sarcinii

Andrei Cheran
Pe toată perioada sarcinii, mici neplăceri pot perturba viața cotidiană în starea de bine a viitoarei mame.

Sarcina poate fi însoțită de tulburări diferite, în funcție de fiecare femeie: dureri de cap din cauza modificărilor hor­monale, dureri de spate și oboseală perma­nentă din cauza greutății suplimentare, arsuri la stomac și reflux esofagian ca urmare a presiunii uterului asupra stomacului, constipație și hemo­roizi. Retenția de apă provoacă umflarea picioa­relor și, uneori, furnicături și dureri la brațe. De asemenea, pot să apară varice destul de grave și vergeturi inestetice pe burtă și sâni. Dar nu tre­buie să vă îngrijorați prea tare. Aceste neplăceri nu vor avea nicio consecință asupra sănătății dumneavoastră și a bebelușului, și totul va reveni la normal după naștere. În așteptarea ei, iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă simțiți mai bine.

Combaterea oboselii

Odihniți-vă timp de 30 de minute în fiecare zi. Dormiți cu picioarele puțin ridicate, pentru a favoriza cir­culația sângelui. Vara, ea este pusă la grea încercare. Nu vă învinovățiți că aveți nevoie de odihnă: în timpul sar­cinii, organismul dumnea­voastră este foarte solicitat. Dacă mai aveți un co­pil mic, profitați de siestă, pentru a vă odihni. Dacă nu doarme, puneți-i un film potrivit vârstei lui și priviți-l împreună cu el.
Faceți un pic de mișcare în fiecare zi. O activitate fizică blândă, precum mersul pe jos sau înotul, o să vă dea un surplus de energie. Practicat în mod regulat, sportul o să va ușureze și travaliul în timpul nașterii.

Dezumflarea picioarelor

Picioare umflate: alt neajuns activat de tem­peratura toridă a verii. Activați circulația picioa­relor, alternând băile de apă fierbinte și rece. Apa caldă duce sângele către picioare, iar apa rece favorizează întoarcerea sa. Umpleți două lighea­ne mari, unul cu apă fierbinte, cât puteți suporta, iar celălalt cu apă rece. Introduceți picioarele în apă caldă timp de 3 minute, apoi în cea rece, timp de 30 de secunde. Alternați de șase ori, ter­minând cu apa rece. După baia de picioare, odihniți-vă timp de 10 minute, cu picioarele puțin ridicate.

Prevenirea arsurilor de stomac

Pe măsură ce fătul crește, el pune presiune pe abdomen, în timp ce sfincterul esofagian (valva dintre stomac și esofag) se destinde, sub efectul hormonilor sarcinii. Combinația aceasta favorizează urcarea acidului în esofag, ducând la arsuri neplăcute.
Evitați mesele consistente și țineți o pauză de măcar o oră între ultima masă a zilei și cul­care. Purtați haine ample și încercați să nu vă îngrășați în mod excesiv. Nu vă aplecați prea mult în față. Dacă trebuie să ridicați un obiect de pe jos sau să țineți un copil în brațe, în­doiți genunchii și lă­sați-vă în jos ținând spatele drept.
Mâncați migdale. Compușii lor chimici întăresc sfincterul esofa­gian, limitând astfel refluxul de acid. Fiți atente, totuși, la cân­tar: cu 10 calorii pe unitate, mig­dala este foarte nutritivă. În plus, evi­tați alimentele care destind sfinc­terul esofagian, precum ca­feaua, citricele, prăjelile, menta, mân­cărurile pe bază de sos de roșii, alcoolul.
În cazul în care niciuna dintre aceste sugestii nu vă liniștește, cereți sfatul medicului dumnea­voas­tră. Se poate să vă prescrie un antiacid. Unii dintre ei nu sunt contraindicați în timpul sarcinii, dar este bine să evitați abuzul, care poate dăuna sănătății fetusului.

Combaterea durerilor de spate

Evitați să stați mult timp în picioare, mai ales în timpul ulti­melor luni de sarcină. Pe măsură ce fătul se dezvoltă, articulațiile bazinului dumneavoastră devin mai elastice, provocând dureri de spate agravate de statul în pi­cioa­re. Dacă sunteți, totuși, obli­gate să stați în picioare, încercați să repartizați cât mai bine greu­tatea corpului pe picioare. Dacă o lă­sați pe șolduri, veți supune par­tea laterală a coloanei vertebrale unei presiuni, la nive­lul mușchi­lor lombari.
Dacă stați jos, țineți spatele drept, sprijinit de spătarul scau­nului. Dacă stați la birou, așezați un sprijin sub picioare (un scău­nel).

Liniștirea sindromului canalului carpian

Numeroase femei suferă de furnicături sau de amorțirea dege­telor în timpul sarcinii. Vara, acest fenomen este în parte legat de retenția de apă, ce pune pre­siune asupra nervilor pumnului. Pentru a scăpa de furnicături, faceți exerciții cu brațele și picioarele, timp de 5 minute în fiecare oră. Dacă vă dor palmele, nu le îndoiți, în speranța că o să vă treacă: nu veți face decât să agravați situația.

Limitarea apariției vergeturilor

Aproape toate femeile însărcinate fac ver­geturi - acele striații albe, urâte, uneori roșietice, care brăzdează pielea. Ele se localizează de cele mai multe ori pe abdomen și pe sâni, a căror piele se întinde în timpul sarcinii.
Vergeturile sunt rezultatul ruperii firelor de colagen situate în stratul profund al dermei: așadar, este inutil să cheltuiți averi pentru a încerca să le tratați la nivelul epidermei. Mai bine supravegheați-vă greutatea, pen­­tru a le limita apariția. Din ferici­re, ele au tendința să se atenue­ze odată cu trecerea timpului, deve­nind uneori aproape invizibile.

Prevenirea varicelor

Formarea varicelor este legată de creșterea volumului sanguin ne­ce­sar alimentării fetusului. Și ele se accentuează când afară e foarte cald și devin dureroase. Pentru a le limita apariția, purtați ciorapi speciali pentru sarcină. Mai puteți să aplicați și comprese reci pe picioare. Ameste­cați 6 picături de uleiuri esențiale de chiparos, lămâie și bergamotă într-o ceașcă de extract distilat de hamamelis. Lăsați soluția la răcit cel puțin o oră, la frigider. Ridicați-vă picioarele, înmuiați un prosopel în amestec și aplicați-l pe picioare, timp de 15 minute.
Combinația acestor uleiuri contribuie la con­tractarea vaselor de sânge dilatate și, prin ur­mare, la reducerea umflăturii.

Combaterea constipației

Femeile însărcinate sunt predispuse la con­stipație din motive hormonale. Așadar, consu­mați mai multe fibre. Vara, piața vi le oferă "en gros". Printre alimentele bogate în fibre sunt legumele, cerealele și pâinea integrală, legumele cu frunzele verzi, broccoli și fructele proaspete. Nu uitați să beți 2 litri de apă pe zi.