Un organism de top

Andrei Cheran
- Adoptând un mod de viață cumpănit, o alimentație curată, o acti­vi­tate fizică regulată, o să le permiteți organelor dumneavoastră să își asume la maximum rolul pe care îl au în păstrarea sănătății -

Inima

Solicitați-o, fără să o bruscați. La fel ca și o ma­șină care trebuie condusă din când în când în afara orașului, inima trebuie solicitată în mod regulat. Cei care au făcut mult sport au inima înceată și solidă, dar trebuie își păstreze forma fizică pentru a fi în continuare sănătoși. Ceilalți ar face bine să înceapă și ei să facă mișcare. Acti­vitatea fizică, lipsa fumatului și o alimentație echili­brată protejează acest organ vital. De aceea, trebuie să vă feriți de prea multe mezeluri, prea multe produse de patiserie, de grăsimi și sare în exces, alegând fructele și legumele.

Rinichii

Trebuie se bem multe lichide pentru a-i curăța. Ei rămân performanți timp îndelungat, cu condiția să nu fie supra-încărcați de toxine, luând tot timpul anului medica­mente care nu sunt neapărat nece­sare (diuretice, laxative, antiinfla­matoare). Nu uitați: beți un litru și jumătate - doi litri de apă pe zi, pentru a le asigura o bună filtrare.

Plămânii

Trebuie să respirați pe cât se poate aer curat, și în profunzime. Gestionari ai ener­giei noastre vitale, care scade cu 1% pe an, începând cu vârsta de treizeci de ani, plămânii încep să obosească, mai ales dacă nu respiră aer curat. Respirați profund, de mai multe ori, în fiecare dimineață, cu gea­mul deschis, și ur­cați scările cât puteți de des, pentru a vă păstra capa­ci­tatea respirato­rie. Cu condiția să nu fumați și să evitați at­mo­sfera poluată.

Aparatul digestiv

Supravegheați-vă ficatul. Stomacul și intestinele îm­bătrânesc greu, dar pot să vă o­trăvească viața, dacă nu func­ționează bine. Nu așteptați prea mult și mergeți la doc­tor dacă vă su­pără. Doar ficatul obo­sește cu ade­vărat, o­da­tă cu trecerea anilor, dacă beți prea mult alcool. Nu depășiți două pahare pe zi și faceți cure lungi de apă bună, plată și de izvor.

Creierul


Este un organ care tre­buie antrenat zi de zi. Chiar dacă pierdem neuroni toată durata vieții, vom compensa această lipsă prin an­tre­nament. A face să lucreze creierul (lectură, muzică, cuvinte încrucișate, spectacole) este cel mai bun mod de a-l păstra în formă. Pentru aceasta, tre­buie însă să-l și hrăniți așa cum tre­buie: mâncați pește bogat în Omega 3 de mai multe ori pe săptămână și folosiți uleiuri de semințe de rapiță, de in și de nuci.

Organele genitale

În formă maximă pâ­nă după 50 de ani, merită să le acordați atenția cuve­nită. A avea relații sexuale este cel mai bun mod de a le păstra mult timp în stare de funcțio­nare. Chiar dacă este ne­voie să aju­tați un pic natura, folosind, dacă este nevoie, un lubrifiant in­tim.

Vezica

Păstrați-i buna funcționare. Mai fra­gilă decât se cre­de, ea trebuie protejată încă din timpul ado­les­cenței, dacă vreți să nu aveți pro­ble­me mai târ­ziu. Nu vă ți­neți prea mult dacă trebuie să mergeți la toaletă și nu vă grăbiți când urinați.

Ochii

Protejați-i pe cât se poate de soa­re. Maximă, la vârsta de 10 ani, acui­tatea vizuală are tendința să sca­dă, iar transparența corneei să se di­minueze, devenind uneori opacă. Cât despre cristalin, el își triplează vo­lumul în timpul vieții, ceea ce îl face mai puțin adaptabil, ajun­gând să je­neze vederea de-aproape. Dacă nu putem să scăpăm de miopie de la vâr­sta de 45 de ani în sus, este posibil, în schimb, să ne protejăm de soare cu ajutorul oche­larilor, pentru a scăpa de cataractă și de stricăciunile provocate de înaintarea în vârstă.

Oasele

Mergeți pe jos pentru a le "do­pa". La 30 de ani, sunt cele mai solide. După 40, densi­tatea osoasă începe să scadă, mai ales dacă fumați sau aveți un capital genetic sărăcăcios. Nimic nu este mai bun decât exercițiile fizice regulate, mai ales mersul pe jos. Nu uitați să le hră­niți cu calciu (brânză, lapte, apă minerală) și cu vitamina D.

Urechile

Feriți-le de zgo­mot. Tre­ce­rea anilor le a­fectează mult. Cu toate aces­tea, puteți să le menajați: evi­tați zgomotele excesive și inu­tile, care duc la pierderi de auz ire­cuperabile. Folosiți do­puri de urechi în timpul con­certelor cu muzică prea tare și căști bine re­glate, în timpul plimbărilor.

Mușchii

Întrețineți-vă masa musculară. După 30 de ani, puterea mus­cu­lară începe să scadă, pentru că mușchii încep să se "topeas­că". Aceste stricăciuni pot fi evi­tate dacă sunt evitate regimurile alimentare monotone și dacă ne îngrijim. Alergare, gim­nastică, mers pe jos... Toate sunt bune pen­tru a păstra o masă musculară sufi­cientă și a ne continua activitățile.

Pielea

Hidratați-o în profunzime. Diminuarea strălucirii și primele riduri apar încă de la 30 de ani, mai ales pentru că pielea începe să se usuce. Hrăniți-vă fața și gâtul, în fiecare dimineață, cu o cremă hidra­tantă. Cele care conțin anti-oxidanți (vitamina E, sâmburi de strugure, licopen) frânează îmbătrânirea, iar cele pe bază de vitaminele C și A o toni­fică. Împreună cu acizii grași, ele hidratează în profunzime. Trebuie evitate cu orice preț statul în exces la soare, al­coolul și tutunul.