Ce alimente, la ce boală?

Rodica Demian
- Multe afecțiuni ar putea fi evitate sau, cel puțin, amelio­rate, dacă ne-am alimenta mai sănătos, spun experții. Sună cam sim­plist, dar e o șansă care chiar există. Faceți o încer­care, mizând pe cel mai delicios medicament posibil: mân­care bună și sănătoasă -

Unele boli indică o deprindere greșită

Conform studiilor, circa 3/4 din totalul bolilor sunt cauzate sau accentuate de deprinderi alimen­tare greșite. De multe ori, ajutorul este necesar chiar și când boala s-a instalat deja. Sfaturile care urmează le aparțin unor spe­cialiști.

Dureri de cap, migrenă

Aproape un adult din cinci a suferit - măcar o dată - o criză de migrenă. În ma­joritate, femei. Cauza n-a fost pe deplin lămurită. Se pare că un rol important îl joacă hipersensibilitatea ge­ne­tică a creierului, la stimuli externi - influențele me­diu­lui înconjurător, gălăgie, dar și la dezechilibrul hormonal sau la stres. Există și anumite alimente care pot declanșa atacurile dureroase.

Reguli de bază

* Respectați orarul
Obișnuiți-vă să mâncați zilnic la aceleași ore, să mâncați regulat și să beți cel puțin 2 l de lichide pe zi. Încercați să nu "săriți" peste nicio masă.

* Mâncați seara devreme
Ultima masă ar trebui să fie luată cu cel puțin 2 ore și jumătate înainte de culcare. Dar fără să mân­cați în grabă, ci încet și tihnit.

* Jurnal alimentar
Încercați să descoperiți la ce reacționează dure­ros organismul dvs., și anume - ținând un jurnal "ali­mentar". Printre principalii "suspecți" se nu­mără alimentele care conțin tiramină și histamină: căp­șunile, roșiile, ciocolata, vinul roșu, salamul, brân­zeturile maturate. Evitați, deci, alimentele care declanșează dureri acute de cap.

* Echilibrați nivelul glicemiei
Unii hidrați de carbon (de ex. produsele din făină albă, zahărul etc.) fac să crească și apoi să scadă rapid glicemia. Evitați aceste fluctuații, pentru a împiedica producerea migrenelor. În schimb, produsele din făină integrală, legumele și proteinele vegetale provoacă doar o reacție foarte lentă a nivelului glicemiei.

* Mâncare gătită
Nu vă încărcați organismul în mod inutil cu conservanți sau substanțe pentru accentuarea gus­tului. Renunțați la produsele gata preparate, care conțin o mulțime de adaosuri nesănătoase (E-uri). Mâncarea gătită în casă este cea mai bună.

* Trei mese pe zi
Cei ce suferă de migrenă trebuie să fie atenți la regularitate: 3 mese obligatorii pe zi, dintre care una caldă. În felul acesta, se creează premizele pentru un "cap liniștit". Și dacă totuși vi se face foame între mese, preparați-vă un suc de fructe și de legume, sărac în histamine (de ex. de mere, pier­sici, prune, castraveți, morcovi sau salată verde).

Reumatism

Femeile sunt de trei ori mai afectate de boală decât bărbații. Inflamația cronică a articulațiilor nu poate fi vindecată, dar se poate ame­liora cu ajutorul unui pro­gram alimentar corespun­ză­tor.
În cazul artritei reuma­toi­de este vorba de o boală autoimună, provocată de faptul că organismul își dău­nează, practic, lui însuși. Ce­lule imunitare direcționate greșit identifică drept "duș­man" țesutul somatic (propriu organismului), pro­vocând în mod repetat inflamații la nivelul articu­lațiilor. Cei ce pot face diferența între alimente care stopează și alimente care stimulează infla­ma­țiile și optează pentru alimentele corespun­zătoare își pot ameliora starea de sănătate, cu mai puține medicamente.

Reguli de bază

* Legume și fructe din belșug
Mâncați zilnic fructe (fără să în­tre­ceți măsura) și legume (cât de multe). Anti­oxidanții vegetali sto­pează proce­sul in­flamator. Preparați-le în mod variat - sucuri, salate sau legume că­lite. Și nu vă limitați la 2-3 fructe sau legume preferate, ci profitați de tot ce vă oferă piața în acest sezon.

* Nu uitați de vitamine
Fiți atenți la aportul satisfăcător de vitamine. La bolnavii de reumatism, cel de vitaminele B1 și B6, sau de vi­ta­mina E, este adeseori problematic. Și nu scăpați de sub control nici mag­neziul, cuprul și seleniul. Cei mai buni "furnizori" sunt ceaiul verde, grâul încolțit, cerealele integrale și lintea.

* Carne puțină
Ideal ar fi să consumați carne doar de două ori pe săptămână (mai ales carne de pasăre crescută în gospodării țărănești). Acidul arahidonic existent în carnea și untura de porc stimulează procesele inflamatorii. Și pentru a nu afecta aportul de pro­teine, ar trebui să vă îndreptați atenția spre sursele vegetale ale acestora: de ex. leguminoasele (fasole boabe, mei, linte) și sâm­burii de nucă nesărați (în afară de arahide).

* Grăsimile bune
În metabolism, acizii grași Omega 3 sunt ad­versarii acidului arahidonic (producător de infla­mații). De aceea, ar trebui să consumați zilnic de două ori mai mulți acizi grași Omega 3 (din so­mon, fructe de mare, ulei de semințe de in sau de nucă) decât acizi grași Omega 6 (prezenți în uleiul de floarea-soarelui, de porumb sau de soia).

* Amestec special
Preparați-vă un elixir magic din curcuma, piper negru și ulei de măsline, amestecând pur și simplu ingredientele. Curcumina existentă în curcuma (sea­mănă cu ghimbirul, dar e portocalie), are un efect antiinflamator uriaș. Organismul o asimilează mai bine datorită piperului, iar uleiul de măsline oferă grăsimi nesaturate sănătoase. Turnați puțin amestec peste o mâncare gata preparată.

Diabet de tip 2

În marea majoritate a cazurilor, diabetul apare ca urmare a unui stil de viață nesănătos, dar care poate fi schimbat. Printr-o modificare consecventă a modului de a vă alimenta (și prin mișcare), aceas­tă dereglare metabolică poate fi vindecată în sta­diul incipient. Din cauza unui consum permanent prea mare de hidrați de carbon (zahăr), pancreasul produce întruna o cantitate prea mare de insulină. Și, la un moment dat, celulele somatice devin re­zis­tente, astfel că valorile glicemiei rămân prea ridi­cate, pe durată lungă, afectând vasele de sânge și nervii.

Reguli de bază

* Carbohidrații complecși satură
Cu mulți hidrați de carbon complecși (pâine integrală, orez sau paste făinoase integrale) puteți contracara rezistența la insulină. Organismul are nevoie de timp pentru a-i "dezintegra" și de aceea nivelul glicemiei crește încet. Și fibrele (de ex. tărâțe de grâu) sunt sățioase și conțin foarte puține calorii.

* Proteine împotriva foamei
Combinați - la fiecare masă - alimente care conțin proteine (de ex. carne slabă, pește, produse lactate slabe, leguminoase). Acestea stopează "atacurile" de foame care apar atunci când nivelul glicemiei scade puternic. La proteine, procesul aces­ta se desfășoară foarte lent.

* Evitați consumul exagerat de dulciuri
Printre hidrații de carbon nesănătoși se numără și zahărul. Iar produsele alimentare "de gata" con­țin o cantitate mare de glucoză, sirop de fructoză etc. Multă lume uită că din această categorie face parte și fructoza. Obișnuiți-vă gustul, încet-încet, cu mai puțin dulce și folosiți, cu economie, și edulcorantele.

* Fără gluten între mese
Încercați să luați doar trei mese pe zi (sățioase) și să renunțați la gustările dintre ele. Dacă nu reușiți întotdeauna, optați pentru gustări care nu afectează glicemia - legume (crudități) sau un ou fiert tare.

* Reduceți greutatea
Cel mai important este să dați jos grăsimea de pe burtă. Este dăunătoare pentru sănătate, fiindcă produce substanțe transmițătoare asemănătoare hormonilor, care stimulează hipertensiunea și in­fla­mațiile și care sporesc pericolul de cancer. Miș­cați-vă mult și întăriți-vă musculatura.

* Porții corespunzătoare
Mâncați doi pumni de legume, salată, crudități și ciuperci, la fiecare masă principală. Iar în ceea ce privește garniturile clasice (orez, paste, cartofi, pâine), atât cât încape într-un bol mic.

* Cura cu ovăz
Această abordare (de câteva zile) a modificării modului de a vă alimenta conține multe fibre și pu­ține calorii. Iar ficatul reacționează (durabil) mai bine la insulină.
Puneți pe foc 75 g de fulgi de ovăz (sau tărâțe) cu 1/2 l de apă și după ce dau în clocot, acoperiți vasul cu un capac și lăsați conținutul să "se umfle" circa 5 minute. Adăugați - după gust - ier­buri aromate, ceapă, legume sau fructe de pădure și mâncați acest terci, vreme de 3 zile, dimineața, la prânz și seara. Mai puteți consuma, în plus, 50 g de căpșuni sau de zmeură pe zi, 100 g de praz sau de ciuperci, usturoi și condimente și, de ase­menea, zeamă de lămâie și, la nevoie, edul­coranți. Și beți zilnic minimum 2 litri de apă și de ceaiuri neîndulcite.


(Un dosar complet al problemei găsiți în Asul verde pe luna August.)