Și Ilfovul știe s-adune lume - SUMMER WELL FESTIVAL

Dana Ene
- Domeniul Știrbey din Buftea își deschide din nou porțile pentru muzică -

Trei zile și trei nopți petrecute la umbra unuia dintre cele mai frumoase palate brâncovenești, nu-s de colo. Dacă mai adaugi arborii uriași ai grădinii și iarba verde, unde canicula se va simți mai puțin, ai în față o ofertă ademenitoare de weekend. În ce privește oferta, ea este generoasă și pentru toți: muzici diverse, artiști în vogă, englezi și americani: Interpol, Editors, Glass Animals, Me­­tro­no­my, Birdy, The Bloody Beet­roots, Roose­velt, No­thing But Thieves, The Kills, Honne și Oh Won­der. În ce ne privește, am ales doi reprezentanți ai Marii Bri­tanii, foarte dife­riți mu­zi­cal, dar la fel de ce­lebri.

Editors

Este o trupă britanică formată în 2002, de un grup de prieteni din Birmin­gham. S-au autointitulat mai întâi Pilot, apoi The Pride și Snow­field, până să se de­cidă asupra nu­me­lui Edi­tors. Tom Smith (solist, chi­tarist, pianist), Russell Leetch (chi­tară bas, sinte­tizator), Ed Lay (tobă, per­cuții), Jus­tin Lockey (chi­tară), și El­liott Williams (clape, sinte­tizator, chitară) s-au cunos­cut în timpul facultății de Muzică, la Universitatea Staffordshire. Cum locuiau toți la vremea aceea în Birmingham, unde și-au făcut și debutul prin baruri și pe la terase, au decis să înregistreze trupa acolo. Tom Smith, solistul formației, spunea într-un inter­viu recent: "Orașul Birmingham este foarte impor­tant pentru noi. Acolo am început toată aventura aceasta. Acolo am locuit toți în primii ani ai trupei, acolo am ținut primele noastre concerte și tot acolo am obținut primul nostru contract muzical. Chiar dacă nu suntem toți născuți și crescuți în Bir­min­gham, ori de câte ori suntem întrebați de unde e trupa, răspunsul e același: Birmingham".
Trupa Editors a lansat până în prezent cinci albume, iar două dintre ele au obținut discuri de platină. Albumul de debut "The Back Room" (2005) conține două melodii ce i-au făcut cunoscuți în lumea muzicii indie-rock: "Munich" și "Blood", și a fost nominalizat la premiile Mercury. Așteptă­rile publicului au fost mari pentru următorul lor disc, și pe bună dreptate, căci "An End Has a Start" (2007) a ajuns pe locul fruntaș în topul bri­tanic și le-a adus și o nominalizare la "Brit Awards", pentru "Cea mai bună trupă britanică". Și al treilea album, "In This Light and on This Eve­ning" (2009), a urcat rapid pe primul loc în topuri. Apoi s-au mai domolit, așezându-se rând pe rând la vatră, prilej cu care un membru al trupei, basistul Chris Urbanowicz, a decis să-și caute sin­gur propriul drum. Au mai lansat apoi două discuri: "The Weight of Your Love" (2013) și "In Dream" (2015), care nu au mai repetat însă performan­țele celor dintâi. Dar Editors mai au încă multe de spus, iar timpul lor nu a trecut, căci au în medie 35-36 de ani.

Birdy

Un alt invitat de peste Canalul Mânecii este și tânăra solistă Birdy. Pe nume­le ei real Jas­mine Lucilla Eliza­beth Jenni­fer van den Bogaerde, ea s-a născut pe 15 mai 1996, în oră­șelul Lyming­ton. Iar dacă vă întrebați ce e cu multi­tu­dinea aceasta de nume, veți afla că pe linie maternă, Birdy se înru­dește cu aristocrația brita­nică, bunicul ei, căpitanul John Christopher Ingram Roper-Curzon, fiind al 20-lea baron Teynham, împrejurare care impune unei descen­dente de sex feminin să "moștenească" numele a două străbu­nice. Niște nume pom­poase și deloc potrivite cu copila ce va fi alintată, mai întâi de familie, și mai apoi de prieteni, pentru vocea ei deo­sebită, cu porecla de-alint Birdy (pă­săruică). Fetița și-a pe­trecut anii copilă­riei pe moșia familiei din Lymington și a studiat, în adoles­cență, la Colegiul Brocken­hurst.
A învățat să cânte la pian încă de la 7 ani, de la mama ei, Sophie, care este pia­nistă, și a început să compună propriile me­lodii pe la 8 ani. La 12 ani, în 2008, câștiga competiția "Open Mic UK", în­vin­gând pentru acest titlu, nu mai puțin de 10.000 de concurenți.
Albumul ei de debut intitulat chiar "Birdy" a fost lansat în 2011 și a ajuns rapid pe locul unu, în topurile din Australia, Belgia și Olanda. Avea 15 ani, și lumea începea să i se aștearnă la picioare. Doi ani mai târziu, un nou album - "Fire Within" (2013), ce i-a adus și o no­minalizare la Premiile Brit, pentru "Cea mai bună so­listă britanică", confirma că succesul ei nu este unul în­tâmplător. A pierdut în fața lui Ellie Goulding, dar mai speră că într-o bună zi va obține și această distinc­ție. Anul trecut, Birdy și-a lansat un nou disc - "Beau­tiful Lies", iar concertul ei din România face parte din tur­neul de promovare.
(Festivalul Summer Well 2017 se va desfășura în peri­oada 11 - 13 august, pe Domeniul Știrbey, de la Buftea, foarte aproape de București. Prețul unui abonament este de 340 lei și poate fi procu­rat din rețelele Orange și Eventim. La intrare vor fi disponibile și bilete de o zi, la prețul de 185 lei. Detalii suplimentare pentru cei interesați de cam­pare și transport găsiți pe summerwell.ro.)