Rețete pentru curățarea tenului

Redactia
- Fără o piele curățată în profunzime, produsele cosmetice n-au niciun efect -

Apă rece și oțet

Pentru o piele curată, e suficient să vă spălați pe față, dimineața și seara, cu un amestec de apă minerală și oțet de mere, în proporție de 1:1. Coșurile dispar, tenul devine lumi­nos și catifelat, chiar și fără produ­sele speciale extrem de scumpe.

Cataplasme cu cartofi și mere

* Un remediu ieftin și la-nde­mâ­nă pentru curățarea te­nului îl repre­zintă car­toful crud. Tăiat felii și apli­cat pe față, el în­tinde și limpe­zește pielea, acționând împotriva porilor măriți.
* Și o cataplasmă cu un măr îi face bine pielii, merele conținând pec­tine care sporesc asimilarea apei prin piele. Dați un măr pe răzătoarea de sti­clă și amestecați-l cu 1 lin­gură de făină de amidon. Aplicați pasta pe față și pe gât și lă­sați-o să acționeze circa 20 de mi­nute.

Oțet cu levănțică și arnică

O metodă cunoscută din vremuri de demult și mereu actuală este adău­­­ga­rea unei linguri de oțet, ames­tecat cu levănțică și arnică, la apa de spălat, în caz de acnee și de coșuri inflamate.
Rețeta: Se pun 30 g de vârfuri înflorite de levănțică și 15 g flori de arnică într-un litru de oțet de mere. Se închide bine borcanul (sticla) și se ține 10 zile într-un loc cald, ca să se pătrundă (la o fe­reastră însorită). Se a­pli­că direct, cu o dischetă dema­chiantă, pe coșurile infectate.

Aburi împotriva acneei

Impuritățile pielii, precum coșu­rile, punctele negre sau porii astu­pați, nu sunt doar inestetice: ele se pot infecta. De aceea ar fi bine ca la primele semne să faceți o baie de aburi la față cu mușețel, de două ori pe săptă­mână, pentru desfundarea porilor: opăriți doi pumni de flori de mușețel cu apă clocotită, acoperiți-vă capul cu un prosop și țineți fața deasupra aburilor circa 10 minute. După care scoateți punctele negre.

Cură pentru curățirea sângelui

Ingrediente: 40 g frunze de ur­zică, 40 g păpădie, 20 g scoarță de mălin și 20 g anason.
Modul de preparare: Se opăresc 2 lingurițe de amestec cu 250 ml apă clo­cotită, se lasă să se pătrundă 10 minute și se strecoară. Se beau vre­me de 3-4 săp­tămâni câte 3 cești de ceai pe zi. Cu­răță pielea, din interior.

Alifie contra acneei

Se amestecă, pur și simplu, o lin­gură de nămol cu apă caldă, ceai de mușețel sau apă cu oțet și se apli­că pe față. Conține multe săruri și sub­stanțe minerale și curăță pielea în pro­funzime. Are efect și în caz de ac­­nee sau de afecțiuni inflamato­rii ale pielii, precum psoriazisul și neu­rodermita.
Atenție! Nu înțepați și nu stoar­ceți niciodată coșurile infectate sau furunculele! Este mult mai bine să tamponați zona respectivă cu zeamă proaspătă de lămâie, oțet amestecat cu levănțică sau cu suc de năsturel.