Miracolul din grădina de zarzavat - PĂTRUNJELUL

Redactia
Îl știm atât de bine ca aliment, încât ideea că ar putea fi și medicament ni se pare mai mult o figură de stil. Ba fiert în supe, ba tocat în salate, s-a banalizat prea tare, ca să-l mai poți privi cu respect. Și totuși, va trebui să reconsi­derăm pătrunjelul, acordându-i importanța pe care o merită. Puține medicamente din lume se pot com­para ca efi­ciență cu această legumă, care, corect preparată și adminis­tra­tă, are o acțiune terapeutică intensă. Atât de in­ten­să, încât laboratoa­rele unor universități și firme farma­ceutice presti­gioase din lume l-au luat în studiu, pentru a-i afla tai­nele. Iar ceea ce s-a descoperit despre el merită toată atenția. De aceea, îl vom scoate din supă și-l vom pune acolo unde-i e lo­cul: între miracolele na­turii, care cresc până și în grădina cu zar­zavat.

Ce folosim de la pătrunjel

Totul! Rădăcina este un excelent reminerali­zant, stimu­lent al rinichilor, drenor al ficatului și antiviral. Frunzele și tulpinile neutralizează și ajută la eliminarea toxinelor din or­ga­nism, împrospă­tează respirația, dizolvă și ajută la elimi­na­rea pie­trelor la rinichi și la ficat. Fructele (semințele) de pă­trunjel sunt un puternic tonic digestiv, stimulează puternic glan­dele sexuale și au efecte afrodiziace uimitor de puternice, com­bat alcoolismul. Iată, în continuare, câteva preparate din pătrunjel.

Sucul de frunze

Pentru a obține sucul de pătrunjel verde se mixează o mână de frunze proaspete, la care s-au adăugat patru linguri de apă, după care se lasă ju­mătate de oră la macerat, apoi se filtrează. Licoarea obținută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt obținut din frunze de pătrunjel este un puternic me­dicament, care de obicei nu se adminis­trează singur, ci diluat în puțin suc de rădăcină de morcov. De regulă, se iau de 4 ori pe zi, câte 4-6 linguri de suc de frunze de pătrunjel, diluate în câte un sfert de pahar de suc de morcov.

Sucul de rădăcină

În funcție de mijloacele avute la dispoziție, se poate pre­para în două moduri:
Varianta I - cu storcătorul centrifugal: Este cea mai simplă me­todă și presupune să avem un storcător de fructe centri­fu­gal (cum se găsesc în comerț). Rădăcinile de pătrunjel se spală bine, even­tual frecându-le cu o perie aspră, dar fără a le răzui cu cuțitul, întrucât astfel s-ar pier­de anumite vitamine și en­zi­me prețioase conținute de coa­ja subțire de la suprafață. Du­pă spălare, se taie bucăți, apoi se pun în centrifugă (nu se țin înainte în apă sau la frigi­der). Sucul care rezultă se con­sumă ime­diat sau se pune într-o sticlă cu dop și se lasă la ră­coare. Se bea în maximum 30 de minute de la pre­pa­rare, di­luat în proporția de 1:3 în suc de morcov.
Varianta II - prin tocare urmată de fil­trare ma­nuală: Rădăcinile de pătrun­jel se spa­lă și se taie mă­runt, după ca­re se trec prin mașina manuală de to­cat carne. Pas­ta astfel obținută se fil­trea­ză printr-un ti­fon pus în două, așa în­cât sucul obținut în final să fie cât mai lim­pede. Sucul se pune deoparte, iar reziduul rezul­tat se folosește în scopuri cu­li­nare sau se aruncă. Ad­­ministrarea se face la scur­­tă vre­me (maximum 30 de minute) după obți­ne­rea sucu­lui.

Pulberea

Se obține din semințe de pătrunjel, prin măci­na­rea cu râș­nița electrică de cafea sau prin sfărâma­rea în piuă (urmată de cernere prin sita pentru făina albă). După măcinare, pulberea se păstrează la fri­gider într-un borcan bine închis, pentru a nu se eva­pora uleiurile volatile. Se administrează jumătate de linguriță rasă, de 2-3 ori pe zi.

Cataplasma

Rădăcina de pătrunjel se dă prin răzătoarea fină și apoi se învelește într-un tifon. Se aplică pe locul afectat vreme de 30-60 de minute, după care se în­de­părtează și se lasă pielea să se usuce la aer. De re­gulă, aplicațiile se fac zilnic, vreme de mini­mum 7 zile.

Tratamente interne

* Hepatită virală - studii recente au arătat că pătrunjelul are un neobișnuit efect de combatere a virusurilor care atacă ficatul. Se recomandă așadar bolnavilor de hepatită A, B și C să facă vreme de 4 săptămâni o cură cu suc proaspăt de frunze de pă­trunjel, câte 15 linguri pe zi, luate de preferință pe stomacul gol, înainte de masă.
* Alcoolism - într-un litru de apă se pun patru rădăcini de pătrunjel, coaja de la o lămâie și coaja de la un grep­fruit. Se fierbe tot acest amestec până scade la jumătate, se ia de pe foc și se adaugă două linguri de semințe de pătrunjel. Se lasă aco­perit să se răcească și apoi se filtrează. Se păstrează la frigi­der și se ia de patru ori pe zi câte o lingură din acest preparat, pâ­nă la epuizarea întregii cantități. Acest remediu reduce ne­voia de alcool, înlătură unele se­chele hepatice și nervoase ale alcoolismului, dând chiar o intoleranță la acest drog. Ca palea­tiv contra intoxicației al­coolice acute și a urmă­rilor ei, se consumă mari cantități de pătrun­jel frunze, care se mestecă bine, înainte de înghițire.
* Celulită, acumulare de apă în țesuturi - se face o cură de suc de rădăcină de pătrunjel, mi­nimum trei săptămâni, timp în care se bea un pahar pe zi. Suplimentar, se face un masaj energic pe zonele afectate cu suc de pătrunjel proaspăt.
* Litiază renală și biliară - se bea de trei ori pe zi, înainte de masă cu 1-2 ore, câte un sfert de pahar de suc de pătrunjel (rădăcină și frunze), diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.
* Anorexie - câteva frunze de pătrunjel mes­te­cate înainte de masă trezesc pofta de mâncare și acti­vea­ză digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest zarzavat com­bate grea­ța, fiind de un real ajutor celor cu boli gra­ve, care nu pot mânca din cauza stărilor de greață per­sis­­tente.
* Halenă - pătrunjelul verde mestecat înde­lung dă un mi­ros plăcut respirației, ac­ționează ca un dezinfec­tant excelent asupra căilor respi­ratorii medii și supe­ri­oare. Se recomandă ca tratament celor care suferă de ha­lenă, precum și celor cu boli respiratorii cronice.
* Infecții recidivante, imunitate slăbită - în medicina arabă, pă­trunjelul verde tăiat fin, ames­te­cat cu suc de lămâie, ulei de măsline și puțin us­tu­­roi (eventual câteva felii de roșii), este folosit ca salată ce se administrează celor care au boli infec­ți­oase recidivante. Studii făcute la Univer­si­tatea din Ankara (Turcia) au pus în evidență că a­cest re­me­diu culinar făcut din pătrunjel activează pu­ternic sistemul imunitar și, în plus, combate di­rect foarte multe specii de bacterii și ciuperci para­zite.
* Boală canceroasă - salatele cu mult pă­trun­jel și sucul de frunze și ră­dă­cină de pătrunjel sunt un excelent adju­vant în tratamentul cance­ru­lui. Acest zarzavat proaspăt menține pof­ta de mân­ca­re, activează sistemul imunitar, susținând orga­nis­­mul să lupte cu boala, ajută la restabilirea echi­librului hor­mo­nal. În plus, pătrunjelul verde com­ba­te multe dintre reacțiile adverse ale cito­­staticelor și ale radioterapiei.
* Sterilitate masculină, im­potență - se face un tratament de 40 de zile, timp în care se ad­mi­nis­trează, de patru ori pe zi, câte o jumătate de linguriță de pulbere de semințe de pătrunjel, înainte de masă. Pentru efecte rapide, se ia o doză unică din următorul preparat: două lingurițe de pulbere de pătrun­jel și un vârf de cuțit de piper negru se ames­­tecă bine până când se omoge­nizează. Reme­diul se ia pe stomacul gol. Același tra­tament este extrem de efi­cient contra frigidității.

Tratamente externe

* Hernie
- 100 g de rădăcini de pătrunjel se fierb vreme de 15 minute într-o jumătate de litru de borș. Se scot apoi rădăcinile, se zdro­besc, se pun într-un tifon și se apli­că sub formă de cataplasmă pe zona afec­tată. Zeama rezul­tată în urma fierberii pătrunjelului în borș se bea pe parcur­sul unei zile.
* Inflamații ale pleoapelor și ale ochilor - se aplică o com­pre­să cu suc de frunze de pătrun­jel, care se ține vreme de 20 de minute. Frunzele de pătrunjel au efecte antiinfecțioase, an­tiin­fla­matoare și regenerative.
* Contra inflamațiilor sânilor (la femeile care alăptează) - se pune pe locul afectat o cata­plasmă cu frunze și rădăcini de pătrunjel, fierte câte­va minute în apă. Aplicația durează 30 de mi­nut­e și se repetă zilnic. Cataplasma din frunze de pătrunjel (nefierte) ajută la oprirea lac­tației.
* Nevralgie - se combină sucul de rădăcină de pătrunjel în proporție egală cu alcool de 70°. Se înmoaie degetul arătător în acest preparat și se ung traseele nervoase afectate, precum și gin­giile.
Precauții: * Sucul de pătrunjel (rădăcină sau frunze) are o acțiune terapeutică atât de intensă, încât nu se folosește niciodată nediluat, ci doar amestecat cu suc de morcov, cu care se combină foarte bine. * În doze mai mari de 200 ml la adulți și de 60 ml la copii, sucul de pătrunjel poate da reacții ad­verse, cum ar fi hiperexcitabilitate ner­voa­să, anumite deran­ja­mente digestive. * O doză mai mare de 8 grame de semințe pro­duce vertij, spasme, deranjamente digestive puternice.

Contraindicații

Pătrunjelul nu va fi utilizat în scopuri terapeu­tice de către femeile însărcinate, întrucât are efecte abortive (produce avortul). Cel mai puternic efect abortiv îl au semințele (câteva grame determină contracții uterine), dar nici efectul si­milar al rădă­cinii și mai ales al frunzelor nu este de neglijat.

(Din arhiva cu comori a revistei)