Guvernul dă cu o mână și ia cu două

Ciprian Rus
Terenurile agricole lucrate vor fi scutite de la plata impozitului local, iar cele nelucrate mult timp ar putea avea un impozit mărit.

Guvernul a prevăzut aceste măsuri într-un proiect de ordonanță publicat marți, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. "Se vor scuti de la plata impo­zi­tului pe teren terenurile agricole lu­cra­te, iar pentru terenurile agricole ne­lu­crate timp de doi ani consecutiv, con­siliul local poate majora impozitul cu până la 100 lei/ha, începând cu al trei­lea an, în condițiile stabilite prin ho­tărâre a consi­liului local", se arată în nota de fun­damentare a ini­ția­torilor ordonanței. "Agricultura și dezvoltarea sa­tului românesc reprezintă o prioritate absolută în programul de guvernare". Astfel, "prin noile politici agricole, sectorul agricol trebuie să devină un motor de creștere economică și o sursă de locuri de muncă pentru populația din mediul rural", ne asigură guver­nanții.
Practic, prin această măsură, Guvernul Tudose le dă o mână de ajutor proprietarilor de terenuri, care chiar fac agricultură, și încearcă să dea o lovitură ce­lor care lasă "pârloagă" prin țară, precum și celor care au achiziționat terenuri agricole în scop specu­lativ. În acest moment, pentru un teren arabil situat în ex­tra­vilan, se plătește o sumă rezultată din înmulțirea su­mei de 50 lei/hectar cu un coeficient între 1 și 8, în funcție de rangul localității. În plus, potrivit aceluiași proiect de ordonanță, vor fi exceptate de la impozitul pe mijloacele de transport - tractoarele, utilajele agri­cole și alte mijloace de transport, utilizate efectiv în do­meniul agricol.
Alături de scutirea impozitului pe venit pentru medici și eliminarea impozitului pe dividende, din 2018, măsurile de stimulare a producției agricole sunt prin­tre puținele vești bune pregătite de guvern, în do­meniul fiscalității. Există, însă, un dar... Incapabil să își pună în practică promisiunile electorale și con­frun­tat cu un deficit bugetar îngrijorător, guvernul pro­pune, în același act normativ, câteva măsuri, pe cât de haotice, pe atât de disperate. Vestea cea mai proas­tă este ideea creșterii accizei la carburanți, cu aproape 23% la "benzina fără plumb" și cu 25% la motorină. Pre­­vederea privind creșterea accizelor este singura modificare care ar urma să se aplice de la 1 sep­tem­brie 2017. Noua măsură vine la doar 8 luni după ce guvernul PSD eliminase așa-numita supraacciză de 7 eurocenți pe litru, introdusă în 2014... Încă o dova­dă a degringoladei de la guvernare.